fallback

Путин за сраженията в Курска област: "Мащабна провокация"

Според руските власти украинските сили на руска територия са обречени, а според руски военни блогъри украинските войски контролират 11 погранични руски села

22:05 | 07.08.24 г. 4

След съобщенията, че украински войски водят ожесточени битки на руска територия президентът на Русия Владимир Путин определи това като „мащабна провокация“.

В изявление на заседанието на кабинета в сряда Путин коментира, че „режимът в Киев води безразборна стрелба от различни видове оръжия, включително ракети, по цивилни сгради, жилищни сгради и линейки“, пише Politico.

Руски сенчести отряди, които се сражават на страната на Украйна във войната, са предприемали трансгранични атаки в Русия в миналото, но докладваното тази седмица нахлуване в руската Курска област е едно от най-големите досега. То е и първото, което включва редовни украински сили, а това предизвиква тревога у Кремъл.

В областта е въведено извънредно положение. 

„След разговора ми с изпълняващия длъжността губернатор на Курска област бяха дадени указания на няколко граждански агенции да предоставят необходимата помощ на жителите на региона. Също така моля правителството незабавно да се заеме с този въпрос“, коментира Путин на брифинга.

Първите съобщения за украинска наземна атака дойдоха във вторник от изпълняващия длъжността губернатор на Курска област Алексей Смирнов. Той писа в Telegram за „опити за пробиви на границата“ в районите Суджански и Кореневски, а по-късно заяви, че украинците са атакували руските гранични сили единици в селата Николаево-Дарино и Олешня.

Смирнов казва още, че няколко хиляди цивилни са били евакуирани от боевете. Руските власти съобщават, че петима цивилни са били убити, а 24-ма са ранени.

В сряда руското министерство на отбраната също обяви, че боевете между руските сили и украинските войски продължават в районите на района на Курск, непосредствено до руско-украинската граница.

Началникът на генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов е съобщил на Путин в сряда, че украинските сили ще бъдат изтласкани обратно към границата, според вестник „Известия“. Според Герасимов в атаката са участвали 1000 украински войници, като 100 са убити и 215 ранени.

"Украинските сили са обречени", коментира и генерал-майор Апти Алаудинов, заместник-началник на главното военно-политическо управление на руските въоръжени сили, според официалната информационна агенция ТАСС.

Няколко новинарски издания също съобщават за битките, но Киев все още не е коментирал събитията в границите на Русия.

През последните седмици руските сили постигат бавни, но стабилни успехи срещу Украйна на източния фронт и също са ангажирани в офанзива в посока на втория по големина град в Украйна Харков.  Много от линиите за доставки, захранващи тази офанзива, минават близо до района, където се водят боевете на руска територия.

Москва също може да бъде принудена да пренасочи войници от други фронтове, за да защитава територията си.

Съюзниците на Украйна, водени от САЩ, са много предпазливи относно използването на дарени на Украйна оръжия за удари по цели на руска територия. Киев обаче иска да попречи на руските бази и логистиката в Русия да подкрепят силите на фронта в Украйна.

„Русия, между другото, винаги е вярвала, че може безнаказано да използва граничните си региони за масирани въздушни и артилерийски атаки срещу суверенните територии на други държави“, пише съветникът на украинския президент Михайло Подоляк в платформата Х.

Според руски военни блогъри настъплението продължава и 11 села на руска територия се контролират от украинските военни. Тази информация не е официално потвърдена или независимо проверена, пише БТА.

В ежедневното си обръщение към украинците президентът на Украйна Володимир Зеленски поздрави украинските сили за смелостта им, без да споменава конкретно ситуацията в Курска област, предаде Франс прес, също цитирана от БТА. "Колкото повече поставяме под натиск Русия, толкова повече ще се доближим до мира", заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:10 | 07.08.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още