fallback

Русия развива дроновете камикадзе, опитвайки се да ограничи украинското предимство

Руски военни кореспонденти съобщиха за F-16 в небето над Одеса, Румъния отрича

07:47 | 17.07.24 г. 7

В последните седмици сводките на Въоръжените сили на Украйна показват съществено увеличение на използваните дронове камикадзе (FPV) на бойното поле и в отделни дни те вече приближават по 1000 на денонощие. Украинският военен анализатор Олександър Коваленко отбелязва, че само в първите две седмици на юли са използвани близо 6000 дрона, а през юни беше записан рекорд от над 7000 дрона.

Това е проблем, посочва Коваленко, тъй като този тип дронове бе доминиращо средство за поражение, използвано от украинците. FPV дроновете бяха спасението за ВСУ в седемте месеца, когато САЩ замразиха помощта си за страната и на бойното поле недостигаха артилерийски снаряди.

Сега руснаците вървят към паритет, пише още анализаторът и допълва, че се работи активно и за подобряването на ефективността на тези дронове и на защитата им от средствата за електронна борба.

Що се отнася до бойните дронове от типа Shahed, Русия продължава да зависи от Иран, което не ѝ позволява да ги използва на желаното ниво. Руските разработки "Ланцет" също не могат да доминират, тъй като производството им зависи от западни компоненти и технологии.

Русия опитва да копира украиските тактики за защита от дронове, чиито компоненти включват мобилни групи и малки леки самолети, реплики на модели от Първата световна война. Руският експерт Руслан Пухов, член на обществения съвет към Министерството на отбраната, написа в комнтар за RG.ru, че Русия се нуждае от леки самолети, с които по подобие на украинските опити с Як 52 да се справи с растящите заплахи от дроновете във вътрешността на страната. От март се сформират и мобилни групи за противодействие на дроновете, но все още няма съществен напредък, допълва още Институтът за изучаване на войната (ISW).

В Украйна Bradley доказва славата си на "убиец на танкове"

Говорителят на Пентагона ген. Пат Райдър казва за бронираната машина Bradley, че не е танк, но я определя като "убиец на танкове", пише Business Insider. В Украйна тя показа своите възможности.

Първите Bradley бяха доставени в Украйна в началото на 2023 година и САЩ тогава призоваха и останалите съюзници да изпратят бронирани машини и танкове, за да подкрепят готвената тогава контраофанзива. В резултат украинските военни получиха модерни танкове като Challenger, Leopard и Abrams, но се оказа, че украинците използват много успешно Bradley като лек танк, който е по-ефективен от тежките танкове за условията на бойното поле.

Бронираните машини не само превозват войници, но и има данни, че унищожават от определените от руския президент Владимир Путин като "безаналогови в света" танкове Т-90М до дронове. ВСУ ги използва за унищожаване на бункери, картечни гнезда.

По данни на проекта Oryx, който дава информация за загубите на бойното поле на база на визуални доказателства, от началото на войната до юли Русия е загубила най-малко 100 от най-модерните си танкове. Тези данни само потвърждават фактите, че тежките танкове, включително и западните, стават лесна жертва на бойното поле в Украйна. Те биват поразени от дронове, противотанкови ракети или мини.

Според Business Insider САЩ са изпратили над 300 машини Bradley в Украйна, като част от тях са унищожени на бойното поле.

Руски военни кореспонденти съобщават за F-16 над Одеса

Руски канали в Telegram съобщават за видени самлети F-16 над Одеса, излетели от територията на Румъния. Румънски медии цитират съобщения на Министерството на отбраната, което определя тези твърдения като опит за разпространението на дезинформация.

"Самолетите F-16 на румънските ВВС изпълняват тренировъчни и полицейски мисии изключително в националното въздушно пространсво, в съответствие с правилата установени от международното право", се казва още в съобщението.

По време на срещата на НАТО във Вашингтон съюзниците заявиха, че първите самолети F-16 вече са напът към Украйна и още през лятото ще започнат да защитават небето. Украинските военни "разчистват" системите за ПВО в окупираните територии, за да могат да защитят очакваните изтребители - преди ден главнокомандващият ген. Олександър Сирский публикува геолокализирано видео с разрушена система С-300 край Мариупол след атака на 12 юли. От него е видно, че е използвана ракета ATACMS.

Украинците се изтеглиха от Урожайне и Кринки?

Украинските военни са се изтеглили от Урожайне и Кринки (на левия бряг на р. Днепър) заради огромните разрушения на сградите и липса на възможности за прикритие на позициите, съобщават източници на Liga.net. Новината малко по-късно беше свалено, но населените места не присъстват в сводката на Генералния щаб на ВСУ за 874-ия ден от началото на пълномащабната война.

От данните е видно, че най-напрегнато остава положението в Покровското направление, където са отблъснати повече от 20 атаки, както и Курахивското наравление, където също са регистрирани почти 20 атаки около населените места Краснохоривка, Хеорхиевка, Константиновка и Парасковиевка. Публикации в руски канали в Telegram говорят, че са окупирани централните части на Новоселивка Перша (Покровско направление).

Руски части продължават опитите да напреднат и в Харковска област - отблъснати са пет атаки към Вовчанск и Хлибоке. Руски военни кореспонденти съобщават за разширяването на зоната на контрол на украинците в тези региони. Украинските военни наблюдатели от Центъра за отбранителни стратегии отбелязват, че има прегрупиране на руските части в региона и вероятно руските военни са получили заповед за превземането на Вовчанск "на всяка цена".

Продължава и руският натиск към Часов Яр - друга силно желана цел за руските часи. Атаките са в източните покрайнини на населеното място. ВСУ съобщава и за две атаки край Клищиевка в Краматорското направление.

Данните показват, че интензивността на бойните действия се запазва спрямо последните дни - 112 директни бойни сблъсъка за изминалото денонощие. Отчетени са 71 въздушни атаки, с използвани 120 авиационни бомби и над 400 дрона камикадзе. Министерството на отбраната на Русия съобщава за унищожени по два дрона над Воронежка и Брянска област и един над Белгородска.

Части от Ростовска облааст Краснораския край и окупирания през 2014 година от руските военни Крим остават без електроснабдяване след срива в енергийната мрежа на 16 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:32 | 17.07.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още