fallback

Интересът на Китай и Русия към топящата се Арктика притеснява Пентагона

Необходими са мерки, „за да се гарантира, че Арктика няма да стане стратегическа сляпа точка“, предупреждава нов доклад

07:55 | 24.07.24 г. 3
Автор - снимка
Създател

САЩ ще увеличат военната си готовност и наблюдение в Арктическия регион на фона на засиления китайски и руски интерес и рисковете от ускоряващите се климатични промени. Това става ясно от нов доклад на Пентагона, цитиран от Bloomberg.

Необходими са мерки, „за да се гарантира, че Арктика няма да стане стратегическа сляпа точка“, тъй като топящият се лед прави региона по-достъпен икономически и военно, се посочва в доклада „Арктическа стратегия 2024“ на министерството на отбраната на САЩ.

Приоритетите включват по-добро наблюдение на региона, както и проучване на базирани в Космоса системи за ракетно предупреждение, по-добра координация между членките на НАТО и с Канада в рамките на Северноамериканското военновъздушно-космическо командване, както и подобрение на сателитните комуникации и др. от Пентагона посочват също, че е необходимо по-добро съставяне на модели и прогнозиране на бързопроменящата се среда за подготовка за възможни бойни действия във все по-непредсказуемите условия на север.

На този фон от министерството подчертават притесненията си от

„растящото изравняване“ между Китай и Русия,

които са двата основни конкурента на Вашингтон в сигурността.

„Топящите се арктически ледени шапки отварят нови корабни маршрути и привличат нарастващ интерес и активност както от Народна република Китай, така и от Русия“, коментира Катлийн Хикс, заместник-министър на отбраната. Китай е „единственият стратегически конкурент с волята и все повече със средствата да пренареди международния ред“, докато Русия „продължава да представлява силна заплаха за сигурността и стабилността в региона“.

Транзитни маршрути през Арктическия регион. Графика: Bloomberg LP

Инвазията на Русия в Украйна я изолира от седемте други държави, които имат достъп до Арктическия регион, всички от които сега са членки на НАТО, правейки я по-зависима от Китай, който на свой ред преследва своя дневен ред. Арктическите страни в Северна Америка и Европа също така се оказаха притиснати и от нова заплаха – GPS уреди, сблъскващи се с шпионски балони.

Китай, макар и да не е арктическа страна, се опитва да получи влияние, достъп и „голяма роля в управлението на региона“. Страната оперира три ледоразбивача за цивилни и военни проучвания и е тествала самоуправляеми подводни апарати и летателни машини, посочват от Пентагона.

Арктическият регион се затопля няколко пъти по-бързо от който и да е било друг регион на Земята, давайки възможност на страните там да се възползват от все още до голяма степен теоретичните минерални и енергийни ресурси там.

Стратегическата важност на региона също се променя

с топенето на ледовете, което означава, че Беринговият проток между Аляска и Русия и Баренцово море северно от Норвегия „стават по-достъпни за навигация и по-икономически и военно значими“, се казва в доклада.

„Климатичните промени и произтичащите от тях промени в оперативната среда изискват от нас да преосмислим как най-добре“ да се защитим от конфликт, посочва още Хикс.

Междувременно Русия продължава да инвестира във военна инфраструктура и да подновява техниката си от съветско време в региона. Също така нейният Северен флот е базиран на Колския полуостров, както и подводници с балистични ракети.

Русия има „ясен подстъп до американска земя чрез Арктическия регион“ и може да използва способностите си там да спре САЩ от отговор на кризите в Европа или в Индо-Тихоокеанския регион. Нейната военноморска инфраструктура също така може да ѝ даде контрол върху маршрутите в Северно море, дори и на места, където няма законови претенции, се казва в доклада.

САЩ са арктическа страна и регионът е от ключово значение за отбраната на страната и защитата на суверенитета, посочва в бележка към доклада министърът на отбраната Лойд Остин. „Големи геополитически промени движат необходимостта от този нов стратегически подход към Арктика“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:57 | 24.07.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още