fallback

В САЩ са изненадани колко бързо се съюзиха враговете им

Северна Корея ще предаде не само артилерийски снаряди на Русия, смята украински анализатор

07:52 | 20.06.24 г. 10

Сътрудничеството на Русия с Иран, Северна Корея и Китай се надгражда и вероятно стига до споделяне на чувствителни технологии, което може да застраши САЩ и техните съюзници, дълго след като войната в Украйна приключи, пише The Wall Street Journal, позвавайки се на източници от разузнаването на САЩ.

Те признават, че са изненадани и притеснени от бързата скорост и задълбочаването на връзките между враговете на САЩ, които са загърбили исторически търкания помежду си, за да се противопоставят на системата, доминирана от Вашингтон. Едно от последните доказателства за това е подписаното споразумение за взаимна защита от нападение между Пхенян и Москва.

Десетилетия наред СССР доставяше оръжие за развиващия се свят. Сега неговият правоприемник Русия е подпомогната от своите нови приятели за съвместно производство на оръжия, доставки на дронове, даже и осигуряване на работници за военнопромишления комплекс.

В съвместните предприятия Иран и Русия вече произвеждат хиляди дронове от типа, разработен от Техеран - Shahed, но скоро може да започнат да разширяват производството и с други модели. Те се тестват в реални условия в Украйна и заключенията се връщат в Иран, който подобрява технологията, разказват още източниците на WSJ.

На този етап държавите не са сформирали военен съюз по подобие на НАТО, а по-скоро всичко гравитира около Русия, която има двустранни споразумения за сътрудничество с всички тях. Чрез търговските връзки Китай може да привлече и други санкционирани от САЩ държави - Венецуела, а чрез участието си в Съвета за сигурност на ООН Москва блокира действия срещу своите съюзници - например мисията на ООН в Северна Корея.

"Те искат да видят падането на САЩ, те искат да видят падането на НАТО. Ако успеят в Украйна, това ще ни направи по-уязвими, а светът - по-опасно място", коментира преди два дни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Северна Корея ще даде и военна техника на Русия

След визитата на руския президент Владимир Путин в Пхенян Северна Корея ще даде на Русия не само снаряди, но и бронетранспортьори, стари съветски танкове и гаубици, пише украинският военен анализатор Олександър Коваленко. Експертът посочва, че помощта няма да бъде решителна, тъй като самият Ким Чен-ун се страхува от евентуална война със съседите - Южна Корея и Япония, както и със САЩ. Пхенян обаче ще предаде няколкостотин танка и друга техника, прогнозира Коваленко.

Според него от началото на годината представители на Русия търсят старо оръжие сред държави, в които Москва има влияние - в Африка, Близкия изток и Централна Азия. Причината са все по-намаляващите запаси от техника - в складовете вече стои въоръжението с най-ниско качество.

Русия изтегля части от войските, разположени по границата с Финландия

Повечето руски военни, разположени в базите в близост до границата с Финландия, са изтеглени и вероятно изпратени към фронтовата линия в Украйна, пише финландското издание Yle, позовавайки се на свои източници в разузнаването. Изданието разполага и със сателитни снимки, които показват изтеглени части и военна техника.

Според източници на Yle на места са останали единствено инструкторите и новобранците. Изданието твърди още, че предислоциране има и вътре в самата Русия, с изключение на районите около столицата, и подписалите договори за служба в армията се изпращат в Украйна.

Ожесточени боеве в Покровско направление, руснаците опитват да удържат Харковска област

Ожесточени са боевете в Покровско направление, където е съсредоточен фокусът на руските военни в този момент, сочи справката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) за 847-я ден от началото на пълномащабната война. В това направление има близо 50 атаки - основно към Олександрополя, Новоолександривка, Сокил, Новоселивка Перша и Карливка. Атаките на руснаците са под прикритието на бойна авиация, бойни дронове и артилерия. Украинският Център за отбранителни стратегии отбелязва, че в това направление руснаците атакуват с малки щурмови групи - около 5-6 души.

Авиацията се включи и в направлението около Краматорск, където бяха отблъснати към 20 руски атаки, пише още ВСУ. Руснаците щурмуват позиции около Бахмут, Бохданивка, Калинивка, Клищиевка и Андриевка.

Геолокализирани данни показват напредък около Часов Яр - към микрорайона "Канал". Руски военни кореспонденти съобщават за напредък и към Торецк (на юг от Часов Яр и запад от Хорливка).

От данните е виден опит на руските части да възстановят позициите, загубени в последните дни в Харковска област. Украински военни анализатори съобщиха за насочване на части от други направления на бойното поле и резерви и сега ВСУ отчита почти 10 атаки към Липци и Вовчанск, като и в това направление в подкрепа на руснаците се включва бойната авиация.

Геолокализирани данни показват, че украинци са си върнали част от Старица, и изцяло населеното място Тихе. Руски военни кореспонденти съобщават за увеличен обстрел на руски позиции в Белгородска област.

Като цяло през миналото денонощие са регистрирани повече от 130 директни бойни сблъсъка. Позиции на ВСУ и населени места край фронтовата линия са обстреляни с почти 60 управляеми авиационни бомби и над 530 дрона-камикадзе.

Дронове отново поразиха рафинерия в Русия

Дронове предизвикаха мащабен пожар в рафинерията в Афипски (Краснодарския край), собственост на промишлено-финансовия конгломерат "Сафмар". Рафинерията е изградена още през 1963 година и е с капацитет за преработка на 6,25 млн. тона годишно.

Атака има и по петролна база на "Лукойл" на територията на автономната република Адигея (анклав в Краснодарския край). Според съобщенията на Министерството на отбраната на Русия над Адигея тази нощ са прихванати и унищожени шест дрона, а над Краснодарския край - три. Три дрона са били унищожени над Брянска област и по един дрон над Ростовска, Белгородска и Орловска област.

ВВС на Украйна съобщи за удари с авиационни бомби, крилати ракети, изстреляни от 4 стратегически бомбардировача Ту-95, и дронове в ранните часове на 20 юни. В комбинираната атака са използвани 9 ракети и 27 дрона, а целите са обекти от критичната инфраструктура. Системите за противовъздушна отбрана са унищожили всички дронове, всички 4 крилати ракети Х-101/Х-555, както и една ракета Х59. Три балистични ракети "Искандер М" и една Х-59, изстреляна от Азовско море, обаче са постигнали целите си.  

"Укренерго" съобщи, че има атаки срещу енергийна инфраструктура във Виницка, Днипропетровска, Донецка и Киевска област с дронове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:36 | 20.06.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още