fallback

Военните предлагат да се закупят „водни джобове“ за още хеликоптери за гасене на пожари

Въпрос на политически разговор, финансово осигуряване и изготвяне на проект е дали да имаме специализирано авиационно звено за гасене на пожари, посочи Атанас Запрянов

17:34 | 22.07.24 г. 4

Депозирал съм пред министъра на финансите предложение за закупуване на „водни джобове“ – устройства за пълнене на вода, за около 500 хил. лева, за да оборудваме още хеликоптери. Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов във връзка с действията на армията по пожарогасителната дейност и вследствие решение, взето на провелия се преди дни Съвет по сигурността.

Министърът уточни, че с тези устройства ще се оборудват три хеликоптера и ще има и едно резервно. "По този начин ще бъдат удвоени способностите на хеликоптерите, като бройки", добави той, цитиран от БТА.

По думите му пилотите, на които ще се дооборудват хеликоптерите, имат необходимата подготовка за такава дейност.

Атанас Запрянов отбеляза, че има идея за оборудване на два броя Ми-17, които обаче се нуждаят от капитален ремонт и още не е ясно в какви срокове може да се случи това и колко ще струва.

Той е на мнение, че е въпрос на политически разговор, финансово осигуряване и изготвяне на проект дали да се създаде специализирано авиационно звено в България за гасене на пожари.

От Министерството на отбраната съобщиха, че над 1400 военнослужещи участват в продължение на единадесет дни в гасенето на пожари в населени места в областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Стара Загора, Ямбол, Варна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:34 | 22.07.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още