fallback

Ще си позволи ли Владимир Путин да воюва до последния танк?

Позицията на Украйна в мирни преговори към края на 2024 г. не изглежда слаба, смятат анализатори

08:03 | 30.07.24 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Настъпи времето за началото на мирните преговори между Украйна и Русия, коментира финландският президент Александър Стуб пред Le Monde. Той добави, че това не означава, че Украйна трябва да бъде принудена да отстъпи. За мирни преговори говорят и двете воюващи страни, но достатъчно силна ли е обаче позицията на Киев, за да не бъде принуден да отстъпи, при положение че Русия е в настъпление от октомври 2023 година?

Според украинския военен анализатор Алексъндър Коваленко до края на 2024 година Украйна вече ще има предимство на фронтовата линия. Анализаторът отбелязва, че руснаците действително са в настъпление и в отделни части на фронтовата линия има ежедневен напредък, но той е 90 пъти по-бавен спрямо 2022 година, а загубите, които търпят, са пет пъти повече.

В момента Украйна е в отбрана и основната тактика, която е възприела, е нанасяне на максимални щети на противника. Именно затова и украинските военни се изтеглят от позиции, без да оказват сериозна съпротива. Тази стратегия води до по-бързото изтощаване на резервите на руската армия и това вече се наблюдава на сателитните снимки от складовете ú. Руският президент Владимир Путин също така лично отиде в Северна Корея, за да поиска подкрепа , а според наблюдатели руски пратеници опитват да изкупят старо съветско оборудване от Африка, Централна Азия и Близкия изток.

Същевременно руската военна индустрия все още не може да произведе толкова техника, колкото се губи на бойното поле. Само едно предприятие може да произвежда танкове "от нулата" - "Уралвагонзавод". В останалите се извършва модернизация на старите резерви и ремонт на техниката от фронтовата линия.

Въпросът при това положение е ще воюва ли Путин "до последния танк", коментира още анализаторът.

Много военни анализатори, включително и западни, смятат, че Украйна действително има шанс за контраофанзива през 2025 година, когато изтощението в руската армия ще е най-голямо след офанзивата с висока интензивност, която продължава месеци наред.

Русия пробва мощта на новите си дронове

Руското Министерство на отбраната съобщи преди дни за нови дронове, които вече използва в Украйна - "Мълния - 1". Според публикация на институцията в Telegram това е дрон от самолетен тип и има "елементи на изкуствен интелект" , които му позволяват да избегне оръжията за електронна борба, както и подобрена батерия. Дронът нанасяни удари от 30 км дистанция.

Преди седмица украинските ВВС съобщиха за свалени дронове от неизяснен тип. Публикации в руските канали в Telegram показаха, че става въпрос за "малката сестра" на дроновете от типа Shahed  - "Гербера". От Defense Express уточниха, че този дрон се произвежда в три варианта - за разузнаване, дрон камикадзе и лъжлива цел за ПВО. Основният материал е пластмаса, което прави дрона много лек и невидим за радарите.

Разузнавателният вариант е снабден с камера и според източници на изданието има карта от украински мобилен оператор, с чиято помощ предава данни. Според експертите бойните им възможности са ограничени и  основната задача на тези дронове е при свалянето си да предадат данни за мястото, където са разположени системите за ПВО.

Русия започна и серийно производство на "МиС35", който е описан от руските експерти като по-малък от "Баба Яга" и с по-голяма товароподемност от Mavic - дронове, които активно се използват от Украйна.

САЩ предоставя още един пакет с военна помощ за Украйна

САЩ предоставят още военна помощ на стойност 200 млн. долара, в който се включват ракети за системите за противовъздушна отбрана, противотанкови оръжия и снаряди, съобщават от Министерството на отбраната на САЩ. Това е деветият пакет, който президентът Джо Байдън подписва от април насам, след като Конгресът допусна помощта за Украйна.

Допълнително Киев ще получи и още един пакет от по инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна на стойност 1,5 млрд. долара. Основната част от този пакет са ракетите за системите за ПВО NASAMS.

От началото на пълномащабната война Белият дом е одобрил пакети с помощ за над 55 млрд. Долара. Преди няколко дни Ройтерс съобщи, че е установена счетоводна грешка и средствата за военна помощ за Украйна са с 2 млрд. долара повече.

Руската индустрия, която работи за войната, е законна цел за ВСУ

Руската индустрия, която работи за войната срещу Украйна, е законна цел за нашите войски, пишат в своята страница във Facebook от ВСУ. Сред тях са и жп компанията "Руски железници", която осигурява доставките за фронтовата линия.

"Мерките за подкопаване на военния и икономическия потенциал за врага ще продължат до края на военната агресия", допълват украинските  военни.

Публикацията съобщава за удари по редица важни стратегически обекти - в последните дни благодарение на дронове бяха нанесени щети по подстаниции и енергийна инфраструктура в Курска, Воронежка, Белгородска и Орловска област. През уикенда украински дронове атакуваха военни летища на територията на Русия.

Руският натиск в Покровското направление се запазва

Руските военни продължават настъплението си в Покровското направление и през миналото денонощие са регистрирани 52 директни бойни сблъсъка в този регион, или близо 1/3 от всички, показва сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 887-я ден от началото на пълномащабната война. Основните сблъсъци са около Новоселивка Перша, Яснобродивка, Прогрес и Тимофиевка.

Активни са действията на руснаците още и в Торецо направление - край Зализне, Ню Йорк, Дружба и град Торецк. През миналото денонощие там са отчетени 19 атаки. В Курахивското направление руснаците са извършили 21 атаки към позициите на украинците в Парасковиевка и Констянтинивка.

В Харковска област има известно затишие и регистрирани пет неуспешни атаки към Хлибоке и Вовчанск. Няма сериозни промени и около Часов Яр в Краматорското направление.

ВСУ съэбщава за 149 директни бойни сблъсъка и 62 авиационни удара, при които са използвани 99 авиационни бомби. Под обстрел са прифронтовите зони и позициите на украинските военни на фронтовата линия.

По време на посещение във Вовчанск (Харковска област) и в Полтавска област украинският президент Володимир Зеленски коментира, че се работи за подсилване на силите за ПВО в тези региони. В Полтавска област украинският държавен глава разговаря с местни компании, включително от военната индустрия, стана ясно още от думите му във вечерното обръщение за 887-я ден от началото на пълномащабната война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:17 | 30.07.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още