fallback

Противопоставянето между Северна и Южна Корея се задълбочава

Напрежението наподобява психологическото противопоставяне от времето на Студената война, изтъква анализатор

12:10 | 25.06.24 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Седемдесет и четири години след началото на Корейската война севернокорейските войски изграждат нови укрепления и от време на време отправят предупредителни изстрели към южнокорейските им колеги през границата, замръзнала в състояние на война.

През последните седмици Северна Корея разположи голям отряд войници и изгради нещо, което много напомня на противотанкови бариери. Пхенян също така поставя противопехотни мини и подсилва тактическите пътища в тежко въоръжената демилитаризирана зона, според военните от Южна Корея, пише Ройтерс.

Маневрите доведоха до сблъсъци с южнокорейските войски и предупредителна стрелба, а някои севернокорейци дори бяха убити от собствените си мини в опит да се приближат до демаркационната линия, според южнокорейски служители.

Демаркационната линия е начертана, когато двете страни и техните международни поддръжници сложиха край на конфликта през 1953 г. Във вторник се навършват 74 години от началото на войната, когато армията на Северна Корея нахлува през границата с подкрепяната от САЩ Южна Корея. Във войната се включват още 20 страни като част от силите на ООН, като финалът ѝ е с примирие, а не с мирен договор. Това оставя двете Кореи в техническо състояние на война.

Напрежението отново расте през последните месеци. Северна Корея разработи арсенал от ядрени оръжия и обяви, че Южна Корея е „основен враг“, а не партньор за обединение.

Пхенян напоследък пуска и стотици балони, пълни с боклук, над южната половина на полуострова в знак на протест срещу южнокорейски активисти, разпръскващи листовки против Севера. Това накара Сеул да отмени междукорейския военен пакт и да предприеме стъпки за възобновяване на пропагандни предавания от високоговорители.

Според публикация на Bloomberg Сеул е открил различни паразити в съдържанието на някои балони. Около 350 балона са пуснати от понеделник вечерта, по данни на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея. Около 100 балона са паднали главно в северната провинция Кьонги и столичния регион.

Действията на Северна Корея по границата с Южна Корея имат връзка с промяната на политиката по корейския въпрос, пише още Ройтерс. „Продължаващите едновременни провокации с нисък интензитет изглежда имат за цел да изразят враждебност към Юга в светлината на политическите промени“, коментира в доклад Парк Йън-джа, старши сътрудник в Корейския институт за национално обединение в Сеул.

Ян Му Джин, президент на Университета за севернокорейски изследвания в Сеул, казва, че междукорейското противопоставяне се е засилило до нещо подобно на психологическото противопоставяне от времето на Студената война. „Връщането на остарелите кампании с балони и листовки показва, че Студената война все още продължава на Корейския полуостров“, допълва той.

В речта си по случай годишнината от войната президентът на Южна Корея Юн Сук Йол посочва, че Северът остава „последната замръзнала земя на Земята“, тъй като поема „по пътя на регресията“, за разлика от демократичния, богат Юг.

Той също така заклеймява пакта за взаимна отбрана, подписан миналата седмица от севернокорейския лидер Ким Чен-ун и руския президент Владимир Путин, като „анахронизъм“. Изстрелването на балони с боклук от Пхенян той определя като „долни и ирационални“.

По-късно във вторник Юн стана третият президент на Южна Корея, качил се на борда на американски самолетоносач, след като USS Theodore Roosevelt с ядрен двигател посети страната за съвместни учения с участието и на Япония.

„Северна Корея напредва в ядрените и ракетните си способности и изповядва възможността първа да използва ядрени оръжия“, коментира той на борда на превозвача. „Нашият съюз е по-силен от всякога, най-великият в света, и може да победи всеки враг“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:05 | 25.06.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още