fallback

Украйна е получила първите F-16?

Все още не е ясно дали е приключило обучението на пилотите и кога може да се видят самолетите в небето

19:44 | 31.07.24 г. 6

Украйна е получила първите F-16, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. От Министерството на отбраната на Украйна отказват коментар на тази информация. Агенцията припомня, че първоначалният срок за доставка беше края на юли и той е спазен, макар че получената бройка не е голяма.

Все още обаче не е ясно дали е приключило обучението на украинските пилоти и дали те ще могат да ги използват веднага.

Украйна поиска подкрепа за защита на небето си още в първите дни от войната, но първоначално съюзниците отказаха с мотив, че това може да предизвика ескалация на конфликта. Постепенно Украйна получи системи за ПВО Patriot, NASAMS, Iris-T и други. А след това се сформира и коалиция от желаещи да предадат старите си изтребители F-16 на Киев.

В нея на този етап влизат Дания, Нидерландия и Белгия. Още държави участват в самолетната коалиция чрез обучение на пилотите (Румъния) и други спомагателни дейности. През май 2023 година САЩ им позволиха да предадат изтребителите си на Украйна. Разговорите относно подготовката на пилотите, резервните части и поддръжката, съхранението и други подробности при експлоатацията траеха месеци.

Според анализатори едва ли изтребителите ще променят съществено хода на войната, но могат да помогнат за защита от обстрелите на Русия. Изявленията на украинските ВВС са, че ще пазят F-16 и те няма да влизат по-близо от 40 км от фронтовата линия. Това означава, че самолетите ще бъдат по-скоро допълнение към въздушната отбрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:44 | 31.07.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още