fallback

Дроновете влизат в директна битка помежду си в Украйна

Жегата забавя движението на руснаците, украинците също планират да използват мотори и бъгита в труднодостъпни части

08:00 | 23.07.24 г. 22

Руските военни подобряват уменията си, показват кадри от неуточнен район от бойното поле на дронове камикадзе, които свалят своите противници във въздуха, пише Институтът за изучаване на войната (ISW). Изглежда операторите успяват да прихванат други дронове и особено по-бавните и по-големи далекобойни дронове, които Украйна използва за удари по територията на Русия.

Украинските военни също успяват да блокират руските дронове с по-голям обсег на действие. Главнокомандващият на ВСУ ген. Олександър Сирский съобщи, че операторите на дронове усвояват нови методи и вече използват само малките дронове камикадзе и средствата за електронна борба, за да унищожат дроновете, с които Русия обстрелва територията на Украйна. Така се пестят скъпите и дефицитни ракети за системите за ПВО.

Междувременно видеа потвърдиха пораженията с дронове на рафинерията в Туапсе. Това е третият удар по съоръженията и руски военни кореспонденти са категорични, че това е "паметник на руската бюрокрация, нерешителност и страх от отговорност". Рафинерията с капацитет за преработка на 12 млн. тона петрол годишно беше атакувана през януари и през май.

Според публикациите охранителите на тези обекти използват единствено средства за електронна борба срещу тези дронове, които невинаги работят, и нямат разрешение да използват стрелково оръжие. В нощта срещу 22 юли беше атакувана и военна база в Морозовск. Има информация за поразен Су-34, но все още няма разпространени снимки или друга информация за щетите по базата.

Министерството на отбраната на Русия съобщава и тази сутрин (23 юли) за по-масирана атака с дронове по Крим - унищожени са 21 безпилотни летателни апарата над полуострова и Черно море, както и два над Брянска и два над Белгородска област в Русия. Институцията не дава повече подробности за пострадали и щети. Губернаторът на Краснодарския край Вениамин Кондратиев съобщава за поражения по ферибот в порт Кавказ (Керченския пролив). 

ВВС на Украйна съобщава за свалени 7 от 8 изстреляни дрона в нощта срещу 23 юли. Безпилотните апарати са били изстреляни от Курска област и целта им е била Сумска област, допълват военните. В атаката е използвана и една ракета Х-69, която не е достигнала целта си.

Жегата ограничава действията на руснаците по фронтовата линия

Необичайно високите температури в районите с активни бойни действия ограничават движението на руските части - те използват по-малко техника и се придвижват към позициите основно пеша. Това разказа военният анализатор Олександър Коваленко пред телевизионния канал TСН. Изминавайки няколко километра пеша в жегата, руските военни пристигат до планираните цели небоеспособни, което помага на украинците да се защитят.

През есента придвижването в региона пък ще бъде затруднено от традиционните дъждове, които превръщат всичко в кално поле.

Украинските военни анализатори са категорични, че до края на годината Русия ще бъде в настъпление и шансът на украинците за контраофанзива е през 2025 г. За целта обаче трябва много внимателно да се прецени моментът, когато потенциалът на руснаците ще е на минимум.

Основните цели, които руснаците си поставят за тази година, са в Покровско и Торецко направление, както и Часов Яр, посочи още Коваленко. Видно е, че не са се отказали и от настъплението в Харковска област - в последните дни натам се прехвърлят резерви, а Вовчанск се обстрелва редовно с авиационни бомби и системата ТОС, което превръща населеното място в руини.

Замразяване на конфликта в тези граници ще позволи на Русия да възстанови резервите си и отново да започне активни бойни действия, за да си осигури пълен контрол поне върху окупираните четири украински области - Запорожка, Херсонскка, Луганска и Донецка, както и в части от Харковска за създаване на "буферна зона", отчитат украинските военни наблюдатели.

И украинските военни се качват на мотоциклети

Министерството на отбраната на Украйна е одобрило 20 типа превозни средства за използване от военните, включително и на фронтовата линия, става ясно от съобщение на институцията. Сред тях са ATV, мотоциклети, включително и електрически, различни бъгита с голяма проходимост, произведени от компании в Азия, Европа и САЩ.

Те  ще бъдат изпозвани в мисии във високопланински райони или където няма изградени пътища, посочват още от министерството.

Преди ден Институтът за изучаване на войната съобщи, че Русия е създала специална моторизирана част, използваща мотори и бъгита за придвижване на фронтовата линия. Обучението за използването на военните мотори ще започне от 1 октомври.

Forbes коментира преди време, че още по време на Втората световна война има опити за използване на мотори като средства за бързо придвижване, но те се оказват много уязвими от огъня на противника. Опитите да бъдат защитени пък отнемат основното им предимство - бързината. Украинските военни сочат, че един от начините за справяне с моторите и ATV-та са дроновете камикадзе.

Снимки на мотоциклети, защитени от мрежи заради дроновете, станаха повод за шеги сред потребителите на социалните мрежи. Украинските военни обаче коментират, че няма място за насмешка, защото това е начин за бързо придвижване по фронтовата линия, макар и войниците да са незащитени.

Интензивността на бойните действия се засилва

Интензивността на бойните действия се засилва, сочи справката на Генералния щаб на ВСУ за 880-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна. През миналото денонощие има 155 директни бойни сблъсъка, 96 въздушни удара, при които са използвани 132 авиационни бомби и повече от 500 дронове камикадзе.

Данните показват активизиране на бойните действия около Часов Яр в Краматорско направление, където има регистрирани 30 атаки. Основно боевете се водят около Хрихоривка, Калинивка, Била Хора, Андриевка и Клищиевка. Най-интензивни обаче остават битките в Покровското направление - основно около Новоолександривка, Ню Йорк, Новоселивка Перша, Иванивка, Прогрес и Уманске. Регистрирани са 43 сблъсъка, като повечето от тях са отблъснати.

Руснаците продължават настъплението си и в Торецка област, където има регистрирани 16 сблъсъка - към Торецк, Зализное и Пивничне. Към Харковска област се насочват резерви, но ВСУ отчита 10 неуспешни опита за връщане на позиции около Вовчанск и Хлибоке. Руски военни кореспонденти съобщават за натиск към Старица (на север от Харков) и за ожесточени битки във Вовчанск.

Два стратегически бомбардировача Б-52 кацнаха в Румъния

За първи път американски стратегически бомбардировачи Б-52 кацат в Румъния, съобщават от американските ВВС в Европа. Двата самолета ще изпълняват мисии в подкрепа на регионалната сигурност и стабилност по Източния фланг на НАТО. Те демонстрират ангажимента на САЩ към съюзниците в Алианса, допълват още от командването.

По време на придвижването си от базата си в Луизиана в международното въздушно пространство бомбардировачите са били прихванати от руски изтребители над Баренцово море, но не са променили посоката си на движение. Двата бомбардировача са кацнали успешно в базата "Михаил Когълничану" в неделя (21 юли).

Украинското издание Defense Express отбелязва, че бомбардировачите могат да нанесат удари по Русия от разстояние и са силен сигнал за подкрепа на Европа на фона на войната в Украйна.

Украинският външен министър е на посещение в Китай за първи път от началото на войната

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба заминава на посещение в Китай за първи път от началото на пълномащабната война в страната по покана на своя колега Ван И, съобщават от МВнР на Украйна. Основната тема на разговорите ще бъде руската агреся и ролята на Китай за посигане на справедлив мир, отбелязва още институцията.

Още през 2022 г. Пекин заяви, че няма да взема страна в конфликта и няма да доставя оръжия на нито едната от двете воюващи страни. Китай обаче е най-близкият търговски партньор на Русия. Преди месец, в навечерието на първата мирна конференция, организирана съвместно от Украйна и Швейцария, украинският президент Володимир Зеленски призова лидерите на САЩ и Китай да проявят своята лидерска роля и да участват в срещата. Нито Джо Байдън, нито Си Дзинпин обаче се отзоваха. Американският президент отиде на среща с донори в Калифорния, а САЩ бяха представени от вицепрезидента Камала Харис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:54 | 23.07.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още