fallback

Израел съобщи за свалена ракета, изстреляна от Йемен

Напрежението между двете държави се засили, след като ирански дрон удари Тел Авив

11:55 | 21.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Израелската противовъздушна отбрана е свалила тази сутрин ракета земя-земя, изстреляна от Йемен, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на военните.Според съобщението израелската система за противоракетна отбрана "Ароу 3" е свалила изстреляната ракета преди тя да премине на израелска територия, съобщава БТА.

Преди прехващането на ракетата по-рано сирените за въздушна тревога в пристанищния град Ейлат на брега на Червено море в южната част на Израел бяха задействани.

Преди ден Израел потвърди, че е нанесъл въздушни удари по йеменския пристанищен град Ходейда в отговор на атаките, извършени от хутите. Свързаната с Иран групировка, която контролира голяма част от Йемен, се закани да си отмъсти, припомня БТА. Израелската армия обяви, че нейни изтребители са поразили военни цели на хусите в района на пристанището на Ходейда в отговор на стотиците нападения, извършени срещу страната през последните месеци. Според израелския министър на отбраната Йоав Галант те са повече от 200.

"Пожарът, който в момента гори в Ходейда, се вижда в Близкия изток и значението е ясно", подчерта той. Израел е уведомил предварително своите съюзници, допълва Ройтерс.

Хутите на свой ред се заканиха да отговорят на ответните израелските удари, предаде Франс прес."Ционисткото образувание ще плати цена за поразяването на цивилни обекти и ние ще отговорим на ескалацията с ескалация", каза Мохамед ал Бухайти, член на политическото бюро на групировката, в своя акаунт в социалната мрежа Х.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:55 | 21.07.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още