fallback

Русия търси решения за уязвимостта на своята бойна авиация - планира убежища от съветски тип

В Крим обявиха тревога и очаквани ракети ATACMS в сутрешните часове на 21 юли

08:59 | 21.07.24 г. 3
Автор - снимка
Създател

Руският министър на отбраната Андрей Белоусов съобщи, че има план за изграждане на защитни съоръжения за бойните самолети на Русия. Идеята не е нова, отбелязват анализаторите от украинското военно издание Defense Express. Още през 80-те години на миналия век  в бившия вече СССР изниква въпросът къде да бъдат съхраняване новите бойни самолети Су-27 и изтребителите МиГ-31, които физически не могат да влязат в стандартните укрития.

Освен това още по съветско време укритията са недостатъчни - предимно във военните окръзи. Става дума за конструщция с дебели бетонни стени и площадка, на която може да се поддържат самолетите - с пълно оборудване, електрификация и противопожарна система. Според оценките на Defense Express изграждането на защитни съоръжения - основно за базите, използвани за удари по Украйна и за самолетите, участващи в тази война (към 300), би струвало около 1 млрд. долара.

Сателитни снимки показаха сериозни щети по авиационната база "Милерово"

Междувременно украинците извършиха масирана атака по една от авиобазите в приграничните райони - "Милерово" в Ростовска област. Сателитни кадри потвърждават за поразени критични части от инфраструктурата на базата, но засега не е ясно дали има щети по самолетите, които се намират там. Украйна настоява за разрешение да използва западни ракети за такива операции, защото дроновете нямат същата мощност. Летището беше атакувано от близо 30 дрона, а разпространените след удара видеа показаха, че те са поразили петролно депо, намиращо се в близост до летището, което е помогнало за нанесените щети.

Украински анализатори отбелязват, че базата е била закрита след Втората световна война и отново въведена в експлоатация в началото на 2014 година във връзка с окупацията на Крим. Там са базирани различни самолети, използвани сега за ударите по Украйна.

Русия атакува Киев с нов, неизвестен досега дрон

В нощта срещу 20 юли силите на ВВС унищожиха 13 дрона - 12 иранки Shahed и един, който все още не е идентифициран, съобщиха пр еди ден украинските военни след атака в ранните часове на деня. В нея Русия изпрати по цели в Харковска, Киевска, Сумска и Черниговска област три балистични ракети "Искандер - М", една крилата "Искандер - К" и 17 дрона.

В сводките на ВВС често присъстват неидентифицирани дронове или ракети, но според експертите от Defense Express в този случай дронът е интересен, защото е летял много ниско - 20-30 м, което го прави невидим за радарите. От анализите им изглежда, че размахът на крилата на  този дрон са над 4 метра , както и че има перки на опашната част.

Украински военни анализатори отбелязват, че този дрон е поредното доказателство за опитите на Русия да се приспособи към системите за противовъздушна отбрана на Украйна. При атаката на 8 юли, когато ракета разруши едно от крилата на детската болница в Киев, военните също съобщиха, че ракетите са летели много ниско в опит да избегнат радарите.

Горещата фаза на войната може да приключи още тази година

Ако бъдат спазени точките от мирния план, който Украйна представи още в края на 2022 гоидна, горещата фаза на войната може да приключи още тази година. Това заяви президентът на страната Володимир Зеленски в интервю за ВВС. Той поясни още, не е необходимо всички територии да бъдат отвоювани със сила.

"Сямтам, че силата на дипломацията може да помогне, но затова трябва да бъдем силни на бойното поле" , допълни държавният глава. Оръжието ни дава силни п озиции, когато седнем на масата за преговори, не означава, че всичко ще бъде завършено с оръжие, каза Зеленски.

"Притискайки Русия, можем да стигнем до дипломатическо регулиране на конфликта", категоричен беше той.

В мирния план на З еленски са включени 10 точки, сред които признаването на териториалната цялост и суверенитетът на Украйна, както и други и аспекти като енергийна сигурност, продоволствена сигурности и връщането на депоритраниите в Русия украинци, които вече бяха дискутирани в първата мирна конференция за Украйна, която се проведе в Швейцария.

На събитието присъстваха 101 държави, като 92 от тях подписаха заключителната декларация.

Борис Джонсън: Доналд Тръмп може да донеса мира в Украйна

Бившият британски премиер Борис Джонсън написа в коментарна статия в The Daily Mail, че Доналд Тръмп осъзнава, че победата на руския президент Владимир Путин в Украйна ще е сериозен удар по имиджа на САЩ. Той е уверен, че бившият американски президент може да спре войната при изгодни за Украйна и Запада условия.

В плановете на Джонсън това означава прекратяване на огъня и връщането на Украйна в границите от 24 февруари 2022 година и преговори за останалите територии, както и правото на Украйна да стане част от ЕС и НАТО.

За НАТО влизането на украинските военни е сериозен плюс - силна и подготвена армия, работеща по стандартите на организацията. Украинските военни могат да заменят част от американския контингент в Европа, което ще позволи на Тръмп да изтегли американските войници, каквито изявления прави.  За целта украинската армия трябва да получи всичко, което иска, доставките да бъдат бързи и да бъдат позволени удари по територията на Русия.

В замяна Украйна трябва да се съгласи да осигури спациална защита на правата на рускоезичното население, както и на възстановяването на отношенията между Москва и  Запада, каквито имаше по времето на Г-8 (организацията във формат Г-7 и Русия).

Русия окупира Прогрес

За падането на още едно населено място в Донецка област - Прогрес, съобщиха украинските анализатори от DeepState. Има напредък и към Краснохоривка, Новоолександривка и Андриевка, посочва изданието.

Няма официално потвърждение за превземането на Пргорсе. В сводката на Генералния щаб  на Въоръжените сили на Украйна за 878-я ден от началото на войната се отбелязват 52 атаки в Пощкровското направление през изминалото денонощие, като най-ожесточени са боевете именно около Прогрес и Новоолександривка. Руските сили атакуват и позиции около Новоселивка Перша, Яснобродивка и Карливка в Донецка област.

Руските военни кореспонденти имат противоречива информация за Новоселивка Перша - според някои от тях украинските военни се изтеглят от населеното място, но според други има само ротация.  Няма видимо потвърждение на тази информация, сочат обаче данните на Института за изучаване на войната (ISW).

Руснаците отново настъпват в Харковска област и има данни за известен напредък около Старица, активни са боевете, водени край Вовчанск и Хлибоке, като руските военни кореспонденти съобщават, че украинците атакуват руските позиции в тези райони.

Няма съществена промяна на фронтовата линия в Торецкото направление, където ВСУ отбелязва 10 бойни сблъсъка - край Торецк и Зализне, както и около Ню Йорк (на юг от Торецк).

Данните на ВСУ показва засилване на интензивността на бойните действия през миналото денонощие. Регистрирани са 172 бойни сблъсъка, но въздушните удари са намалели - 66, при което са използвани 87 авиационни бомби, спрямо по над 100 в последните седмици. Руските военни са използвали и повече от 700 дронове камикадзе.

От ВВС на Украйна съобщиха за 39 дрона Shahed, три балистични ракети "Искандер - М" и две управляеми ракети Х-59/Х-69, изстреляни тази нощ над Украйна. Със силите на ПВО и средствата за електронна борба са унищожени 35 дрона и ракетите Х-59/Х-69, но балистичните ракети са постигнали целите си.

Министерството на отбраната на Русия съобщава за унищожени нови пет дрона над Крим и още три над Белгородска област. Назначените от Москва власти в Крим съобщават за очаквана атака с ATACMS сутринта на 21 юли. По данни в социалните мрежи има атака над военната база в Джанкой, както и се чуват взривове в Красноперковския район.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:21 | 21.07.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още