fallback

"Хизбула" атакува Израел с дронове и ракети

Ливанската въоръжена групировка посочва, че това все още не е отмъщението за убийството на висшия ѝ командир Фуад Шукр

16:00 | 06.08.24 г.

Ливанската въоръжена групировка „Хизбула“ е извършила поредица от атаки с дронове и ракети в северните райони на Израел. Групировката предупреждава също така, че това не е отмъщението за убийството на висшия ѝ командир през миналата седмица, съобщава Ройтерс.

Израелските военни съобщават, че са идентифицирали враждебни дронове, преминаващи от Ливан, като един е бил прихванат. В изявление на военните сили се казва, че няколко цивилни са били ранени южно от крайбрежния град Нахария.

Телевизионни кадри на Ройтерс показват място на удар близо до автобусна спирка на главен път извън града.

Около северния израелски град Акре са се включили сирените за атака, но според военните това е било фалшива тревога.

Същевременно военновъздушните сили на Израел са ударили два обекта на „Хизбула“ в южните части на Ливан.

Нарастват опасенията, че Близкият изток е на ръба на пълномащабна война, след като „Хизбула“ обеща да отмъсти за убийството на командира Фуад Шукр. Иран също обеща да отговори на Израел заради убийството в Техеран на ръководителя на палестинската въоръжена групировка „Хамас“ Исмаил Хания.

По-рано във вторник четирима души са убити при удар срещу жилищна сграда в ливанския град Майфадун на около 30 км от границата с Израел. Според източници убитите са бойци на „Хизбула", но групата все още не е публикувала обичайните си съобщения за смърт.

„Хизбула“ и израелската армия си разменят огън през последните 10 месеца успоредно с войната в Газа, като ударите „око за око“ са ограничени предимно до граничната зона.

Графика: Bloomberg

Миналата седмица Израел уби Шукр, който бе най-висшият военен командир на „Хизбула“, при удар срещу крепостта на групировката в южните предградия на столицата на Ливан Бейрут.

Лидерът на „Хизбула“ Сайед Хасан Насрала се зарече да отмъсти, но каза, че отговорът ще бъде "проучен". Насрала трябва да говори във вторник на възпоменателната служба за Шукр.

Междувременно външният министър на Ливан Абдала Бу Хабиб, цитиран от Guardian, коментира, че страната му работи, за да гарантира, че реакциите на убийството на Шукр няма да предизвикат всеобща война в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:00 | 06.08.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още