fallback

Министерството на отбраната иска да увеличи броя на вертолетите за гасене на пожари

Ремонтират още пет "Кугър"-а до края на годината, ще вдигат пилотските заплати, съобщи военният министър в авиобаза „Крумово“

16:47 | 01.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В края на тази и следващата година вертолетната авиация ще бъде на безпрецедентно ниво от летящи хеликоптери в сравнение с последните 15 години. В това увери началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който с министъра на отбраната Атанас Запрянов посети авиобаза „Крумово“.

„Целта е да имаме три-четири хеликоптера за пожарогасене през тази година. С усилията на целия личен състав на авиобазата два хеликоптера постоянно са в готовност и даже и в този момент те гасят пожари“, съобщи адмиралът, цитиран от пресцентъра на Министерство на отбраната. Той изрази надежда, че през следващото лято ще имаме четири-пет хеликоптера за пожарогасене.

По думите на военния министър до края на годината ще бъдат ремонтирани и ще се върнат у нас пет хеликоптера „Кугър“ (Cougar), които са на ремонт в чужбина, и това също ще издигне вертолетната авиация на много високо ниво.

По думите му увеличаването на броя на машините, които са в летателна годност, ще изисква ресурс. Той гарантира, че ВВС ще го определят, и „ние ще го заделим за следващата година в бюджета“.

„Ще се работи за увеличение на възнагражденията на бойните пилоти, особено за тези, които извършват действия по гасенето на пожари и спасителни операции“, обясни Атанас Запрянов на среща с личния състав на авиобаза Крумово, в разговор за проблемите, които срещат пилотите при гасенето на пожарите и окомплектоването на техниката. Той е категоричен, че не е нормално техните заплати да са по-ниски от тези на пилотите на въздушната ни линейка от HEMS и „Гранична полиция“. „Задачите на нашите бойни пилоти са по три мисии, от което следва и съответният риск“, подчерта министърът.

На брифинга стана ясно, че недокомплектът на пилотите в хеликоптерната авиация е 46%, а на бордните техници – 57%. Затова ще се работи да се увеличи броят на летателните машини и личния състав, както и да се закупят общо около осем "водни джобове", т.нар. „бамбита за вода“.

„Петте „Кугър“-а, които са на ремонт, също ще бъдат оборудвани със системи за окачване на „бамби букет“, за да гасят пожари“, подчерта Запрянов и добави, че именно за това са отпуснати 1 млн. лв. за закупуване на оборудването.

Командирът на 24-та авиационна база „Крумово“ бригаден генерал Димитър Иванов заяви, че тази година ресурсът на вертолетите се изразходва много бързо. 101 часа пожарогасене са направени до момента с „Кугър“, 105 часа с „Ми-17“. „Затова имаше два дни спиране на нашето участие за технически сервиз“, посочи той. Генералът обясни, че за изпълнение на задачите по пожарогасене се изпращат най-подготвените военнослужещи, като натовареността на летателния състав и на осигуряващите е изключително висока.

„Военните хеликоптери "Кугър" и "Ми-17", които бяха ангажирани с гасенето на пожарите от 12 юли до днес, са летели общо 206 часа и 20 минути", съобщи Димитър Иванов, цитиран от БТА. „Пращаме едни и същи летци, които са най-подготвени и прекарват по девет часа на ден във вертолета и слизат с треперещи ръце“, коментира той и допълни, че в един ден се е случвало да има прехвърляне на три различни пожара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:47 | 01.08.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още