fallback

Русия увеличава възможностите да изстрелва ракетите "Циркон", Киев получава още оръжия

Украинските оператори на дронове стават по-прецизни, но и Русия търси начини за противодействие

07:42 | 08.07.24 г. 5

Руски източници съобщават, че свръхзвуковата ракета "Циркон" вече е адаптирана към корветите по проект 20385 ("Гремящий" в състава на Тихоокеанския флот), тоест увеличават се площадките, от които могат да бъдат изстрелвани този тип ракети. Досега те бяха използвани от фрегати по проект 22350 ("Адмирал Горшков") и атомната подводница К-560 "Северодвинск" (проект 885, част от Северния морски флот на Русия), пише украинското издание Defense Express. И двата морски съда участваха в неотдавнашното учение край бреговете на Куба, припомнят още оттам.

Експертите отчитат, че дори и адаптацията действително да е успешна, то това няма да се отрази на войната в Украйна, защото корветите не са на въоръжение в Черно море. В състава на Черноморския флот са корветите "Буян - М" (проект 22631) и "Каракурт" (проект 22800). За да бъдат модифицирани ракетите към тях, е нужен пълен корабостроителен капацитет, който в момента липсва на Русия. Украинските морски дронове и ракетите Storm Shadow поразиха част от корабостроителниците и ремонтните бази, с които разполагаха руските военноморски сили в Крим.

Корветите по проект 20385 са с дължина на корпуса 92 м и газене почти 8 м. Те имат възможност да останат в открити води до 15 дни и въоръжението им се състои от установки за ракети "Калибър", "Оникс", а сега и за "Циркон".

По данни на Въоръжените сили на Украйна към 8 юли в Черно море има само един боен кораб, носител на ракети "Калибър" на дежурство. В Азовско море има три военни кораба, но нито един от тях не е носител на ракети "Калибър".

Украйна не губи подкрепа при смяната на властта във Великобритания и Нидерландия

Само 48 часа след като бе избран, новият министър на отбраната на Великобритания Джон Хили пристигна в Одеса и разговаря с украинския президент Володимир Зеленски. Той обеща в следващите 100 дни Украйна да получи обещаните през април доставки на въоръжение, както и направи анонс за нов пакет с военна подкрепа, в който се съдържат и 90 противотанкови ракети Brimstone, 50 бойни речни катера, артилерийски снаряди, разминиращи машини и булдозери за изграждане на защитни позиции, посочват от британското правителство.

Украинският президент Володимир Зеленски разговаря с новия британски министър на отбраната. Снимка: President.gov.ua

В Одеса пристигнаха и новият министър на отбраната и на външните работи на Нидерландия Рубен Брекелманс и Каспар Велдкамп. Те съобщиха, че страната им ще предостави комплекс Patriot за подсилване на въздушната отбрана на Украйна. В края на миналата седмица Зеленски съобщи, че Германия е предала трета система Patriot и тя вече се намира в Украйна.

Украйна получи уверенията и на Великобритания, и на Нидерландия, че военната, финансовата и политическата подкрепа ще продължи въпреки смяната на властта. Очаква се първите официални срещи на украинския президент с британския премиер Киър Стармър и с премиера на Нидерландия Дик Шоф  да се състоят по време на срещата на НАТО във Вашингтон, която ще се проведе през тази седмица.

В Одеса Зеленски съобщи още, че Украйна разработва стратегия за доминация в Черно море. Страната няма свой военен флот след окупирането на Крим. От началото на пълномащабната война през 2022 година обаче унищожи повече от 1/3 от руския Черноморски флот, като част от операциите са извършени от морски дронове.

Украйна използва все по-прецизно дронове

Украинските оператори на дронове стават все по-прецизни, отбелязват анализаторите от Института за изучаване на войната (ISW), цитирайки данни за унищожени руски разузнавателни дронове ZALA  и "Орлан", както и на бойния "Ланцет" с помощта на FPV-дронове. Все още това не е масова практика, но показва подобряването на способностите на дроновете.

Руските военни се възползваха от недостига на средства за противовъздушна отбрана на Украйна и провеждаха разузнавателни операции в тила с помощта на дронове, припомнят анализаторите. В интервю пред колумниста Труди Рубин за The Philadelphia Inquirer преди дни украинският президент Володимир Зеленски коментира, че войната в Украйна е преди всичко технологична и украинските военни вече не използват Patriot и скъпи ракети за ПВО за унищожаване на бойните дронове, които Русия изпраща почти всяка нощ над Украйна. Даните на военновъздушните сили на страната показват, че през последните месеци почти всички изстреляни дронове срещу Украйна са унищожени.

В същото време, според руското Министерство на отбраната, в Харковска област руските военни вече използват нови радари - "Ирбис", които могат да засекат ракети, дронове и артилерийски снаряди в обсег от 150 км, което подобрява руските контрабатарейни способности. Според публикация в Business Insider Русия ще използва бариери от баражни балони - тактика широко разпространена през Втората световна война, за защита от украинските дронове. Според коментари на руски производители на оборудване балоните ще се издигат в редица на височина от 300 м и ще вдигат мрежи, които да покриват целите на дроновете.

Широк набор от ракети са унищожени при удара в склад за боеприпаси във Воронежка област

Широк набор от ракети "земя - земя", "земя - въздух" и боеприпаси за танкове и артилерийски системи са унищожени при атаката с дронове по склад за боеприпаси край с. Сергеевка (Воронежка област). Губернаторът на областта Александър Гусев съобщи в своя канал в Telegram, че районът е атакуван с дронове в ранните часове на 7 юли. Дроновете са били унищожени от системите за противовъздушна отбрана, но отломки са причинили пожар в складове и детонации на взривоопасни материали, допълва той.

Местни жители обаче съобщават в социалните мрежи, че е имало няколко директни попадения във военния обект, където според източници на украински медии са съхранявани голямо количество боеприпаси. Местните власти евакуират живеещите в района и е обявено извънредно положение.

Увеличава се интензивността на бойните действия

Интензивността на бойните действия от началото на юли се увеличава, сочат наблюденията на украинските анализатори от DeepState. Това е свързано основно с атаките към Торецк и Ню Йорк (Донецка област). По данни на ВСУ и през миналото денонощие най-интензивни са боевете в Покровското направление - има регистрирани повече от 50 атаки към Ню Йорк, Прогрес, Новоалександривка, Калинове, Новоселивка Перша и Яснобродивка. Руски военни наблюдатели съобщават за разширяване на зоната на контрол около Ню Йорк и напредък към Пивничне и Дружба (на изток от Торецк).

В района е свален самолет Су-25, съобщи и украинският президент Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение за 865-ия ден от началото на пълномащабната война.

В Харковска област продължават боевете около Липци, Старица и Вовчанск. Руски военни кореспонденти съобщават за украински контраатаки към Хлибоке и Вовчанск. Военни анализатори отбелязват, че на този етап не е ясно кой контролира Хлибоке след напредъка на украинците на юг от населеното място. Улични боеве се водят във Вовчанск.

През миналото денонощие са отбелязани повече от 140 директни бойни сблъсъка и 68 авиационни удара, при които са използвани близо 100 управляеми авиобомби, както и 362 бойни дрона.

По данни на ВВС на Украйна в ранните часове на 8 юли Русия е изстреляла шест ракети по цели в Украйна - четири Х -101 и два "Искандер - М". Със системите на ПВО са свалени три ракети Х-101, но останалите са постигнали целите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:43 | 08.07.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още