fallback

"Хамас" прави още една крачка към освобождаване на израелски заложници

Въоръжената ислямистка групировка се е отказала от искането Израел първо да се ангажира с постоянно прекратяване на огъня

09:14 | 06.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

От "Хамас" са приели предложението на САЩ за започване на преговори за освобождаване на израелски заложници, включително мъжете и войниците, 16 дни след първата фаза на споразумението, целящо да сложи край на войната в Ивицата Газа, предава Ройтерс, като цитира високопоставен източник от ислямистката организация.

Въоръжената ислямистка групировка се е отказала от искането Израел първо да се ангажира с постоянно прекратяване на огъня, преди да подпише споразумението. Организацията ще позволи преговорите да постигнат това през първата шестседмична фаза, според източника на агенцията, който е пожелал анонимност, тъй като преговорите са поверителни.

Палестински служител, близък до усилията за постигане на мир с международно посредничество, беше заявил, че предложението може да доведе до рамково споразумение, ако бъде прието от Израел, и ще сложи край на деветмесечната война между Израел и Хамас в анклава.

По данни на здравните служби в Газа конфликтът е отнел живота на повече от 38 хил. палестинци. Войната избухна, след като на 7 октомври "Хамас" атакува южни израелски градове, при което уби 1200 души и взе около 250 заложници, припомня Ройтерс.

Според източника от "Хамас" предложението предвижда посредниците да гарантират временно прекратяване на огъня, доставка на помощи и изтегляне на израелските войски, докато траят непреките преговори за изпълнение на втората фаза на споразумението.

Вчера ръководителят на израелското разузнаване Давид Барнеа пътува до и от Катар за преговори, а "Хамас" информира "Хизбула" за отговора си на предложението за мир в територията.

"Хамас" обаче отхвърля присъствието на чуждестранни сили в Ивицата Газа, което може да провали плановете за следвоенно управление на анклава.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:13 | 06.07.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още