fallback

Путин: Русия може да възобнови производството на ракети с малък и среден обсег

САЩ не само донесоха такива оръжия в Европа за учения в Дания, но и наскоро разположиха ракети във Филипините, изтъкна руският президент

20:45 | 28.06.24 г. 3
Автор - снимка
Създател

Руският президент Владимир Путин сигнализира, че страната му вероятно ще възобнови производството на ракети с малък и среден обсег в отговор на американското разполагане на оръжия с ядрени възможности в различни региони на света, съобщава Bloomberg.

„Трябва да започнем да произвеждаме тези системи и след това, въз основа на реалната ситуация, да вземем решения къде да бъдат разположени, ако сигурността на нашата страна го изисква“, посочва Путин на заседание на своя Съвет за сигурност.

През 2019 г. САЩ се оттеглиха от договора с Русия за ликвидиране на ракетите със среден обсег от 1987 г., след като обвиниха Москва, че не спазва споразумението. Тогава Путин каза, че оттеглянето на Вашингтон „създало фундаментални рискове за всички“.

САЩ не само донесоха такива оръжия в Европа за учения в Дания, но и наскоро разположиха ракети във Филипините, каза руският лидер в петък в коментари, излъчени чрез канала на Кремъл в Telegram.

Русия заяви, че се придържа към мораториума върху разполагането на тези ракети, но заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков каза през май, че страната вече планира забраната да бъде вдигната поради мерките, предприети от САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:25 | 28.06.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още