fallback

Израелската армия одобри план за "офанзива" в Ливан

Местните жители в северните части на Израел са се примирили, че война вероятно е неизбежна

12:44 | 19.06.24 г. 3

Израелската армия обяви, че висши офицери са одобрили „оперативни планове за офанзива в Ливан“. Така се засилват опасенията, че Израел и ливанската групировка „Хизбула“ ще стигнат до пълномащабен конфликт, пише Financial Times.

Ливанската въоръжена група и израелските сили си разменят огън почти ежедневно от началото на войната между Израел и „Хамас“ в Ивицата Газа. Напрежението ескалира миналата седмица, като подкрепяната от Иран „Хизбула“ изстреля десетки ракети по Израел, след като Тел Авив уби един на командирите на групата при въздушен удар.

Размяната на огън разсели десетки хиляди хора и причини жертви в Ливан и Израел. Двете страни все още не са въвлечени във война, тъй като САЩ се опитват да окажат натиск за намаляване на напрежението.

Израелски официални лица обаче многократно са заявявали, че са готови да предприемат военни действия при липса на дипломатическа резолюция. Военните казват, че офицерите са взели решения за „повишаване на готовността на войските на място“.

Видеото, което разгневи Израел

Часове преди това „Хизбула“ - една от най-тежко въоръжените недържавни организации в света, пусна деветминутен видеоклип със събрани от дронове кадри от различни обекти в Израел, включително пристанището в северния град Хайфа и различна военна инфраструктура.

Видеото предизвика яростен отговор от Израел. Външният министър на страната Израел Кац предупреждава, че правителството му е „много близо до момента на решението да промени правилата срещу „Хизбула“ и Ливан“. „В една всеобща война „Хизбула“ ще бъде унищожена и Ливан ще бъде сериозно засегнат“, пише той в платформата Х.

„Държавата Израел ще плати цена на фронта и вътрешните фронтове, но със силна и обединена нация и пълната мощ на [Израелските отбранителни сили], ние ще възстановим сигурността на жителите на север“, допълва той.

Дипломатически усилия

Израел и „Хизбула“ водиха 34-дневна война през 2006 г. В опит да попречи на напрежението да прерасне отново в пълномащабен конфликт американският пратеник Амос Хохщайн пристигна в региона тази седмица за срещи в Израел и Ливан. Хохщайн коментира пред репортери във вторник, че двете страни са достигнали „критичен момент“.

„В интерес на всички е това да се разреши бързо и дипломатично. Това е едновременно постижимо и е спешно“, посочва той.

Посещението на Хохщайн е последното от поредица пътувания, които той направи в региона през последните месеци в опит да намери дипломатическо решение на напрежението. Преговорите са в задънена улица.

Израел настоява „Хизбула“ да изтегли силите си от границата с Ливан, а групировката казва, че няма да се съгласи на сделка, докато не се прекрати огъня в Ивицата Газа.

Размяна на огън на север

Израелците, които живеят в северните части на страната, не виждат как война с „Хизбула“ може да бъде избегната. Сара Бен Хамо и семейството ѝ са евакуирани от града Кирят Шмона на юг, но тя пътува всеки ден и работи в местния супермаркет, който е единственият работещ в града. Тя ходи до опразнения си дом всеки ден, почиства, готви и след това пътува обратно на юг, за да занесе храната на семейството си в хотела, в който всички живеят.

Бен Хамо казва, че понякога има и по над десет експлозии на ден в региона, а много често сирени за предупреждение въобще не се включват. Повечето хора, които са останали в града, са възрастни или хора с увреждания, пише npr.org.

Кирят Шмона някога е бил палестински град, наречен Ал-Халиса, преди войната, довела до създаването на Израел през 1948 г., когато палестинците са били принудени да напуснат. Много от тези семейства все още живеят отвъд границата, в Ливан, с надеждата да се върнат някой ден.

Днес центърът на града е напълно затворен, с изключение на един все още работещ ресторант, в който обядват израелски войници. Съседният ресторант е унищожен от паднала ракета. Кметът пък си е направил кабинет в бомбоубежището, откъдето ръководи местните дела. Той обяснява, че повечето от 24-те хиляди жители на Кирят Шмона сега са разпръснати между 460 различни места в Израел, с четири центъра, където са създадени импровизирани училища. Той казва, че целта му е хората да успеят да се върнат преди началото на новата учебна година през септември.

Неизбежна ли е войната?       

Това обаче ще е трудно без война. „За да могат жителите да се върнат тук, трябва да премахнем заплахата, която имаме днес от север“, посочва кметът на населеното място Авичай Стерн. „Особено след това, което видяхме на юг [при атаката на "Хамас" на 7 октомври], не можем да се върнем тук като овце на кланица и да чакаме да ни прегазят, както направиха там“, допълва той.

Той казва, че не смята, че дипломацията ще проработи в тази ситуация, така че се е примирил с това, което смята за неизбежно. „Ние не искаме война. Ние също не искахме война в Газа, но мисля, че днес всички разбираме, че въпросът не е дали ще има война, а дали войната ще бъде сега, или ще се отложи за по-нататък“, казва още той.

Приблизително на 90 км на запад е крайбрежният град Нахария. По пътя дотам хълмовете от двете страни на магистралата горят заради ракетните удари. Нахария все още не е евакуиран и много от 75-те хил. жители са останали там. Семейството Яфа и Моше Нахон тъкмо си е построило модерен бункер – с бронирана врата и система за филтриране на въздуха в случай на химическа атака. Това им е струвало около 100 хил. долара, но според тях парите си заслужават, ако това означава, че трите им деца и трите им внучета все още могат да ги посещават и да се чувстват в безопасност.

Те казват, че почти всички техни приятели и съседи са си построили такива бункери през последните няколко месеца, след като са видели какво се е случило на юг през есента. Има толкова голямо търсене, че е почти невъзможно да се намери изпълнител.

И двамата са израснали на север и са живели в региона през целия си живот, включително и през двете големи войни с Ливан – първата през 1978 г. и срещу „Хизбула“ през 2006 г. „Щом има война, след това ще настъпи тишина и тя няма да е за кратко“, казва Яфа, като подчертава 18-те години относителен мир след 2006 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:44 | 19.06.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още