fallback

Ядрените демонстрации на Русия - "разпадаща се подводница" в Куба и ракети в Баренцово море

От началото на юни руски ядрени подводници участваха вече в две учения - в Карибския басейн и в близост до Норвегия

15:27 | 19.06.24 г. 5

В средата на миналата седмица руската ядрена подводница "Казан" акостира в Куба след учение в Карибския басейн - първото от 2019 г. насам, напомняйки за 1962 година, когато в отговор на разположени край Измир американски ядрени ракети, Москва изпраща свои в Куба. В началото на седмицата подводницата напусна пристанището на Хавана, а ядрените заплахи на Москва продължават - с учение на ядрени подводници в Баренцово море.

ТАСС съобщава, че ракети "Калибър" и "Гранит" са били изстреляни от подводниците "Северодвинск" и "Орел" и са поразили своите морски цели на 170 км. Двете подводници са част от Северния флот на Русия.

Това е втората демонстрация на руските военноморски сили. Тя се извършва край бреговете на Норвегия, която е член на НАТО.

В началото на седмицата учението в Карибския басейн привлече вниманието на анализаторите, но не в желаната от Москва посока, след като в социалните мрежи се появиха снимки, показващи видими щети по корпуса на подводницата "Казан", която напускаше Куба.

Business Insider цитира публикация на военен анализатор, според която на снимки ясно се вижда как липсват парчета от звукоизолиращи панели по корпуса, както и че екипажът се опитва да ремонтира част от тях. Липсващите панели правят подводницата "шумна" и компрометират възможностите за т.нар. "стелт режим", се казва още в публикацията.  

Американското издание коментира, че е потърсило, но не е получило обратна връзка от авторите на публикацията и са се допитали до свои експерти, които да оценят дали състоянието на подводницата действително може да бъде описано като "видимо разпадащо се".

Те са обяснили, че видимите на снимките поражения са често срещани и не биха нарушили оперативните възможности на подводницата. Загубата на повече от шумозаглушителните панели правят подводницата лесна за откриване, но това, което се вижда на снимката, не е достатъчно, за да я направи уязвима.

Руските подводници понякога не се поддържат много добре, но това не е катастрофално, е заключението на анализаторите пред Business Insider.

Изданието коментира, че подводниците от класа на "Казан" са относително нова разработка - от времето на Студената война, но първата беше построена през 2013 г. "Казан" е  първата с модернизиран дизайн от своя клас и една от най-новите руски подводници.

От години подводниците клас "Ясен" притесняват Запада с заявената способност да обстрелват цели на сушата и в морето. Другото предизвикателство за западните военни е да установяват местоположението ѝ. Подводницата може да бъде въоръжена с ракети "Калибър", "Оникс" и вероятно и свръхзвуковите "Циркон". 

И трите вида ракети се използват в Украйна с променлив успех. През април местните власти в Киев съобщиха, че Русия е изстреляла общо пет ракети "Циркон" през февруари и март и те са прихванати от системите за ПВО, с които разполага украинската столица. Но дори и отломките от тях са нанесли сериозни щети.

Подводницата "Казан" е била избрана за ученията край Куба и петдневния престой в Хавана, за да покаже, че Русия все още е глобална морска сила въпреки загубите, които търпи в Черно море, коментира още високопоставен американски държавен служител пред АР. Отделен е въпросът дали постига този ефект в състоянието, в което се появи в Куба.

Русия изпрати към Карибския басейн и още три военни кораба, сред които и фрегатата "Адм. Горшков", която е въоръжена с ракети "Циркон". Това е първото морско учение, което Русия провежда в региона от 2019 година насам. Решението за него изглежда е взето, след като САЩ дадоха разрешение на Украйна да използва техни оръжия по цели на руска територия.

Тогава руският президент Владимир Путин предупреди, че може в отговор да въоръжи трети страни, които да заплашат страните, даващи оръжие на Украйна.

Кубинското Министерство на външните работи обяви преди дни, че е приело руските плавателни съдове, защото нито един от тях не носи ядрено оръжие и не са заплаха за региона. Целта им е да покаже приятелските отношения между двете страни, допълват от институцията.

От Министерството на отбраната на Русия съобщиха, че резултатите от учението в Карибския басейн са постигнали задачите, поразявайки цели на 600 км.

ТАСС съобщава още, че по-късно днес се очаква премиерата на първите морски дронове на Русия по време на изложението "Флот 2024". Именно морските дронове дадоха съществено предимство на Украйна в Черно море. Украинските военни успяха да поразят към 1/3 от руските кораби от Черноморския флот, без самите те да раполагат с бойна флотилия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:28 | 19.06.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още