fallback

Според Путин окончателният край на войната е обвързан с унищожение на Украйна

Украинските отбранителни сили са свалили тази нощ 24 от 27 щурмови дронове „Шахед“, изпратени от териториите на окупиран Крим и Русия

08:33 | 06.07.24 г. 12

Президентът на Русия Владимир Путин използва срещата с унгарския премиер Виктор Орбан на 5 юли, за да се противопостави изцяло на преговорите за прекратяване на огъня. Той се ангажира да преследва „окончателен“ край на войната, който да постигне целта му да унищожи украинската държавност, пише Института за изучаване на войната (ISW).

Путин изрично отхвърля участие на Русия в смислени преговори за споразумение за прекратяване на огъня. Според него споразумение между Русия и Украйна не трябва да води до временно прекратяване на огъня, тъй като това би позволило на Украйна да се прегрупира и превъоръжи. По думите му, Русия предпочита „пълен“ и „окончателен“ край на конфликта.

В момента обаче Путин не желае да приеме нищо друго освен унищожаването на украинската държавност и идентичност, както неговите забележки и искания последователно са илюстрирали. Той настоява както за предаване на значителна част от територията и хората на Украйна на Русия, така и за украинска военна капитулация още преди началото на преговорите.

Увереността на Путин в способността на Русия да насърчи капитулацията или да спечели продължителна война на изтощение се основава на оценката, че Украйна няма да бъде в състояние да проведе оперативно значими контранастъпателни операции, допълват от института.

Въображаемите граници на „Новоросия“ обаче се оспорват сред руските ултранационалисти и Путин и Кремъл рутинно посочват, че имат цели за териториално завладяване отвъд административните граници на четирите области, които Русия е анексирала незаконно.

Атаки с дронове и ракети

Украинските отбранителни сили са свалили тази нощ 24 от 27 щурмови дронове „Шахед“, изпратени от Русия, съобщава в Telegram командирът на военновъздушните сили на Украйна ген.-лейтенант Микола Олесчук.

Според него в нощта на 6 юли руснаците са пуснали 27 безпилотни летателни апарати от временно окупирания полуостров Крим и от територията на Курска област, пише информационната агенция Укринформ.

Въздушна тревога е била обявена в Киев и други области на Украйна заради атаките през нощта и заради вдигнат МиГ31К от Русия, допълва агенцията. Вчера противовъздушната отбрана в Източна Украйна е свалила 4 управляеми ракети X-59/69.

Осъществени са атаки и с балистични ракети "Искандер-М" в региона на Полтава, а в Харковска област са нанасяни руски удари с управляеми ракети.

Няколко експлозии е имало в Суми, като е поразена енергийната инфраструктура в града. Има проблеми и с водоснабдяването. В Селидово се съобщава за петима загинали след руска въздушна атака, както и 8 ранени. Двама души са загинали в резултат на обстрел от страна на руските войски в Херсонска област.

В резултат на ударите има щети по осем частни жилищни сгради, критична инфраструктура, газопровод, селскостопански сгради и гаражи, частни автомобили и др.

Според Генералния щаб на Украйна в момента има 119 бойни сблъсъка, а най-гореща е ситуацията в Покровско направление. Нападения има в посока Харков, Купянск, Лиман, Северски, Краматорск, Днепър, като руските атаки са отбити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:33 | 06.07.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още