fallback

Съветът на ЕС е разрешил първото плащане от Механизма за Украйна

Киев е изпълнил поставените предварителни условия и ще бъдат отпуснати 4,2 млрд. евро, посочват от институцията

18:00 | 06.08.24 г.

Съветът на Европейския съюз (ЕС) даде зелена светлина на първото официално плащане от около 4,2 млрд. евро към Украйна от пакета за 50 млрд. евро заеми и безвъзмездни средства – т.нар. Механизъм за Украйна, в подкрепа на възстановяването на страната.

Правителствата на ЕС смятат, че Украйна е изпълнила девет условия в набор от реформи, които обхващат управлението на публичните финанси и на държавните предприятия, бизнес средата и енергетиката, посочва се в прессъобщение на Съвета.

Планът за Украйна излага намеренията на Украйна по отношение на възстановяването, реконструкцията и модернизацията на страната и реформите, които планира да предприеме като част от процеса на присъединяване към ЕС през следващите четири години.

Като част от условията Киев е назначил нов ръководител на своята Национална агенция за превенция на корупцията, пише Politico.

През май 2024 г. Съветът заключи, че планът за Украйна изпълнява предварителните условия Киев да получи до 50 млрд. евро подкрепа по Механизма за Украйна.

Механизмът за Украйна влезе в сила на 1 март 2024 г. От общите средства 32 млрд. евро са предназначени за подкрепа на реформите и инвестиции, като плащанията ще бъдат обвързани с изпълнението на определени показатели.

От влизането му в сила Механизмът за Украйна вече е изплатил 6 млрд. евро под формата на мостово финансиране и 1,89 млрд. евро предварително финансиране след изпълнение на договорените условия.

ЕС вече предостави първо плащане в размер на 1,5 млрд. евро от печалбите от замразените руски активи заради войната в Украйна.

Европейската комисия (ЕК) припомня в съобщение от края на юли, че Съветът на ЕС през февруари 2024 г. реши, че централните депозитари на ценни книжа, които притежават активи и резерви на Централната банка на Русия на стойност над 1 млн. евро, трябва да отделят печалбите, реализирани от тези средства, за да бъдат пренасочвани към Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:01 | 06.08.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още