fallback

Съюзниците от НАТО са договорили 40 млрд. годишна помощ за Украйна

Целта ще се преразглежда всяка година, а приносът на държавите ще е според икономиката им

20:15 | 03.07.24 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Съюзниците от НАТО са се договорили в сряда, че трябва да се стремят да предоставят поне 40 млрд. евро военна помощ за Украйна годишно. Те обаче са се въздържали от изрични обещания за следващите години, според дипломати от алианса, цитирани от Bloomberg.

Това подкопава целта на Киев да си осигури по-голяма предвидимост за очакваната помощ. Въпреки първоначалния ентусиазъм за многогодишно предложение за финансиране от напускащия поста генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг, няколко съюзници са сметнали, че ангажиране с точно число за следващите години ще е предизвикателство.

Първоначално Столтенберг предложи съюзниците да се ангажират със 100 млрд. долара за период от 5 години.

Членовете на северноатлантическия пакт са се ангажирали с целта от 40 млрд. евро помощ с уговорката, че тя трябва да бъде преразглеждана всяка година, според дипломатите, на които информационната агенция се позовава.

Целта в бъдеще може да се намали или увеличи в зависимост от ситуацията на бойното поле, казват източниците на агенцията.

Финансирането за тази година вече е значително над този праг – само САЩ са отделили около 60 млрд. долара.

Съгласно плана участието на съюзниците ще се основава на техния брутен национален доход, за да се осигури споделяне на тежестта.

Обещанието за финансиране, което трябва да бъде одобрено от държавите членки на НАТО, ще бъде част от по-широк пакет, който ще бъде представен на украинския президент Володимир Зеленски на срещата на върха на лидерите на НАТО във Вашингтон през следващата седмица.

Ангажиментите имат за цел да подчертаят подкрепата на НАТО за Киев в дългосрочен план и да проправят пътя за бъдещото членство на Украйна във военния съюз.

В допълнение към помощта, НАТО ще поеме по-голяма роля заедно с ръководената от САЩ група „Рамщайн“, за да определи от какво военно оборудване се нуждае Украйна. Организацията вече ще координира и доставките на оръжия до центровете на съюзниците, както и обучението на украински войници извън страната.

Съюзниците от НАТО все още преговарят за формулировката на изявлението на лидерите, за да опишат пътя на Украйна към присъединяване към алианса.

Съюзниците се стремят да избегнат трудните дискусии, които помрачиха миналогодишната среща на върха във Вилнюс, когато Украйна настояваше за покана. В крайна сметка НАТО реши Украйна да се присъедини, „след като съюзниците се съгласят и условията им бъдат изпълнени“.

Въпреки че е малко вероятно Украйна и тази година да получи покана за присъединяване към НАТО, САЩ и Германия се противопоставят на идеята да се опише пътя на Киев към членство в алианса като „необратим“. Вместо това те искат да се говори за „мост към членство“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:03 | 03.07.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още