fallback

С какво оборудване пристигна F-16 в Украйна?

Мали прекъсна дипломатическите си отношения с Украйна заради атаката срещу военни от Мали и наемници от "Вагнер"

08:18 | 05.08.24 г. 15

Украйна официално показа своите първи изтребители F-16, получени най-вероятно от Дания по време на своеобразен парад по повод Деня на военновъздушните сили на Украйна в 893-я ден от началото на пълномащабната война. Разпространените кадри са снимани внимателно, за да не бъде разкрито местоположението им, но привлякоха вниманието на военните експерти от Defense Express.

Снимка: President.gov.ua

Изданието отчита, че при въоръжението няма големи изненади - ракетите са AIM - 9 за близки цели и AIM-120 за среден и по-далечен обсег на действие. Това, което изненадва обаче, е защитата, с която са снабдени. От украинското издание обръщат внимание на електронната система за защита ECIOPS, която е нова разработка - от 2021 г., и все още е в период на изпитания, но вече е инсталирана при модернизацията повечето изтребители в Дания, Белгия и Норвегия.

Тази система позволява по-добра защита от наземни радари и от радарите на вражеските самолети. Системата позволява да бъдат проследявани и ракети.

Forbes отбелязва и наличието на PIDS-система, която изхвърля метални парчета и нагорещени частици, с които да заблуди ракети с инфрачервено насочване.

Един от двата показани самолета има и необичаен цвят на пилотската кабина - жълт, което според Defense Express се дължи на използвани материали, с които се намалява видимостта на изтребителя от радарите.

Доколко ефективни ще бъдат тези защити, ще зависи основно от начина, по който украинските ВВС използват тези самолети. Ако те бъдат част от противовъздушната отбрана (ПВО) и се ползват по-навътре от фронтовата линия (каквито заявки вече има), то единствената заплаха за тях ще бъдат далекобойните руски ракети. Ако обаче изпълняват мисии в близост до фронтовата линия, то и слабостите им ще се проявят.

За да могат изтребителите да изпълняват своите задачи, украинците трябва да продължат да извършват удари по противовъздушните системи и радари в тила, включително и на руска територия, допълват експерти.

Според медийни публикации Украйна е получила 10 самолета в края на юли, а до края на тази година се очаква да пристигнат още 10. Страната има обещани общо 79 изтребителя, но няма подготвени толкова пилоти за тях. Украинският президент Володимир Зеленски отказа да съобщи колко са западните изтребители, на които ще разчита Киев, но уточни, че обучението на пилотите продължава.

Русия трудно ще намери къде да ремонтира своите подводници в Черно море

След атаката по Севастопол в нощта срещу 2 август Украйна е потопила подводницата "Ростов на Дон", съобщи преди ден ВСУ. Но според анализа на Defense Express ударът по корабостроителницата има по-сериозни последствия - той показа невъзможността на Русия да гарантира безопасен ремонт на подводниците си в Черно море. Това поставя под въпрос ефективността на още три подводници, които се намират в региона.

Възможностите са ограничени - подводниците могат да опитат да използват резервния път през Азовско море и през р. Дон, което обаче е съмнително. Подводниците не могат да напуснат региона, защото Анкара затвори проливите си за бойни кораби, съгласно Конвенцията от Монтрьо.

Един вариант за ремонт е корабостроителницата в Новоросийск, но тя досега не е ремонтирала подводници.

Руските военни държат контрола над по-голямата част от Веселе

Руските военни продължават да напредват в Покровското направление и държат контрола над по-голямата част от населеното място Веселе (на изток от Покровск). В това направление са най-интензивните боеве и през миналото денонощие са регистрирани 30 атаки, като напредъкът на руснаците се извършва под прикритието на бойна авиация. Наблюдава се засилване на натиска към Новоселивка Перша, както и има данни за навлизане на руски части в покрайнините на Желане (на югозапад от Покровск). Украинските военни съобщават, че руснаците рядко извършват механизирани атаки в този регион и разчитат най-вече на пехотата, посочва Институтът за изучаване на войната (ISW). Боеве се водят още около Яснобродивка, Карливка, Калинове. Половината от атаките, за които съобщава Генералния щаб в сводката си, са около Желане и Новоолександривка.

През последните дни се засилва активността в Торецкото направление, където са регистрирани 18 директни бойни сблъсъка - основно към Зализне, Торецк и Ню Йорк. Руснаците съсредоточават силите си към превземането на Торецк, където са 80% от атаките. В Краматорското направление фокусът е Часов Яр. ВСУ съобщава за 15 офанзивни действия на руснаците и към Иванивске и Андриевка.

Руски военни кореспонденти съобщават за частична ротация, която са успели да извършат военните край Вовчанск и Хлибоке. Украинското военно управление в региона също потвърди изпращането на резерви край Вовчанск.В Харковска област са отчетени 11 атаки през миналото денонощие.

В сводката на Генералния щаб ВСУ за 893-я ден от началото на пълномащабната война са отчетени 124 бойни сблъсъка, 53 въздушни удара, при които са използвани 74 авиационни бомби, което отново е малко под средното за ден, регистрирано в последните месеци (над 100), както и над 500 дрона камикадзе.

Има данни, че при атаките в Луганска област в неделя (4 август) има попадения в машиностроителен завод в окупирания Луганск. Според губернатора на областта Артьом Лисохор там руските части са съхранявали и ремонтирали военна техника. При атаката по базата в Морозовск в ранните часове на 3 август са унищожени самолет Су-34 и склад с боеприпаси, има поражения по контролната кула, показаха сателитни снимки.

Мали прекъсна дипломатическите отношения с Украйна

Мали прекъсна дипломатическите отношения с Украйна след удара по група военни от Мали, придружени от наемници от ЧВК "Вагнер". Според властите в страната има данни за съпричастност на украински военни с нападението, извършено от бунтовническата групировка Постоянна стратегическа рамка за мир, сигурност и мир край границата с Алжир.

След атаката бунтовниците заявиха съпричастност с Украйна и дори предложиха да изпратят задържаните в плен руснаци на Киев. Военното разузнаване на Украйна (ГУР) също потвърдиха, че имат участие в тази операция. Британското издание BBC припомня, че говорителят на ГУР Юрий Юсов е съобщил, че е Украйна е представила "необходимата информация" за удара.

Говорител на Министерството на външните работи на Мали коментира в социалната мрежа Х, че в страната са шокирани от тези изявления, изразяващи съпричастност към теророристичен акт, който е довел и до смъртта на военни от Мали. Украинският посланик в Сенегал Юрий Пивоваров открито е съобщил за подкрепата към бунтовниците, се казва още в публикацията.

По този начин Украйна нарушава суверенитета на Мали и действията ѝ представляват открита агресия срещу Мали и подкрепа за международния тероризъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:18 | 05.08.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още