fallback

Путин поиска Украйна да се откаже от четири области в замяна на мирни преговори

Друго условие е премахването на всички международни санкции срещу Русия

17:25 | 14.06.24 г. 6

Президентът на Русия Владимир Путин призова Украйна да се оттегли от четири източни области, частично окупирани от неговите сили, като условие за мирни преговори, предава Bloomberg.

Путин коментира в телевизионна реч, че украинските сили трябва да се изтеглят от Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област в замяна на прекратяване на огъня от руските войски. Той също така поиска Украйна да се откаже от кандидатурата си за присъединяване към Организацията на Северноатлантическия пакт (НАТО).

Изявлението си Путин направи в навечерието на организираната от Швейцария мирна конференция, на която представители на Кремъл не са поканени.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Киев последователно отхвърля призивите на Путин да се откаже от територии в замяна на мирни преговори

„Веднага след като в Киев заявят, че са готови за такова решение и започнат реално изтегляне на войските от тези региони, а също така официално уведомят за отказа от плановете за присъединяване към НАТО, нашата страна веднага, буквално в същия момент, ще изпълни заповедта за прекратяване на огъня и ще започне преговори“, коментира Путин.

Властите в Украйна отказват да преговарят с Русия, докато Кремъл не напусне окупираните територии. Според тях Москва ще се прегрупира и ще атакува отново Украйна, ако настоящата война бъде замразена.

„Това е опит да се диктуват условията за прекратяване на войната“, казва Татяна Становая, основател на политическата консултантска компания R.Politik. Предложенията на Путин „изобщо не включват никакви отстъпки от страна на Русия. Несъмнено това е подготвено да съвпадне с мирната конференция в Швейцария“, добавя тя.

Според Путин Украйна трябва да признае посочените четири области и анексирания през 2014 г. полуостров Крим като руски територии, а неутралният статут на Киев трябва да бъде циментиран съгласно международното право.

Друго условие за мирно споразумение е премахването на всички международни санкции срещу Русия.

Путин за първи път отправя такова категорично искане, след като на срещата на върха на лидерите на Г-7 беше постигнато споразумение за план за финансиране на Украйна с печалбите от замразените руски активи. Така на Киев ще му бъдат предоставени около 50 млрд. долара помощ.

Руският президент настоява Украйна да се откаже от амбициите си за членство в НАТО още отпреди войната.

„Ако Киев и западните столици откажат - това е тяхно решение. Ясно е, че ситуацията на фронтовата линия ще продължи да се променя и то не в полза на режима в Киев“, посочи Путин в изявлението си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:25 | 14.06.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още