fallback

САЩ с години неглижират предупреждения за война и проблеми при производството на снаряди

Европа успя да изпревари американските производители при рестарта на производството на въоръжение

18:04 | 21.07.24 г. 1
Автор - снимка
Създател

Войната в Украйна показа зависимостта на военните от артилерийски снаряди. В окопите се чува т обвиненията на украинските военни към Конгреса за забавената с месеци помощ, но разследване на Ройтерс показа, че САЩ и техните съюзници в НАТО от години неглижират предупреждения на свои военни за проблеми с производстовото на снаряди и съответно - не добра подготовка за война.

Разговори с представители на индустрията, военни и документи със свободен достъп показва, че години наред, още преди 2022 година са направени стратегически, финансови и производсвени грешки, които се се отразиха на бойното поле в Украйна. В годините след окупирането на Крим през 2014 година до пълномащабната война например правителствата масово не обръщат внимание на своите висши командири, че Западът може да се окаже неподготвен за война.

Предупрежденията са и публични, и по време на закрити заседания. Те казват, че производството на боеприпаси на НАТО не е добре осигурено и няма да може да се увеличи в случай на криза.

Изводите от разговорите с длъжностни лица от страна на Ройтерс сочат, че производството на снаряди се срива толкова рязко, че САЩ не добавят никакви запаси в периода от средата на 2014 г. до края на 2015 година. След това производството се възстановява много бавно, има проблеми с качеството и обемът  е намален наполовина през 2021 година.

Междувременно и САЩ решава да промени вида на експлозива, който използва в 155-мм снаряди, което се оказва грешка, костваща 147 млн. долара за ненужни съоръжения. САЩ са зависими от внос за гориво за снарядите си и то много повече, отколкото признават публично.

Ирония на съдбата е, че САЩ имат договор за доставка на експлозиви от завод в Източна Украйна, превзет още в първите дни на войната.

Какви са сега резервите от снаряди в САЩ е класифицирана информация, но се знае, че в периода около 2015 година са се произвеждали само по 3 хил. снаряда на месец, а сега - към 36 хил. В първите дни на войната в Украйна се коментира, че се изстрелват по 10 хил. на ден от всяка от страните.

С помощта на Конгреса в САЩ се надяват да увеличат производството до 100 хил. през 2025 година, вероятно късно за да се спре руската офанзива. За сравнение в Европа производството се увеличава доста по-бързо.

Отделно заради липсата на суровини САЩ не успяват да увеличат и производството на ракети за Patriot, допълва още Ройтерс.

155-мм снаряди са в основата на усилията на украинските военни да удържат фронтовата линия, която е с дължина от 1000 км, посочва още Ройтерс. Артилерията работи денонощно и без значение от метеорологичните условия (за разлика от дроновете, например). Според украинските военни артилерията отново е доказала своята ефективност на бойното поле - 80% от загубите и за двете страни се длъжат именно на нейната работа, дори и след включването на тежките авиационни бомби от Русия.

А на всеки снаряд, изстрелян от Украйна, Русия отговаря с поне пет, сочат статистиките на украинските военни. Украински командир в Доецка област коментира, че неговото звено е стреляло толкова рядко през зимата, че руснаците така и не са успели да се ориентират къде са разположени. Сега се опасява, че въоръжението идва твърде късно и е прекалено малко, за да бъдат спрени руснаците.

Според много от бившите военни в НАТО, говорили пред Ройтерс, след края на Студената война на запад често отхвърлят предупрежденията за война. Услията са насочени не към трупане на резерви, а към възможност за рестарт на работата в случай на нужда.

155-мм снаряди почти не са използвани в Ирак и Афганистан - последните големи войни, водени от САЩ. Вероятно това е една от причините за постепенното намаление на производството им. Войната в Украйна обаче показа, че те, както и модерните технологии - дроновете, например, още имат място на бойното поле.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:33 | 21.07.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още