fallback

Стратегическа "слепота" - Украйна систематично унищожава руски радарни системи

От София НАТО заяви подкрепата си за Украйна до победата, ВСУ започна да си връща територии в Харковска област

07:55 | 28.05.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

С дронове и ракети Украйна систематично унищожава руски радарни систими както на окупираните територии (в Крим), така и на територията на Русия. Един от последните удари, който е отчасти потвърден от сателитни снимки, е поражението на захоризонтния стратегически радар "Воронеж - М", който е на близо 1800 километра от  фронтовата линия в Украйна.

Според изданието Defence Express сателитните снимки, които бяха разпространени след удара, не са доказателство за пораженията - на тях се виждат петна от пожар около мястото на радара, но не е ясно дали самият радар е повреден и какви биха могли да са щетите. Ако бъде доказано поражението, то това ще бъде вторият стратегически радар от този тип, унищожен от дрон за последните дни, след като на 23 май беше ударен "Воронеж - ДМ", разположен край  Армавир в Краснодарския край. По-рано през април пък беше съобщено за разрушаването на радара "Контейнер" в Мордовия. 

Това вече показва систематична работа по стратегическите "очи" на Русия, както и нейната невъзможност на този етап да защити критично важни обекти от военната инфраструктура - и двата радара са част от системата за предупреждение за ядрен удар по Русия. И докато предишните два радара имаха някакво отношение към Украйна, то последния, разположен на границата с Казахстан, край Орск, не е насочен към бойното поле. Съоръжението има за цел да следи активността в Китай, Тихия океан, Индия и Пакистан.

След последните обстрели Русия е загубила към 50% от задхоризонтните радарни системи в условно юг-югоизточното направление.

Страната има още няколко задхоризонтни радара, които да следят активността в Китай - намиращия се на над 3 хил. километра от Украйна "Воронеж - ДМ" край Барнаул (Алтайски окръг) и "Воронеж - М" в Иркутска област (на повече от  4,5 хил. километра от Украйна). Но също така Русия разполага с още стратегически радарни системи в обсега на украинските дронове - например този около Санкт Петербург. Неговата зона за действие е Северно море и северната част на Атлантическия океан, където има и стратегически обекти на НАТО.

Окупираните части на Луганска област са под масиран обстрел

Окупираните части на Луганска област бяха подложени на масиран ракетен обстрел през нощта на 27 срещу 28 май. В социалните мрежи бяха публикувани кадри от мащабни пожари в близост до бившето Луганско висше военно авиационно училище, където се намира и авиационен завод.

Областният управител на самопровъзгласилата се ЛНР Леонид Пасечник написа в Telegram, че районът е под обстрел с касетъчни боеприпаси и има възникнали пожари, но без повече подробности за мястото, щетите и пострадалите при атаките. Ръководителят на украинската Областна военна администрация Артьом Лисохор потвърди за попадение в бившето авиоучилище и посочи, че загубите в техника могат да са значителни.

В ранните часове на 28 май ТАСС съобщи за повторна атака, отново без допълнителни подробности за целите. Според публикации в социалните мрежи този път вероятно фокусът е летището в Луганск. Преди ден украинските власти съобщиха за руски обстрел на летището в град Запорожие с ракети Х-59. 

НАТО от София: Подкрепяме Украйна до победата

НАТО ще подкрепя Украйна до победата, заявиха от Алианса по време на Парламентарната асамблея, провела се в София. 99% от оръжието, което използва страната, идва от НАТО и с негова помощ украинците успяха да върнат 50% от окупираните след 2022 година територии, коментира генералният секретар Йенс Столтенберг.

Той призова за ускоряване на доставките, защото съюзниците не изпълняват своите обещания и ангажименти към Украйна. Столтенберг припомни, че Киев още очаква доставката на 1 млн. артилерийски снаряда.

От София НАТО призова да бъде дадена възможност на Украйна да нанася удари по територията на Русия със западно оръжие.  Това е част от защитата на страната и според международното право тя може да поразява военни цели извън собствената си територия, се казва още в декларацията на Алианса.

Повечето западни съюзници, включително и най-големия военен донор САЩ, забраняват използването на техни оръжия на руска територия с коментар, че това може да доведе до ескалация на конфликта.

Служебният премиер Димитър Главчев беше категоричен след срещата си със Столтенберг, че България няма да изпраща войски в Украйна. Самият Столтенберг коментира от София, че не се говори за изпращане на военни от НАТО в страната. Главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна ген. Олександър Сирский обаче съобщи, че очаква френски военни, които да провеждат обучения на украинските военни на територията на страната. От Париж отбелязаха, че тази възможност все още се обсъжда.

Украйна започна да си връща територии в Харковска област

Геолокализирани данни показват, че Украйна си е върнала някои от окупираните територии на север от Липци в Харковска област. Атаките на руснаците около Вовчанск продължават, но няма данни за съществена промяна на фронтовата линия. Руски военни кореспонденти признават, че украинците са успели да стабилизират фронтовата линия в това направление.

От Генералния щаб на ВСУ съобщават в сводката си за 824-я ден от началото на пълномащабната война за отблъснати повече от 10 атаки към Липци, Старици и Вовчанск в това направление. Украински военни кореспонденти съобщават за активното използване на авиационни бомби, насочвани от дрон, което ги прави много по-точни и ефективни.

Украинският президент Володимир Зеленски коментира по време на визитата си в Испания, че Русия използва на месец по повече от 3 хил. авиобомби. "Никой не може да им се противопостави, колкото и да е подготвен", допълни той и обясни, че защитата е свързана със свалянето на самолетите, които ги изстрелват. Това обаче е свързано с позволение Украйна да може да поразява цели на руска територия.

Данните на ВСУ за развитието на бойните действия през миналото денонощие показва, че руснаците са използвали повече от 50 авиационни бомби и 418 дронове-камикадзе по позиции на военните и в градовете около фронтовата линия. Извършени са 2900 обстрела с различни оръжия и са регистрирани към 100 директни бойни сблъсъка.

Най-гореща точка остава Покровск, където са отблъснати повече от 20 руски атаки. Продължават опитите за превземане на Очеретине, има натиск около Сокил, Новоселивка, Яснобродивка. В Краматорско направление украинците са отблъснали към 10 атаки в покрайнините на Часов Яр, цел за руснаците след падането на Авдиевка през февруари.

В Лиманско направление руски военни кореспонденти съобщават за превземането на Белохоривка, но руските части все още не могат да се задържат в населеното място. ВСУ съобщава за отблъснати към 8 атаки в това направление.

От Министерството на отбраната на Русия съобщават за унищожени дронове около Москва. Дронове отново поразиха обекти в рафинерии в Орловска област и Краснодарския край. От ВВС на Украйна съобщават за свалени всички три бойни дрона, изстреляни от Русия към Запорожка, Днипропетровска и Черкаска област. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:56 | 28.05.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още