fallback

Украйна се завърна във фокуса на НАТО със заканата на Байдън срещу Путин

Съюзниците се готвят да обявят, че членството на Киев в Алианса е необратимо

15:05 | 10.07.24 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руският президент Владимир Путин иска нищо по-малко от превземането и пълното заличаване на Украйна от картата, коментира американският президент Джо Байдън в остра реч, приветствайки участниците в 75-та юбилейна годишна среща на НАТО във  Вашингтон, цитиран от Ройтерс.

"Украйна може и ще спре Путин", уверен е американският държавен глава.

Неговото представяне беше следено много внимателно от анализатори след неубедителното му участие в дебата с Доналд Тръмп преди седмици. Сега гласът му е силен, дикцията ясна и няма и следа от признаци за объркване, които някои виждаха в предишните дни, пише още Ройтерс. Обстановката е повече от тържествена - Байдън се обърна към съюзниците в залата, където е подписан договорът за НАТО. Той изненада отиващия си генерален секретар на Алианса Йенс Столтенберг, връчвайки му медал, с който отбеляза 10-годишната му служба и стабилизирането на организацията.

Източник: Bloomberg

Пред своите съюзници той беше категоричен: Алиансът е по-силен от всякога, и отхвърли призивите за изтегляне от надпреварата за втори мандат в Белия дом. Но част от европейските лидери не са убедени - речта действително е силна, но е по сценарий, казва пожелал анонимност политик пред АР. Опасенията са, че 81-годишният Байдън няма да може да бъде начело на САЩ в следващите четири години. 

Американският държавен глава ще има възможност да опровергае тези опасения - в четвъртък (11 юли) той ще даде пресконференция, която ще бъде анализирана не по-малко стриктно. В четвъртък Байдън ще има и среща с украинския президент Володимир Зеленски.

Неговият опонент - 78-годишния Доналд Тръмп, също не е опция за НАТО, след като заяви, че може и да не подкрепя членове на Алианса, които не са постигнали 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) разходи за отбрана. В първия си мандат той заплаши да извади САЩ от НАТО, с което разбуни духовете в Европа и накара съюзниците да се замислят за собствените си сили за отбрана.

Володимир Зеленски също коментира, че се надява Тръмп да не изважда САЩ от НАТО, защото това би означавало края на много държави по света "заради хора като Путин". Колкото до изборите в САЩ, той отбеляза, че в момента целият свят се е вторачил в ноември и чака резултатите от надпреварата между Тръмп и Байдън и дали ще има промяна в политиката на САЩ спрямо Украйна.

"Всичко зависи от американците, не от желанието на един човек", коментира още той, попитан за резултата от изборите в САЩ през ноември.

Украйна е водеща тема не само в речта на Байдън, но и като цяло на срещата във Вашингтон. Съюзниците се ангажираха да подсилят въздушното пространство на Украйна, а новият британски премиер Киър Стармър потвърди, че няма промяна в политиката на страната му и украинските военни могат да използват предоставеното от Великобритания оръжие за удари по руска територия, макар и за "цели за защита".

"Украйна определя тези защитни цели", допълни още той, цитиран от Bloomberg.

В появил се по медиите вариант на заключителната декларация на НАТО се казва, че пътят на Украйна към Алианса е "необратим", но след необходимите реформи за борба с корупцията. Зеленски не смята, че това е достатъчно. "Думите "Украйна е член на  НАТО" предизвикват страх, но не в Москва", коментира още той.

"Не чакайте месеци - Америка може да бъде велика всеки ден", допълни украинският държавен глава, визирайки лозунга на Доналд Тръмп "Да направим Америка отново велика".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:50 | 10.07.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още