fallback

Украйна се приближава към своята "отбранителна независимост"

Унгария ще блокира средствата от Европейския мирен фонд, докато Киев не пусне транзита на руски петрол

08:08 | 24.07.24 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Украйна се приближава към своята "отбранителна независимост" с програмите за производство на ракети, които скоро ще бъдат реалност, съобщи украинският президент Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение по повод 881-я ден от началото на пълномащабната война. Той потвърди, че страната му използва всички възможности за удари по позициите на руснаците и на бойното поле, и в тила, включително и на руска територия.

"Ние работим с нашите  партньори, за да повишим нивото на нашата защита. Докато чакаме тяхното решение, търсим нашето, търсим наши варианти. В случая това са нашите дронове и гъвкавостта при използването им", каза още Зеленски.

В последните дни дронове поразиха две авиобази на  територията на Русия - в Морозовск и Милерово. Експерти отбелязват, че дроновете не могат да нанесат такива щети, каквито ракетите, но все затрудняват работата на бойната авиация. Сателитни кадри потвърдиха, че и при двата удара има поражения по инфраструктурата - пожар на пистата и на цистерни с гориво, а при Морозовск - вероятно и унищожен самолет Су-34.

Но щетите не са съществени, че да затворят авиобазата - Морозовск вече беше удряна на няколко пъти с дронове и продължава да е в експлоатация. Сводката на Генералния щаб на ВВС обаче показва намаление на използваната бойна авиация през миналото денонощие - извършени са 41 въздушни удара като са използвани 54 авиационни бомби.В последните месеци средно над позиции на военни и прифронтовите населени места се изхвърлят по над 100 авиационни бомби на ден, или общо над 3000 на месец. За сравнение на 22 юли броят им беше 132.

От Въоръжените сили на Украйна потвърдиха още една операция, при която беше атакуван порт Кавказ, Краснодарския край. Повреди бяха нанесени по ферибота "Славянин", който може да превозва жп композиции и според ВСУ и други военни анализатори е използван за превозване на военна техника и друго оборудване за фронтовата линия. Това е третата прекъсната  фериботна линия в Керченския пролив. Преди изграждането на моста, свързващ Русия с Крим, именно фериботите осъществяваха всички доставки за региона, включително и военни.

Назначените от Москва власти в Мелитопол съобщават за унищожени четири дрона, летящи към Краснодарския край и Ростовска област в ранните часове на 24 юли. Владимир Рогов, член на военната администрация в Запорожка област, коментира в Telegram, че Запорожката  област доказва ролята си на щит за руските области.

Министерството на отбраната на Русия съобщава и за унищожаването на три дрона над Белгородска област. Според местните власти целта е неработещо предприятие в Лгов.

По едни танк, защитаващ 15 километра, при настъплението в Харковска област

На 10 май руските военни започнаха настъпление в Харковска област и успяха бързо да напреднат до първите отбранителни съоръжения на дълбочина от около 10 км навътре в територията на Украйна. В интервю за "Украинская правда" командващия на 125-та бригада на териториалната отбрана, която защитава това направление разказа защо пробивът първоначално е успешен.

Ген. -лейтенант Артур Горбенко отбелязва, че атаката е била масирана, използвани са комбинирани сили - артилерия, ракетни удари и авиация, които са прикривали настъплението, докато на украинските сили не са достигали нито сили, нито техника. За участък от 44 километра бригадата е разполагала с три танка и пет артилерийски и минометни установки.

"Това са по една пушка, която да защитава 10 км и един танк, който да защити 15 км. Не е реално да удържиш фронт, когато имаш по 6-8 души на километър", допълва още той.

Броени дни преди руското настъпление САЩ одобри пакета с военна помощ за 61 млрд. долара, бавен близо седем месеца. По тази причина и украинските бойни части са непълни и недоокомплектовани. По думите на Володимир Зеленски и сега в Украйна има сформирани 14 бригади, които очакват оборудване, за да се включат в бойните действия.

С ограничените си запаси за ПВО Украйна свали Су-25

110 механизирана бригада съобщи за свалянето на Су-25 в  Покровското направление (Донецка област), като новината беше потвърдена и от президента Зеленски, военното ръководство на Украйна, както и от руски военни кореспонденти. Defense Express отбелязва, че това не е лесна операция на фона на изчерпаните запаси от ракети за ПВО с малък обсег на действие, използвани за сваляне на хеликоптери и нисколетящи изтребители (например Су-25). По тази причина вероятно руските пилоти са си позволили да се приближат толкова близо до украинските позиции, колкото е видно от разпространените видеа.

Business Insider отбелязва, че липсата на системи за ПВО и ракети за тях може да донесе до сериозни проблеми за Украйна  и да се превърне в причина за капитулацията ѝ.

Руски военни кореспонденти потвърждават, че летищата в Украйна в момента са цел на руските въздушни удари. Сред атакуваните обекти на 23 юли е летището "Вознесенк" край Миколаев. Руските удари са свързани с очакваните през следващите седмици самолети F-16 в Украйна.

Унгария ще блокира 6,5 млрд. евро от Европейския мирен фонд

Унгария ще блокира 6,5 млрд. евро от средствата в подкрепа за Украйна, докато не бъде решен въпросът с транзита на петрол по тръбопровода "Дружба". Това са парите от Европейския мирен фонд, чрез които държавите от ЕС се компенсират за военното оборудване, което са дарили на Киев.

Външният министър на Унгария Петр Сийярто съобщи в интервю за местни медии, че ЕК трябва да окаже натиск върху Киев да позволи на "Лукойл" отново да доставя петрол в Европа. Украинската позиция в казуса е, че се опитва да ограничи средствата, които Русия получава от търговията с петрол, които отиват за финансиране на войната.

Преди ден Будапеща поиска ЕК да се намеси и да накара Украйна да позволи доставките на петрол за Унгария и Словакия.

Интензивността на бойното поле остава висока

Интензивността на бойното поле остава висока - през миналото денонощие са регистрирани 152 директни бойни сблъсъка, както и 41 въздушни удара, при които са използвани 54 авиационни бомби и почти 500 дрона, съобщи ВСУ.

Най-тежка е ситуацията в Покровско направление, където през миналото денонощие са отбелязани 41 атаки. Основните точки са Новоолександривка, Прогрес и Новоселивка Перша и руските части се приближават към населеното място Панталеймонивка. Руски военни кореспонденти съобщават за увеличаване на натиска към Лозоватско и Воздвиженка. В Торецко има известно затишие и са регистрирани 18 атаки основно към Пивничне и Зализне. Има данни и за напредък към Ню Йорк.

В Краматорско направление руските части не успяват в опитите си да превземат Калинивка и да заобиколят Часов Яр. В това направление основните боеве се водят именно около Часов Яр и Иванивско.

В Харковска област са облъснати 13 атаки към Хлибоке, Тихе и Вовчанск. Украинският Център за отбранителни стратегии посочват, че ожесточени остават боевете в град Вовчанск като опитите на руснаците са да преминат през река Вовча и да се насочат към Старица.

От ВВС на Украйна съобщават за унищожени 17 дрона Shahed - основно над Одеска област. През нощта Русия е нанесала удар с общо 23 бойни дрона и една балистична ракета "Искандер - М", нанесла щети в Харковска област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:51 | 24.07.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още