fallback

С ATACMS Украйна може да удари всяка точка на Крим и значението му за Москва се топи

Резиденция на руския президент се оказа по-защитена от Ленинградска област

07:53 | 16.07.24 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

С американските ракети ATACMS украинските военни могат да ударят по всяка точка на окупирания през 2014 година Крим, пише в материал The New York Times. В него се отбелязва, че поне 15 системи за въздушна отбрана, разположени на полуострова, са разрушени през последните седмици. Крим е описан като плацдарм за пълномащабната война в Украйна, както и база за планирани въздушни удари. Ракетите сега летят и в двете посоки, сочи още изданието.

Украйна постига видими успехи по отношение на Крим след въздушните удари в последните месеци. В същото време морските дронове и ракети са повредили26 кораба от Черноморския флот и постепенно значението на полуострова за Москва започва да намалява. На 15 юли говорителят на военноморските сили на Украйна Дмитро Плетенчук написа в социалните мрежи, че и последният патрулиращ кораб на руския Черноморски флот е напуснал Крим.

"Запомнете този ден", посочи той, но без да дава подробности за кой морски съд става въпрос.

По данни на Въоръжените сили на Украйна към 6 часа на 16 юли в Черно море няма руски бойни кораби, а в Азовско море има четири, но нито един от тях не е носител на ракети "Калибър". Плетенчук отчете преди дни, че ракетите "Калибър" все още представляват сериозна заплаха за Украйна, но и процентът на прихванати и унищожени ракети от този тип, които се изстрелват от акваторията на Черно море, е много голям.

Украйна е най-големият производител на артилерийски системи в Европа

Украйна е най-големият производител на самоходни артилерийски системи в Европа, съобщи по време на пресконференция президентът Володимир Зеленски. Той визира украинската разработка "Бохдана", чието производство се разшири съществено през последните месеци.

В края на миналата година в страната се произвеждаха към шест гаубици месечно, но след това производството се разшири и достигна до поне десет през пролетта, коментира през април украинският държавен глава. Тогава военни експерти подчертаха, че Франция опитва да увеличи производството на своите гаубици Caesar до 12 месечно, за да отговори на нуждите при растящото напрежение в Европа.

Сега Зеленски отказа да съобщи подробности за производството, но допълни, че военната индустрия на Украйна се разширява и се произвеждат не само дронове и гаубици.

Френските изтребители могат да пристигнат в Украйна по-скоро от очакваното

Френските изтребители Mirage 2000 могат да се окажат на разположение на Украйна по-рано от очакваното, коментира френският посланик в Украйна Гаел Вейсиер. Обучението на пилотите и инженерите ще отнеме месеци, но самите самолети могат да бъдат предадени по-рано, каза той.

Пред "Укринформ" дипломатът отказа да съобщи точния брой на самолетите за Украйна. "Всичко се случва в близко сътрудничество с военното ръководство на Украйна", допълва още Вейсиер.

За възможността Париж да предаде изтребители на Украйна заговори френският президент Еманюел Макрон в началото на юни. Тогава той съобщи, че обучението на пилотите и механиците ще отнеме около 6 месеца.

Бойната авиация на Русия продължава да получава предимство, атакувайки с авиационни бомби

С евтина модернизация авиационните бомби ставаха много ефективни и са в основата на успехите на руската армия в последните месеци. Тяхната разрушителна сила е значителна, особено на тритонните, и Русия се възползва от невъзможността за реакция на украинците да защитят небето си - обхватът на тези бомби е много ограничен - 50-60 км за тритонните и до 70 км за останалите.

Сводката на Генералния щаб на ВСУ за 873-я ден от началото на войната показва, че през миналото денонощие Русия е изстреляла над 135 авиационни бомби, което е увеличение спрямо предходните дни. Нанесени са 131 авиационни удара, като са използвани и повече от 900 дрона-камикадзе. Регистрирани и 119 директни бойни сблъсъка.

Най-тежко е положението в Покровско направление, но активни действия се водят още и в Харковска област и Торецко направление, се вижда още от данните на украинските военни.

В Покровското направление са отбити повече от 30 атаки - основно към населените места Новоолександривка, Прогрес, Новоселивка Перша и Яснобродивка. В Харковска област руските части са атакували 16 пъти позициите около Вовчанск и Хлибоке. Украинските военни отбелязват, че Русия е подготвила резерви за ново настъпление към Харков.

Министерството на отбраната на Русия съобщава за унищожени 13 дрона над руските области Воронежка, Ростовска, Курска и Белгородска, както и над Черно море. Съобщения в социалните мрежи показват, че през нощта е имало попадение в завод за нисковолтова техника в Курска област. В Белгородска област има данни за пожар в петролна база.

Мащабни горски пожари горят в Краснодарския край и в окупираните територии на Украйна.

Руската централна банка ще засекрети данните за търговията с чужди валути

Руската централна банка ще засекрети данните за търговията с щатски долари, евро и юани в опит да намали ефектите от санкциите, гласи съобщение на институцията. Данните за извънборсовата търговия с долари и евро се използват за определяне на централния курс на рублата спрямо основните валути на пазара.

Трансакциите с чужди валути бяха прехвърлени на извънборсовия пазари, след като САЩ добави Московската фондова борса в списъка със санкции на 12 юни. Това действия за кратко доведе до обезценяване на руската валута, но след това търговията се нормализира.

Украинците не приемат условията на Путин за мир

Украинците са разединени по отношение на провеждането на мирни преговори, но са категорично против условията, които поставя руският президент Владимир Путин за това, сочат данни от проучване на Център "Разумков", поръчани от украинското издание "Зеркало Недели", посочва рускоезичната версия на ВВС.

Според анкетите 44% от украинците са готови за преговори, а 35% - все още не, макар че в южните части 60% от анкетираните са на мнение, че времето за сядане на масата за преговори вече е дошло.

В същото време 83% от украинците не са съгласни това да стане спрямо исканията да предадат територията на четири области - Донецка, Луганска, Запорожока, Херсонска, а 77% са против отмяната на санкциите на Запада срещу Русия. 58% от анкетираните са против в Конституцията да бъде записан безядрения и неутралния статут на Украйна (в момента в документа е записано, че страната ще бъде член на ЕС и НАТО).

51% от украинците настояват войната да приключи в международно признатите граници на Украйна от 1991 година, а 26% - от началото на 2022 година. Едва 9% са готови да признаят границите в момента на подписването на споразумение за мир.

Резиденцията на руския президент във Валдай е по-защитена от Ленинградска област

Руски военни кореспонденти съобщават за изтегляне на системи за противовъздушна отбрана "Панцир" от Ленинградска област и Санкт Петербург и насочването им към особено важен обект във Валдай. На този ход се дължат успешните атаки с дронове в началото на годината. За първи път дрон удари по региона през януари.

Във Валдай е разположена резиденция на руския президент. Сателитни снимки показват, че тя е защитена с няколко системи за ПВО.

В Ленинградска област е имало шест системи "Панцир" , които след началото на войната са насочени към стратегическия обект във Валдай и към зоните на бойни действия. Едни комплекс е бил унищожен от дрон през 2023 година. В областта са останали само системи С-300, С-400 и "Бук", които военните анализатори определят като неспособни за унищожаване на по-малки цели, каквито са дроновете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:26 | 16.07.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още