fallback

Русия обстреля Украйна с ракети "Циркон", "Калибър" и "Кинжал", пострада детската болница в Киев*

Пет деца спешно се евакуират до други болници, доброволци търсят пострадали под развалините на "Охматдит"

13:16 | 08.07.24 г. 9

За нова масирана руска ракетна атака съобщават украинските власти в навечерието на срещата на НАТО във Вашингтон. Украйна не очаква да получи покана за членство в Алианса, но ще настоява за повишаване на възможността за защита срещу въздушните удари на Русия, включително и още системи Patriot.

Повече от 40 ракети от различен тип са използвани в новата масирана атака около обяд на 8 юли, съобщи украинският президент Володимир Зеленски в социалните мрежи. Под прицел са Киев, Кривий Рих, Днепро, Словянск и Краматорск. По предварителни данни на ВВС са използвани ракети "Калибър" и "Кинжал". По-късно военните потвърдиха, че Москва е използвала свръхзвуковите ракети "Циркон" и "Калибър", както и 14 крилати ракети "Калибър" и 4 балистични ракети "Искандер - М" - общо 38 въздушни обекта. Системите за ПВО са прихванали и унищожили 30 от ракетите, включително и ракетата "Кинжал" и всички ракети "Калибър", но не и "Циркон"-а, става ясно от съобщенията на ВВС. Преди ден руски военни източници съобщиха, че Москва е адаптирала нови площадки за свръхзвуковите ракети "Циркон".

 

Russian terrorists have once again launched a massive missile attack on Ukraine. Different cities – Kyiv, Dnipro, Kryvyi Rih, Slovyansk, Kramatorsk. More than 40 missiles of various types. Apartment buildings, infrastructure, and a children's hospital have been damaged.

All… pic.twitter.com/8mN73BKLuY

— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) July 8, 2024

Зеленски съобщи за попадение в детската болница "Охматдит" в Киев. Доброволци разчистват останките в търсене на затрупани пациенти и работещи в болницата. "Русия не може да не знае къде летят нейните ракети и трябва да понесе отговорността за своите действия - против децата, против хората и човечеството като цяло", коментира украинският държавен глава.

Местните власти съобщават и за още попадения в столицата. При днешната масова атака има десет загинали и повече от 30 пострадали хора. Пет деца от разрушената болница се евакуират спешно до други болнични заведения, съобщава кметът Виталий Кличко. Здравният министър Виктор Ляшко съобщи, че ударът по "Охматдит" е попаднал в отделението, в което се извършва диализа. Евакуирани са отделенията по онкология, реанимацията и операционните зали, по които също има щети от ракетния удар.

В Кривий Рих има данни за повече от 11 загинали и над 30 ранени при ракетната атака. Кметът на града Олександър Вилкул съобщи за няколко попадения, включително и в административна сграда на промишлено предприятие в родния град на украинския президент.

Зеленски в момента е във Варшава на път към Вашингтон, където ще участва в задесанието на НАТО. Той и премиерът Доналд Туск подписаха двустранно споразумение за дългосрочни гаранции, аналогично на подписаните с тези с ЕС, САЩ, Великобритания и други държави, членове на НАТО. Церемонията започна с минута мълчание в памет на жертвите в последната въздушна атака на Русия. Украинският държавен глава съобщи за повече от 100 ранени и почти 30 загинали при ракетните удари днес.

В официална позиция на руското Министерство на отбраната се съобщава, че в обедните часове на 8 юли е извършен обстрел по военни обекти с "високоточни далекобойни ракети", които са постигнали целите си. Руските военни твърдят, че информацията и разпространените кадри от попаденията в детската болница и жилищни сгради и инфраструктура в седем киевски региона са резултат от паднали ракети от системи за противовъздушна отбрана, използвани от украинските ВВС в рамките на града. "Целта на тази провокация е осигуряване на финансиране за киевския режим и продължаване на войната до последния украинец", заявяват още от руското ведомство в Telegram.

В ранните часове на 8 юли Русия изстреля 6 ракети - четири  Х-101 и два "Искандер - М" по цели в Украйна. ВВС на Украйна съобщи за свалени три ракети Х-101. Малко по-късно военните отново предупредиха за активизацията на руската бойна авиация, както и за поредните авиационни бомби, с които Русия обстреля Харковска област.

* Информацията е допълнена с данните на ВВС на Украйна за използваните при удара ракети

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:21 | 08.07.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още