fallback

Белгия подсилва стабилно "коалицията F-16" за Украйна, но ще дойдат ли самолетите навреме?

Украйна ще може да използва получените от Белгия самолети и оръжия само на своя територия, каза белгийският премиер

18:45 | 28.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Белгия ще предостави 30 самолета F-16 на Украйна, подсилвайки значително "самолетната коалиция", но първите доставки се чакат едва в края на 2024 година. Останалите ще бъдат на предадени на Киев до края на 2028 година. Това стана ясно от общата пресконференция между лидерите на двете страни в Брюксел. Володимир Зеленски и Александър де Кро подписаха и десетгодишно споразумение, даващо гаранции за сигурност.

До този момент Белгия даваше заявка, че ще се включи с доставките на самолети за Украйна, но точният брой не беше уточнен. В "коалицията" участват още Нидерландия и Дания, от които Украйна очаква повече от 60 самолета общо. Преди дни стана ясно, че първите украински пилоти са завършили обучението си в САЩ и скоро се очакват и първите самолети да пристигнат в страната.

Де Кро уточни, че няма промяна в позициите на Белгия и оръжието, което предава може да бъде използвано само на територията на Украйна и това няма да бъде изключение и за самолетите.

Зеленски критикува това, обяснявайки, че Русия има по-голяма далекобойност на артилерията си и обстрелва Харковска област от своя територия. Там няма цивилни, а само военни позиции и ако украинските военни могат да удрят по тях, руснаците ще се изтеглят. "И те са живи хора, ще дръпнат войските си назад", каза той и допълни, че е правилно решение да може да се поразяват цели на руска територия. Зеленски коментира още, че далекобойните дронове, които разработи Украйна в последните месеци, са насочени към намаляване на военния потенциал на Русия.

Белгия е 11 държава, която се ангажира с безопасността на Украйна до членството на страната в ЕС и НАТО. Преди ден подобен документ украинският президент подписа и в Испания.

По време на брифинга след церемонията белгийският премиер обеща подкрепа за възстановяване на разрушената инфраструктура и отбеляза, че руските цели не са военни, а граждански - обстрелите са насочени към критична инфраструктура, от което страдат гражданите. Де Кро, чиято страна е ротационен председател на Европейския съвет, очаква общността да одобри официално и 14-я санкционен пакет срещу Русия до края на мандата на Белгия (30 юни), както и да бъде придвижена напред процедурата за начало на преговорния процес за членството на Украйна и Молдова в ЕС.

След 1 юли на Украйна вероятно предстоят по-тежки битки с европейските институции, след като ротационен председател до края на годината ще бъде Унгария. Преди ден стана ясно, че Будапеща е блокирала 41% от всички решения, свързани с Киев и няма намерение да променя политиката си спрямо украинската страна.

По време на брифинга Володимир Зеленски коментира, че целта на Русия при ударите по Харков и цялата страна е "унищожаването на живота". Затова и защитата на страната е свързана с достатъчно оръжия, които да спрат руснаците.

"Ние много искаме войната да свърши възможно най-бързо, но справедливо, със справедлив мир. Затова ни е нужно оръжие - за да не ни окупират, да не разрушат изцяло всичко", допълни още той и отбеляза, че за повече от 10 години на военни действия Украйна е правила усилия да ги преустанови с мирни способи.

По време на пълномащабната война съюзници на Украйна също не са постигнали нищо със своите дипломатични опити, но системите за противовъздушна отбрана са защитили живота на хората и енергийните съоръжения.

Зеленски отчете още, че Русия вече не е сама във войната и използва дронове и ракети от Иран, както и артилерийски снаряд от Северна Корея при обстрелите над Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:43 | 29.05.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още