fallback

Русия губи контрола върху "Суджа" - входната точка на руския газ за Европа?*

От 6 август група военни пресече границата и напредва в Курска област

16:59 | 07.08.24 г. 17

Русия губи контрола върху Газоизмервателната станция "Суджа", през която минава транзитът на руския природен газ за Европа. За това свидетелстват множество публикации в Telegram и от украинска, и от руска страна. Информацията не може да бъде потвърдена, но от вчера (6 август) военни части пресякоха руската граница и започнаха настъпление на руска територия. Това пренесе бойните действия и на руска територия.

Според информация на руското Министерство на отбраната това са украински военни части, но Киев официално нито потвърждава, нито отрича тази информация. Bloomberg посочва, че институциите не отговарят на запитвания относно случващото се в Курска област.

САЩ не са променили политиката си по отношение на използването на предоставеното на Украйна оръжие на руска територия, коментира говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби. Пред журналисти той посочи, че длъжностните лица ще се свържат с Киев, за да разберат подробности за случващото се. Говорителят на ЕК Петер Стано пък заяви, че според международното право Украйна има право да се защити, включително и с удари по територията на агресора.

„ЕС продължава да подкрепя напълно законното право на Украйна на защита срещу руската агресия и нейните усилия за възстановяване на суверенитета и териториалната цялост“, каза той пред украинското издание Суспільне Новини.

"Суджа" в момента е единствената функционираща входна точка на "Газпром" и през нея денонощно минават около 40-42 млн. куб. метра природен газ в денонощието. Основно този газ се ползва от Унгария, Австрия и още няколко клиента в Централна Европа, които обаче имат и алтернативни доставки.

Не е ясно какво се случва с транзита, ако тази новина бъде потвърдена. "Газпром" отказва коментар.

Министерството на отбраната на Русия съобщи на 6 август, че границата са пресекли 300 военни от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) с 11 танка и 20 бронирани машини. В социалните мрежи се появиха редица видеа, които показват настъплението, при което е свален боен хеликоптер Ка-52, а по-късно е реализирана и уникална засега операция, при която с FPV дрон е свален хеликоптер Ми-8. Има кадри, показващи пълното разрушение на митническия пункт "Суджа".

В Кремъл тече извънредно заседание на президента Владимир Путин със силовите институции. По-рано днес (7 август) по време на среща на правителството той определи ситуацията като "мащабна провокация" на ВСУ. Главнокомандващият операцията на Русия в Украйна ген. Валерий Герасимов съобщи, че настъплението е спряно на границата още вчера с помощта на артилерия, бойна авиация, ракетни войски и граничните власти.

В пробива в Курска област са участвали 1000 души, като половината от тях са убити или ранени, съобщи още генералът по време на заседанието, протоколни кадри от което бяха разпространени от Кремъл. В момента от оперативната група "Север" и граничните власти извършват допълнителни операции по границата, за да спрат и останалите вражески военни. "Операцията ще завърши с разгром за противника", допълни той.

В Курска област, където е настъплението, има ядрена централа - близо до град Курчатов, за която в руското информационно пространство се говори, че също е цел на военните. Според тях целта е тя да бъде разменена срещу окупираната през 2022 г. Запорожка АЕЦ. Курчатов е на около 60 км по права линия от Суджа.

* Информацията е допълнена с коментара на Джон Кърби

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:17 | 07.08.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още