fallback

Йеменските хути поеха отговорност за атака с дрон в Тел Авив с един загинал

Израелски удар в южните райони на Ливан е убил още един командир от елитните сили на "Хизбула"

12:14 | 19.07.24 г.

Един човек е загинал, а няколко са ранени при нападение с дрон в центъра на Тел Авив в ранните часове на петък. Йеменските бунтовници хути (или хуси – б.ред.) поеха отговорност за атаката, съобщава FT.

Израелски военен служител коментира, че атаката, която се е състояла около 3 сутринта местно време и не е задействала сирени за въздушно нападение, е включвала голям дрон с широк обсег, който не е бил прихванат от израелските системи за противовъздушна отбрана в резултат на „човешка грешка“.

Военен говорител на подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен написа в платформата X, че групата е изстреляла дрон по Тел Авив. Хутите, които контролират северен Йемен, спорадично обстрелват Израел, откакто започна войната с „Хамас“ в Ивицата Газа. Това обаче е първата им успешна атака срещу страната.

Екстремистите са стреляли в миналото с ракети и дронове срещу южното пристанище Ейлат, но не причиниха особени щети, тъй като повечето от снарядите бяха унищожени от израелските отбранителни системи. Те атакуват и кораби в Червено море и Аденския залив, което сериозно нарушава потока от стоки, транспортирани по един от ключовите световни морски търговски пътища.

Според израелския военен служител Тел Авив „не изключва никакви възможности“ относно произхода на дрона. Израел е прихванал и втори дрон на източната си граница, но не е ясно дали и двата са изстреляни от една и съща група.

Израел засилва въздушните патрули след взрива, съобщиха военните.

Израелската полиция съобщи, че един мъж е намерен мъртъв с рани от шрапнел в апартамента си близо до мястото на експлозията в центъра на Тел Авив. Други 10 души с леки наранявания са били евакуирани за медицинска помощ.

Областният командир на полицията в Тел Авив Перец Амар пояснява, че дронът е носел сравнително голям експлозив. Експлозията обаче е станала във въздуха, което е предотвратило по-големи щети.

Междувременно израелските военни, цитирани от Ройтерс, съобщават, че полеви командир от елитните сили на подкрепяната от Иран ливанска групировка „Хизбула“ е убит при израелски удар в южните райони на Ливан. Хабиб Маатук е поел поста на Али Ахмед Хасин, който беше убит през април също при израелски удар.

При удара са загинали и други бойци. Ранени цивилни също са постъпили в близката правителствена болница Тебнине, казва нейният директор Мохамед Хамади пред Ройтерс.

Ръководителят на „Хизбула“ Сайед Хасан Насрала предупреди в реч в сряда, че групировката ще разшири обхвата на атаките си в Израел, ако Тел Авив продължи с ударите по цивилни в Ливан.

По-рано в четвъртък от „Хамас“ казаха, че един от техните командири е бил убит при израелски удар в Западна Бекаа в Ливан, а член на „Хизбула“ е бил убит при израелски удар в южния град Джебал ел-Ботм.

Израел и „Хизбула“ си разменят удари, откакто „Хизбула“ обяви "фронт за подкрепа" за Ивицата Газа от началото на войната с „Хамас“.

Боевете в Ливан са убили повече от 100 цивилни и повече от 300 бойци на „Хизбула“, според данни на Ройтерс, и са довели до нива на разрушения в ливанските гранични градове и села, невиждани от войната между Израел и Ливан през 2006 г.

През последните седмици се засилват опасенията на международни наблюдатели, че Израел може да разшири военните си операции в Ливан, което рискува по-широка война. Израел казва, че предприема необходимите приготовления за по-широка операция, но все още не е взето решение.

Очаква се днес най-висшият съд на ООН да излезе със съвещателно становище относно правните последици от израелската окупация на палестинските територии. Въпреки че консултативните становища на съдиите в Международния съд са необвързващи, те имат тежест според международното право. Една констатация, че окупацията е незаконна може да отслаби подкрепата за Израел.

В края на 2022 г. Общото събрание поиска от съда да оцени „продължителната окупация, заселване и анексиране“ на Израел на палестински територии, включително Източен Йерусалим, и свързаните политики на израелското правителство.

Израелските лидери твърдят, че териториите не са окупирани от правна гледна точка, защото са на спорни земи, но ООН и по-голямата част от международната общност ги смятат за окупирани от Израел територии.

През февруари повече от 50 държави представиха своите възгледи пред съда, а палестински представители поискаха от съда да установи, че Израел трябва да се изтегли от всички окупирани райони и да разруши незаконните селища. Израел не участва в изслушванията, но подаде писмено изявление, в което казва, че издаването на консултативно мнение би било "вредно" за опитите за разрешаване на израелско-палестинския конфликт.

През 2004 г. Международният съд излезе със съвещателно решение, че израелската разделителна бариера около по-голямата част от Западния бряг е „противоречаща на международното право“ и израелските селища са създадени в нарушение на международното право. Израел отхвърли решението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:11 | 19.07.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още