fallback

В САЩ са притеснени от ударите по стратегическите радари на Русия

Попаденията могат да накарат Русия да се почувства застрашена, коментират във Вашингтон

16:34 | 30.05.24 г. 20

В САЩ са притеснени от ударите по радарните системи за ранно предупреждение за атака с балистични ракети на Русия, пише The Washington Post. Източник на изданието посочва, че Вашингтон е обсъдил темата с Киев и е посочил, че тези операции могат да доведат до нестабилност.

Това не са обекти, които са свързани с войната в Украйна, но са много чувствителни за Русия, която може да приеме тези действия като опит да се ограничи възможността за възпиране на използването на ядрени оръжия от САЩ, се казва в материала на американското издание.

Непотвърдени данни сочат два удара по стратегическите задхоризонтни радари на Русия "Воронеж" в последните дни. При последната операция беше използван дрон, изминал рекордните 1800 км - от територията на Украйна до Орск. Сателитни снимки от мястото показаха следи от пожари, но без информация дали има щети по самия радар.

Според Defence Express този радар не е насочен към Украйна, а следи активността от Китай, Индия и Пакистан, както и в Тихия океан. Но по другата система - в Краснодарския край, на няколко километра от град Армавир, има щети, сочат източниците на WP. Именно този удар е накарал САЩ да споделят своите притеснения към операциите с украинците, допълват още източниците на изданието.

Официално нито Русия, нито Украйна признават за ударите. Източник на WP от Киев обаче коментира, че Русия използва абсолютно всички свои военни ресурси за войната в Украйна. Според украинските власти дори и тези радари следят за движението на авиацията, дроновете и ракетите на Украйна.

Източниците на WP във Вашингтон коментират още, че в момента администрацията на американския президент Джо Байдън обмисля вдигането на забраната за използване на американски оръжия на руска територия.

Това ще бъде от съществено значение за защитата на Харковска област, подложена на непрекъснат обстрел от Русия в последните месеци. На този етап 10 държави не поставят условия при доставките на оръжие - Канада, Великобритания, Полша, Прибалтийските държави, Нидерландия, Чехия и Франция.

Френският президент Еманюел Макрон уточни, че Украйна може да използва ракетите Scalp по територии в Русия, но без градове или места, които не се използват за атака срещу Украйна.

Досега Киев използва дронове за удари по различни цели на руска територия, включително и рафинерии, с които се ограничават възможностите на руската армия. Военните често използват западните ракети, включително и ATACMS, по цели в окупираните части от Украйна. С британските Storm Shadow през миналото лято беше поразен генералния щаб на руския Черномрски флот в Севастопол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:08 | 30.05.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още