fallback

F-16 срещу Су-34 - ще видим ли въздушни двубои през следващите месеци?

Руската икономика постепенно се съветизира, предупреждават финансовите министри на осем държави от ЕС

07:52 | 25.07.24 г. 30

Изтребителите F-16, които Украйна чака повече от година и половина, няма да летят по-близо от 40 км от фронтовата линия, съобщи главнокомандващият на украинската армия ген. Олександър Сирский пред The Guardian. Целта е да бъдат опазени от руските ракети, но въпреки това се очаква да помогнат за защитата на небето.

Според анализаторите от Defense Express обаче тази тактика означава, че ефективността на изтребителите за борба със самолетите, носещи авиационни бомби, ще бъде ограничена. Руските Су-34 също не се приближават много до фронтовата линия, носейки товарите с авиационни бомби, което означава въздушна битка от разстояние 80-90 км. При това положение основният въпрос е с какво въоръжение ще бъдат самолетите.

Изданието посочва, че почти всички самолети F-16 в Европа са въоръжени с радари с обсег от около 110 км, което означава, че фокусът е върху ракетите. Ако Украйна получи най-новия вариант AIM-120С8, то техният обсег е 160 км, а т.нар. no escape зона, тоест когато вражеският самолет вече не може да избегне ракетата, е приблизително 80 км. При по-старите модели - AIM-120С5 обхватът е по-малък - 105 км и съответно зоната, в която удар не може да бъде избегнат - 50 км.

Военните анализатори обаче допълват, че определянето на т.нар. no escape параметър е противоречива теория, а и е динамично - зависи от много фактори, включително и на каква височина и в каква посока се движат самолетите.

Defense Express припомня, че още при даването на разрешение за използване на изтребителите САЩ уточниха, че докато украинските пилоти натрупат опит, те ще бъдат използвани основно като средство за ПВО. Чак след това може да се пристъпи към операции за прогонването на руската бойна авиация. 

Руската икономика се "съветизира"

Руската икономика се връща обратно към състоянието от времето на СССР, написаха осмина министри на финансите от ЕС (Прибалтийските държави, Полша, Нидерландия, Финландия, Дания и Швеция) в коментар за The Guardian. Според тях причината за това са санкциите на Запада, а коментарите на Кремъл, че те са възможност за развитие на руската икономика, не отговарят на реалността.

Постепенно Русия се насочва към икономика, в която военната индустрия доминира, пазарът се контролира от държавата, възможни са изземвания на частни активи в полза на държавата, социалните разходи се пренасочват, а благосъстоянието на руснаците се пренебрегва.

Институтът за изучаване на войната (ISW) отбелязва, че по отношение на военната техника за фронта Русия до голяма степен разчита на своите запаси от съветско време, които обаче постепенно се изчерпват. Това кара Москва да насърчава производството, за да покрие загубите на техника и въоръжение на фронта. Според военните анализатори тази "икономическа мобилизация" може да бъде непопулярна за руското общество.

Руснаците са като цяло апатични към войната в Украйна, стига тя да не повлияе на ежедневието им. Вероятно все по-военната насоченост на икономиката може да повиши напрежението в руското общество.

Китай не въоръжава Русия

Китай потвърди суверенитета и територалната цялост на Украйна, съобщи украинският министър Дмитро Кулеба след срещата си с първия китайски дипломат Ван И. "Моят китайски колега ясно каза, че е съгласен, че е нужна не илюзия за мир, а справедлив и устойчив мир", каза Кулеба и допълни, че е уведомил Ван за резултатите от мирната конференция в Швейцария, на която Пекин отказа да присъства.

Снимка: МВнР на Украйна

Това е първата официална визита на украински чиновник в Китай от много години, отбеляза и украинският президент Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение за 882-ия ден от началото на пълномащабната война. "Има ясен сигнал, че Китай подкрепя териториалната цялост и интегритет на Украйна. Потвърди се и това, което ми каза китайският лидер Си Дзинпин, че Китай не доставя оръжия за Русия", допълни още той.

По отношение на преговорите за мир двете страни имат различен поглед. Според Кулеба Киев изразява готовност за тях "в определен момент", но Москва още няма такава готовност. Позицията на Китай е, че и двете воюващи страни са изразили готовност за разговори "в различна степен", но и че моментът за тях все още не е "назрял".

Украйна ще плати цената за нов военен конфликт по света

Ако войната между Израел и "Хамас" се задълбочи или се появи нов военен конфликт по света, цената за това ще бъде платена от Украйна, пише Business Insider. Изданието се позовава на коментари на военни анализатори, които отчитат, че нова война ще "дръпне" от дефицитните артилерийски снаряди, които остават ключови на бойното поле в Украйна.

Западната военна промишленост още не може да увеличи производсвото до нужните само за Украйна нива - доклад на естонското правителство например показа, че през 2023 година европейските компании са произвели 600 хил. снаряда. През пролетта говорител на Пентагона съобщи, че през март в САЩ са произведени 28 хил. 155-мм снаряда и плановете са до края на годината производството да се увеличи до около 80 хил. месечно.

Това не означава, че Украйна ще остане без снаряди, но ще затрудни много работата на военните, които трябва да приоритизират целите си, което ще ограничи и контраатаките, и защитата на териториите. Украйна може да запълни част от липсите със собствено производство снаряди и дронове, както беше през пролетта.

Русия също разчита много на партньорите си от Северна Корея - доказателство за това е завръщането на гаубиците М-46 на бойното поле. Те използват 130-мм снаряди, които не се произвеждат в Русия. Москва разчита на Северна Корея и Иран за тази артилерия.

Ситуацията около Прогрес е "критично сложна"

Ситуацията около населеното място Прогрес е критична и в обкръжение могат да се окажат два батальона украински военни, съобщава DeepState. До този момент те не са получили заповед за изтегляне от бойните позиции, каквато е тактиката на главнокомандващия ген. Олександър Сирский, когато има опасност от обкръжаване на позиция. Според изданието до това положение се е стигнало след "хаотично изтегляне" на една от бригадите в региона, вероятно 110 механизирана бригада или 111 бригада на териториалната отбрана.

Военният журналист Юрий Бутусов коментира, че причината за влошването на ситуацията в това направление (Покровското) са като цяло слабостите на командването. Това се случва след разпада на елитната 47 механизирана бригада, която беше разформирована на части в опит да се ограничи настъплението на руснаците през пролетта, посочва още Бутусов, който е един от най-големите критици на властта в Украйна още преди началото на пълномащабната война.

Покровското направление е мястото с най-интензивни боеве през последните седмици. Сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 882-ия ден от началото на пълномащабната война показва, че през миналото денонощие са регистрирани 38 директни бойни сблъсъка - основно около Прогрес, Новоселивка Перша, Новоолександривка и Карливка. Руски военни кореспонеднети съобщават, че техните части са превзели покрайните на Новоселивка Перша.

Руснаците се активизираха още и в Курахивското направление, където има регистрирани 32 атаки към Константинивка, Краснохоривка и Парасковивка. Няма промяна във фронтовата линия около Часов Яр в Краматорско направление, където са регистрирани 12 неуспешни опита за подобряване на позициите на руснаците..

В Харковска област руски военни кореспонденти съобщават за връщането на контрола над Хлибоке, за което няма потвърждение, активни са боевете за Старица. По данни на ВСУ в района е имало осем неуспешни руски атаки към Хлибоке и Тихи.

Регистрирани са регистрирани общо 149 бойни сблъсъка, което означава, че интензивността на бойните действия се запазва много висока. Извършени и 58 въздушни удара, при които са използвани 78 авиационни бомби. За втори ден броят на тези бомби остава под средното за предишните месеци (по повече от 100 на ден, или 3000-3500 на месец), което може да е ефект и от ударите по две от военните летища  на територията на Русия.

Заради липсата на одобрение от Запада за атаки с ракети бяха използвани дронове, които не могат да извадят от строя съоръженията за дълго време.

По данни на ВСУ към 6 часа на 25 юли руските кораби на бойно дежурство отново се изтеглят от Черно море - преди ден в района имаше четири бойни кораба, като един от тях е носител на ракети "Калибър". Тази сутрин вече е останал само един - носителя на ракети. В Азовско море пък няма бойни кораби.

Министерството на отбраната на Русия съобщава за унищожени 11 дрона в ранните часове на 25 юли - четири над Курска и три над Белгородска област, както и още четири над Крим и Черно море. Военните съобщават и за два морски дрона, които са унищожени край Крим. Междувременно стана ясно и за разбиването на военен хеликоптер Ми-8 в Калужка област. Министерството на отбраната отбелязва, че хеликоптерът е извършвал планов полет, при инцидента е загинал целият екипаж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:02 | 25.07.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още