fallback

Русия разработва нова балистична ракета с обсег от 1000 км, Киев е под масиран обстрел с дронове*

Военното ръководство вероятно е свило целите за руската лятна офанзива

08:32 | 31.07.24 г. 10

Русия разработва нова балистична ракета – с все още неофициално название "Искандер 1000", чийто обсег на действие е 1000 км. Според съобщенията на руски медии тя ще има съвременна система за насочване и надградена бойна глава.

Според анализаторите от Defense Express дискусиите за тази все още хипотетична ракета идват точно във време, когато Москва предупреди, че ще разположи ракети в отговор на западните ракети в Европа. След срещата на НАТО в началото на юли стана ясно, че САЩ ще разположат ракети "Томахоук" и свръхзвукови ракети, които все още са в етап на изпитания.

От друга страна, наскоро Русия получи от Северна Корея балистични ракети КN-23, които вече използва в Украйна. По време на тестовете тези ракети са показали далекобойност от 900 км. Досегашните разработки на Русия постигат едва 500 км. Вероятно руските конструктори могат да използват севернокорейската разработка за новата си балистична ракета.

Все по-често на бойното поле в Украйна се появяват севернокорейски оръжия и муниции. Военни съобщиха и за севернокорейска противотанкова система Bulsae-4, макар и информацията още да не е официално потвърдена от ВСУ.

Атаката на Торецк е въпрос на дни

Руските военни обстрелваха Торецк с артилерия и целта е ясна - максимални щети по сградите, за да бъдат облекчени щурмовите действия, пишат анализаторите от DeepState. Според тях атаката на града с многочислена пехота е въпрос на дни.

Анализаторите разпространиха и кадри с движението на огромна колана танкове в другата гореща точка на бойното поле - Покровското направление, от населеното място Сокол към жп линия. Това е част от плана за "насищане" с военна сила на триъгълника Прогрес - Лозуватске - Очеретине. Колоната от танкове е спряна от украински дронове, но тя показва численото превъзходство на противника в района. "Всяка грешка - била тя на генерал или обикновен пехотинец, се заплаща с кръв", отчитат още анализаторите.

Спред оценките на Института за изучаване на войната (ISW) подобни механизирани атаки има няколко в Донецка област и вероятно те са част от плановете за лятната офанзива на руснаците. Анализаторите обаче не виждат признаци за по-мащабна настъпателна операция заради липсата на човешки и материални резерви. Подобно мнение изразяват и руски военни кореспонденти.

ISW коментира още, че в края на 2023 година имаше очаквания за мащабна офанзива, при която Русия да се опита да завладее изцяло териториите на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област, но вероятно тази задача е била променена, след като САЩ поднови помощта за Украйна. Сегашната цел изглежда превземането на Донецка област като основната задача е прекъсването на логистичната линия през магистралата Т-0524.

Военните анализатори също заключават, че Русия не пести техниката си, но рискува по-бързото намаляване на резервите, които има от съветско време. Засега няма данни за недостиг на техника и командването си позволява периодични масирани атаки, но те ще стават все по-скъпи. Руското военно ръководство изглежда не обръща внимание, че този подход няма особен ефект и колоните с тежка техника биват спирани.

Подходът обаче влошава и ситуацията за украинските защитници, които също търпят загуби и се цели изтощаване, което като цяло е тактиката на президента на Русия Владимир Путин, който се надява на цялостно изтощение на Украйна и на Запада и неговата помощ за войната.

Украйна е под масиран обстрел с дронове, основната цел е Киев

В ранните часове на 31 юли Украйна е под една от най-масираните атаки с дронове от началото на годината, сочат данни на ВВС. Украинските военни са свалили всички цели - 89 дрона и една ракета Х-59, насочена към Миколаевска област. Основната цел е Киевска област, но има съобщения и за дронове към Полтавска, Черкаска и Черниговска област. Има засилена активност на разузнавателни дронове в южните части на страната, допълват още военните. Те наблюдават и движението на тактическа бойна авиация. 

По данни на Киевската военна адмнистрация украинската столица е под най-масовата атака с дронове от началото на 2024 г. - в ранните часове на 31 юли към града от всички направления са изстреляни повече от 40 дрона. Това е седмото нападение над Киев, а точният брой на използваните дронове се уточнява. Властите съобщават, че няма жертви и щети при нападението и нито един дрон не е постигнал целта си. Въздушната тревога в града продължи 7 часа.

Интензивността на действията на бойното поле се запазва висока

Висока се запазва интензивността на бойното поле, показва сводката на Генералния щаб на ВСУ за 888-я ден от пълномащабната война в Украйна. През изминалото денонощие са регистрирани 144 директни бойни сблъсъка, 85 въздушни удара, при които са използвани 141 авиационни бомби и над 350 дрона.

Най-тежки са боевете в Покровското направление, където са регистрирани 48 бойни сблъсъка - основно край Новоолександривка, Сергиевка и Яснобродивка. От ВСУ коментират, че ситуацията е много тежка, но засега контролирана, и се опитват да ограничат настъплението. В Торецко направление са регистрирани 23 атаки, съсредоточени към Торецк, Ню Йорк и Зализне.

Продължава натискът и към Часов Яр (Краматорско направление), където са водени 12 операции, както и в Кураховско направление, където има регистрирани 16 бойни сблъсъка към Краснохоривка, Констянтинивка и Парасковиевка.

Няма сериозни промени на фронтовата линия в Харковска област. Руски военни кореспонденти съобщават за нови удари с тритонни авиационни бомби в региона.

Едновременни пожари в няколко части на Крим нанесоха щети по четири подстанции и спряха за часове електроснабдяването за 53 хил. души в Керч вечерта на 30 юли. Заради липсата на захранване няма вода в източните части на полуострова. Според руски военни кореспонденти става въпрос за диверсия. Назначената от Москва администрация разследва случая.

Към 6 часа на 31 юли в Черно море има два бойни кораба на дежурство, като и двата са носители на ракети "Калибър". От Военноморските сили на Украйна обвиниха руснаците, че изключват транспондерите на търговските си кораби, които се движат в Черно море, за да прикрият кражбата на украински селскостопански стоки.

Русия позволява разплащането с криптовалути по външнотърговски операции

Руската Дума прие закон, който позволява разплащането с криптовалути по външнотърговски операции, както и за регламентиране на "копаенето" на виртуални пари. От 1 септември експериментално ще бъдат допуснати плащания по сделки с международни партньори.

Заради опасност от налагане на вторични санкции повечето банки, включително и в дружеските Китай и Индия, извършват задълбочени проверки на трансакциите, което бави с месеци разплащанията между компаниите. Това е една от причините Москва да изработи законова рамка на плащанията с криптовалутите.

Пожар спря работата на НПО "Акад. Н. А. Семихатов" в Екатеринбург

Пожар спря работата на едно от най-големите предприятия за производство на системи за управление и радиоелектронна апаратура за ракетно-космическата техника - Научно-производственото обединение (НПО) "Акад. Н. А. Семхатов" в Екатеринбург, Свердловска област. Предприятието е част от "Роскосмос" и в него се произвеждат и системите за управление на междуконтиненталните балистични ракети.

Според източници на руски медии пожарът е избухнал вътре в цеха за химическа продукция. 22 души са евакуирани от предприятието.

* Информацията е допълнена

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:52 | 31.07.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още