fallback

Ден 900 от специалната военна операция: Украйна задържа инициативата в Курск

Пожар горя в охладителната кула на Запорожката АЕЦ

07:46 | 12.08.24 г. 21

Русия все още не намира решение на настъплението в Курска област, което очевидно изненада военното ръководство в Москва. На този етап наблюдателите отчитат, че руската армия разчита за защита на частите, които в момента се намират в Курска област - основно това са наборници, гранични войски, части от "Ахмат" - звеното за специални операции на чеченския лидер Рамзан Кадиров. Изпращат се подкрепления от техника и жива сила.

По информация на партизанското движение "Атеш" към Курска област се изпращат части от 810-а бригада на морската пехота на Русия. Преди известно време тя беше преместена от Херсонска област към Донецка област, където е фокусът на руснаците в последните месеци, а сега се прехвърля и към Курск. Бригадата загуби част от елитния си състав при няколко битки около Вухледар през 2023 година.

Според Института за изучаване на войната (ISW) към Курск се насочват още и части от Запорожката област и места, които нямат толкова голямо стратегическо значение. Има обаче и геолокализирани данни за удари по няколко конвоя с военни камиони към Курска област.

Или с други думи, Москва изпраща към Курска област набързо събрани и много разнородни части - отделни батальони, а не пълни бригади, откъдето могат да бъдат намерени резерви, което повдига въпрос за ефективността при действията им, още повече, че операцията реално се командва не от военните, а от ръководителя на ФСБ Александър Бортников, след като Кремъл обяви провеждането на контратерористична операция в Курска, Брянска и Белгородска област. Руски военни кореспонденти признават, че руските сили в областта трудно комуникират помежду си и чест оне се познават заради бързото предислоциране.

Така на този етап Украйна успява да запази позициите, които достигна с дръзката си операция, първата подобна на руска територия от 1941 година насам, и успява да държи инициативата. По данни на руски наблюдатели украинците са превзели още две села - Мартиновка и Гордеевка, има данни и че военните започват да изграждат защитни съоръжения, опитвайки да стабилизират фронтовата линия. 

Кметът на Беловския регион в Курска област Николай Волобуев посочи, че обстановката е много напрегната и препоръча евакуацията на живеещите в региона.

Източник: Институт за изучаване на войната (ISW)

Военни анализатори отбелязват, че тази операция е голямо предизвикателство за Кремъл - от една страна, трябва да бъде анализирано и оценено дали може да бъде поддържана близо 1000-километровата фронтова линия или да се подсилят зони, определяни като "спящи" (например граничните зони), а от друга, е и реална заплаха за режима на Владимир Путин.

Украинският президент Володимир Зеленски за първи път заяви съпричасността на ВСУ към настъплението през уикенда.

В своето вечерно обръщение по повод ден 900 от началото на пълномащабната война той коментира, че от началото на лятото от Курска област са извършени повече от 2000 атаки към Украйна - с дронове, миномети и артилерия, както и ракети. Зеленски отчете, че през последната седмица Русия е изстреляла повече от 30 ракети, часто от които севернокорейските балистични KN-23, и 800 авиационни бомби.

Говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова обеща "твърд отговор" скоро, а в Украйна вече очакват масирана ракетна атака, включително и по правителствени сгради в Киев, в следващите дни, пише The Times, позовавайки се на свои източници в Киев.

Според съобщенията на руското Министерство на отбраната украинските части са напреднали на дълбочина от поне 30 км от границата. В Русия смятат, че целта на операцията е превземането на АЕЦ "Курск" и сателитни кадри показват активно изграждане на отбранителни съоръжения около централата.

Операцията в Курска област не намалява интензивността на източния фронт

Операцията в Курска област на този етап има малко въздействие на източния фронт, където е фокусът на руските сили. Има данни за намаляване на интензивността на артилерийските обстрели в Харковска област, а от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщава за пет битки в това направление през изминалото денонощие - край Тихе и Вовчанск.

Както и в предходните дни, най-активни са боевете в Покровското направление - около Новоолександривка, Калинове, Новогродивка, Храдивка и Желане. През изминалото денонощие в района са регистрирани 41атаки, или почти една трета от всички регистрирани в ден 900 от началото на пълномащабната война. Има данни за напредък на руските части към Иванивка. Според публикации на руски кореспонденти населеното място, както и Желане и Серхиевка са превзети.

В Лиманското направление са се провели 21 атаки - към Макиевка,Невске и Серебянското горско стопанство.

При засилен обстрел с авиационни бомби руснаците опитват пробив към Торецк. Осем са атаките в този регион - към Зализне, Пивничне и Ню Йорк. Продължават и опитите за превземане на Часов Яр, където през миналото денонощие са регистрирани 11 атаки. Ситуацията е под контрол, допълват от ВСУ за тази стратегическа точка от отбраната.

Сводката на ВСУ за изминалото денонощие съобщава за общо 124 директни бойни сблъсъка, 65 въздушни удара, при които са използвани 107 авиационни бомби. Артилерийските обстрели са към 4600, което съвсем малко под средното за денонощие - около 4900-5000 в последните дни. В първите данни на ВСУ към 22 часа на 11 август  ударите бяха с около 1/3 надолу спрямо този час в предишните дни. Използвани са и около 200 дрона камикадзе, което също е съществено намаление.

По данни на Министерството на отбраната на Русия през нощта са унищожени 18 дрона - 11 над Курска и останалите над Белгородска и Воронежка област. В социалните мрежи се съобщава и за атака с дронове по военното летище "Чкаловский" край Москва.  

Пожар в Запорожката АЕЦ

За гъст дим от една от охладителните кули на Запорожката АЕЦ съобщават властите в Украйна. Ръководителят на Никополската военна администрация Евхен Евтушенко коментира, че причината са запалени автомобилни гуми с цел всяване на паника. Назначената от Москва администрация съобщи в ранните часове на 12 август, че пожарът е изгасен.

"В момента радиационните показатели са в норма, но докато руските терористи държат контрола над ядрената централа, ситуацията не е и не може да бъде нормална", написа в социалните мрежи и украинският държавен глава Володимир Зеленски и призова за връщането на централата на Украйна. Според експерти в охладителните кули няма какво да се подпали така, че да излиза този гъст дим, който се наблюдава.

Най-голямата ядрена централа в Европа вече повече от две години е под окупацията на Русия. Оттам казват, че причината за този дим е пожар, възникнал в резултат от обстрел с дронове. Шестте блока са в т.нар. "студен режим" на работа.

Няма пробив в радиационната безопасност, заявиха от Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ). Екип на институцията изпълнява мониторингова мисия в централата от есента на 2022 година и експертите съобщават, че са чули серия от взривове преди гъстия дим.

Според украинския оператор на ядрените съоражения "Енергоатом" руските военни използват помещения на Запорожката АЕЦ като склад, разполагайки включително и експлозиви и боеприпаси.

Нивата на радиация са в норма, сочат и данните от станциите, които следят обстановката над Европа.

В седмичната си сводка за ситуацията в Запорожката АЕЦ от МААЕ отчитат опасността от горски пожари, които се наблюдават в близост до захранващите кабели на централата, чиято цел е да осигуряват електрозахранването, нужно за охлаждането на ядрените реактори.

Русия показа за първи път системата за ПВО С-500 "Прометей"

Русия показа за първи път системата за ПВО "Прометей" по време на изложението край Москва "Армия - 2024". Очаква се, че тя ще бъде разполжена за защита на руската столица. С-500 е "надградена" и подобрена версия на С-400, която стана лесна жертва за обстрелите на Украйна, посочва Defense Express. Украинското издание припомня, че първите разработки за тази система започнаха през 2009 година и работата беше съпроводена с големи забавяния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:54 | 12.08.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още