fallback

Нидерландия предлага: Да сглобим Patriot за Украйна

Западни съюзници заплашват Киев да спрат подкрепата, ако има удари с тяхно оръжие по Русия

07:42 | 29.05.24 г. 6

Няколко съюзника на Украйна могат да "сглобят" парче по парче система за противовъздушна отбрана Patriot и да я предадат бързо на Киев. Това предлага нидерландското Министерство на отбраната в позиция на своя сайт.

От средата на март Украйна опитва да си осигури седем системи Patriot, с които да защити енергийната си система, градовете и позиции по фронтовата линия. Досега обаче преговорите не дават резултат, с изключение на обещанието от Германия за предаване на една батарея, както и допълнителна система за ПВО Iris-T. Междувременно руските удари от 22 март до 8 май са повредили или напълно унищожили почти всички ТЕЦ в страната, сочат данните на "Укренерго".

Сега Нидерландия предлага европейските страни да предоставят отделни компоненти и муниции за Patriot. Властите са анализирали и имат представа кои държави могат да се включат в инициативата и се ангажират с преговорите. По този начин Украйна може да получи една напълно функционираща система Patriot, което да не наруши резервите и потенциала за защита на европейските държави.

Германия и САЩ заплашват да спрат помощта за Киев при удари по Русия с тяхно оръжие

Масираният обстрел над Харковска област, който извършва Русия в последните седмици, отново върна въпросите за използването на западното оръжие от украинските военни. Макар и повечето политици, включително и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, да повтарят, че Украйна сама решава какво да удари, забраните за операции в Русия остават.

Военни експерти са категорични - само разрешение за удари по позициите на руските военни в Белгородска област ще защити Харковска област. Но разрешение за такива операции на този етап дават единици държави. Украйна не може да се възползва от тях, защото оръжията, които предоставят те, използват американските снаряди, които Киев има право да използва само на територията на Украйна.

Според германското издание Bild Украйна поне веднъж е използвала по "собствено усмотрение" германския Patriot и това е предизвикало гневна реакция в Берлин и САЩ. Двете страни са заплашили Киев, че ще спрат доставките, ако това се повтори. По време на брифинг в Брюксел преди ден украинският президент даде частично потвърждение на тази информация.

"Не можем да си позволим да загубим подкрепата на своите партньори", коментира той на въпрос за използване на далекобойни ракети на територията на Русия.

Русия планира да произвежда по 6000 дрона годишно в Татарстан

Русия планира да произвежда по 6000 дрона Shahed в Татарстан, съобщи The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници в американското разузнаване. Информацията е станала ясна след пробив на хакери в ирански правителствени информационни бази.

От тях е видно, че Русия е платила 1,7 млрд. долара  - частично със златни кюлчета, за правото да сглобява дроновете на своя територия. Те се използват масово за въздушните атаки над Украйна и ефективно изтощават противовъздушната отбрана на Украйна. Иран използва тези дронове в опит да привлече вниманието на средствата за ПВО на Израел и след това да отвори възможност за атаки с балистични ракети. Русия използва същата тактика при масираните си обстрели на територията на Украйна.

Към края на април успеваемостта на украинските ВВС спадна съществено при унищожаването на въздушни цели, свързано със забавените доставки на муниции от западните партньори.  От началото на годината Украйна пестеше ракетите за ПВО в очакване на решението на американския Конгрес за военната помощ за страната.

Дронове удариха по мястото, сочено за завод за сглобяване на иранските Shahed, в началото на април. Това не притеснява работещите в икономическата зона "Алабуга", където са разположени студентски общежития, поразени от дрон. Част от работещите са от Африка, разказва още WSJ. Русия се нуждае от квалифицирана работна ръка, която да сглобява дроновете и намери такава в техническите университети наоколо, но студентите не са достатъчно, за да покрият амбициите на Москва и властите се огледаха по-далеч - Африка.

Публикации показват голям брой африканци, които работят в икономическата зона. Заплатата, която получват, е двойно по-висока от средната за Русия и тройно по-висока от тази в родината им - достига към 1000 долара месечно.

Властите в Уганда потвърждават, че се увеличава броят на студентите от страната в "Алабуга", където те получават безплатно обучение и общежитие, както и диплома след края на обучението си.

Публикации на украинското военно разузнаване публикува информация за наемане на граждани на Уганда, Руанда, Бурунди и Демократична република Конго на фронтовата линия. Разузнавателните данни сочат, че се предлагат заплати от 2000-2200 долара, както и здравни осигуровки и руско гражданство за участниците в мисиите и техните семейства.

Русия тества успешна ли е операцията в Харковска област

Русия опита да натисне с четири механизирани роти в намален състав в Донецка област, пише Институтът за изучаване на войната (ISW). Анализаторите отбелязват, че това вероятно е тест дали операцията в Харковска област е отслабила позициите на украинците по останалите части на фронтовата линия. Според данните няма резултат от руската офанзива в Донецка област към Часов Яр и Новомихайливка и само ограничен напредък към Старомайорске и Новопокровске.

Руски военни кореспонденти съобщават за опит за превземане на позиции около микрорайона "Канал" на Часов Яр в 825-я ден от началото на пълномащабната война. Руснаците настъпват и от североизток - през Хрихоривка. Според сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна отстъпление от позиции в това направление (Краматорск) не е регистрирано. Отблъснати са шест атаки към Клищиевка и Андриевка, които се намират на североизток от Часов Яр.

Най-интензивни са боевете към Покровск, където са спрени повече от 25 руски атаки. Щурмът е придружен от бойна авиация и управляеми авиобомби, което носи частичен успех в някои райони, признават още ВСУ.

Геолокализирани кадри показаха, че украински части си връщат позиции на югоизток от Лукянци (Харковска област). Продължават градските боеве във Вовчанск. ВСУ определят ситуацията като контролирана и съобщава за отблъснати седем атаки в района.

Украйна разшири и зоната по левия бряг на Днепър въпреки засилените опити на руснаците да ги отблъснат. През миналото денонощие е имало 10 атаки, които не са довели до промени на фронтовата линия.

През миналото денонощие са регистрирани повече от 110 директни бойни сблъсъка, 38 авиазионни удара, при които са използвани 57 управляеми авиобомби, както и повече от 430 дрона камикадзе. Украинските военни отчитат още близо 2900 обстрела по позиции с различни видове оръжия.

Снимка: President.gov.ua

Португалия стана 12-та държава дала гаранции за сигурност за Украйна

Португалия стана 12-та държава, която подписа двустранно споразумение за предоставяне на гаранции за Украйна. Това е третият подобен договор, който подписва президентът Володимир Зеленски от началото на седмицата. Преди това той посети Испания и Белгия, за да осигури подкрепа за страната си.

В Брюксел стана ясно, че Белгия ще влезе в "самолетната коалиция" със съществен принос - 30 самолета F-16, но само няколко ще бъдат предоставени до края на тази година. Доставките ще бъдат завършени до края на 2028 година. По време на брифинга след подписването на документа белгийският премиер Александър де Кро съобщи още, че и тази година ще предостави средствата от данъците върху приходите от замразените руски активи на Украйна. Тази година сумата е 1,7 млрд. евро, които ще бъдат насочени за възстановяването на Черниховска област.

Португалия също е част от "самолетната коалиция", осигурявайки обучението на украински пилоти за F-16. Страната отпуска средства и за инициативата за закупуване на артилерийски снаряди от трети страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:42 | 29.05.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още