fallback

Планът на Столтенберг за украински фонд за 100 млрд. долара върви към провал

Дори и най-близките съюзници на Киев са резервирани и не могат да се ангажират със сумата

17:32 | 27.05.24 г. 4

Малко преди американският Конгрес да одобри военната помощ за Украйна на стойност 61 млрд. долара, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг анонсира своя идея да създаване на фонд за подкрепа на Украйна на стойност 100 млрд. долара, които да бъдат разпределени за срок от пет години. Целта е ясна - Европа да покаже, че може да се справи и без САЩ, а финансирането на страната да не зависи от политическата несигурност на донорите. Това изглежда крайно необходимо, особено предвид перспективата Доналд Тръмп да спечели президентските избори в САЩ през ноември.

В началото на май външният министър на Унгария обаче заяви, че страната му няма да участва в "лудата мисия" на НАТО в Украйна, както определи плана на Столтенберг в публикация във Facebook. Тогава той отбеляза, че идеята или ще приближи организацията към война, или ще я превърне от отбранителна в нападателна коалиция. Преди дни премиерът Виктор Орбан пък разбуни духовете с коментар, че Будапеща ще направи преоценка на членството си в организацията

Но предложението повдига доста въпроси и дори и най-близките съюзници на Киев в Източна Европа изглеждат резервирани, чудейки се откъде ще съберат тези средства, пише европейското издание Politico. Всички следят реакцията на Франция и Германия, допълва изданието. Париж вече намекна, че предпочита да изгради европейска отбрана, а не непрекъснато да разчита на НАТО, а Германия няма намерение да харчи повече от предвиденото за Киев.

Според представител на една от най-приятелски настроените към Украйна източноевропейски държави фондът вероятно ще бъде създаден, макар че сумата ще бъде намалена, за да може организацията да покаже своята подкрепа за Киев. Разговори по темата се провеждат и се очакват повече подробности за финансирането да бъдат дадени на предстоящата среща на министерско ниво в края на тази седмица.

Крайно решение на тази среща, която ще се проведе в Прага, няма да има, защото тя е неофициална. Очакват се само дискусии. 

Украинският фонд трябва да бъде част от решенията за страната, които ще бъдат взети по време на годишната среща на НАТО, насрочена на 9-10 юли. Тя ще е юбилейна - във Вашингтон лидерите на страните от военния съюз ще отбележат 75-ата годишнина от създаването му. Но опасенията са, че нищо конкретно няма да се случи. Позициите на САЩ и Германия относно поканата за членство на Украйна не са се променили от срещата във Вилнюс преди година въпреки изявленията на генералния секретар, че страната е заслужила да бъде част от Алианса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:32 | 27.05.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още