fallback

Русия и Украйна в надпревара как да защитят танковете си от дронове

Назначената от Русия местна власт в Крим съобщава за ракетна атака срещу Севастопол в ранните часове на 15 май

07:59 | 15.05.24 г. 16

Войната в Украйна отдавна е "война на дронове" - украинските воини ги използват, ефективно замествайки липсващите артилерийски снаряди, а руснаците не изостават. Дроновете се използват и от двете страни и за разузнавателни мисии, откривайки ПВО, тайни хранилища за хеликоптери и други военни обекти.

Военни анализатори отбеляват, че в момента и Украйна, и Русия търсят начини да защитят танковете си от FPV дронове, често струващи в пъти по-малко от машините.

В края на април АР съобщи, че американски военни са поискали Украйна да спре използването на танкове Abrams на бойното поле, докато не бъде намерено решение. Тази информация беше опровергана от бойните бригади на Украйна, но е факт, че 31-те предоставени от САЩ танка не дават очаканото предимство.

Според неофициални данни дотук поне пет американски танка са унищожени при руски атаки. Танк Abrams е експонат в откритата изложба на пленена и унищожена техника в Украйна, разположена на открито в Москва.

Руснаците успешно използват разузнавателни дронове, които да покажат позициите на украинците, а след това с ракетен удар или с друг боеприпас ги обстрелват. Руската армия също измисля варианти, често куриозни, за защита на танковете си. Един от тях беше наречен "танк костенурка" - с допълнителна метална обшивка, която да спре снаряда и ограничи попадението по корпуса на танка.

Появяват се танкове и от двете страни, "накичени" със средства за електронна борба и мрежи, които обгръщат превозните средства. Според американски анализатори средствата за електронна борба, които Украйна получава от САЩ, са по-малко ефективни от руските.

Тези нововъведения имат частичен успех - публикации в социалните мрежи показват, че при някои атаки работят, а при други - не. Допълнително и металните коруби намаляват ефективността на танка - ограничават движението и видимостта.

Но истината е, че таковете все още имат значение на бойното поле и Украйна и САЩ търсят алтернативи. Това се вижда от първия пакет след одобрението на военната помощ от Конгреса. В него бяха включени множество бронирани автомобили Humvee и бронетранспортьорите Bradley - също ефективни и в пъти по-евтини от тежките танкове Abrams.

Според анализатори защитата на бронираната техника до голяма степен зависи и от уменията на оператора на дрона. Практиката показва, че най-опитните от тях успяват да уцелят незащитената задна част. Това се случва с тежката техника, която руснаците използваха при атаката от север в Харковска област и в щурма участват много пехотинци, които опитват да превземат Вовчанск.

Тежки битки в Донецка и Харковска област

Ситуацията на бойното поле е най-тежка в Донецка и Харковска област, съобщи във вечерното си обръщение за 811-я ден от началото на пълномащабната война украинският президент Володимир Зеленски. Той каза още, че макар и да е рано за заключения, ситуацията изглежда под контрол и настъплението е спряно. Институтът за изучаване на войната (ISW) коментира, че интензивността на боевете през последните часове се забавя и Украйна е изпратила допълнителни сили към тази част от фронтовата линия. В интервю за The New York Times ръководителят на военното разузнаване Кирило Буданов обаче предупреди, че може да се чака ново нападение в приграничните зони - към Сумска област, за което Украйна трудно ще събере допълнителни сили.

Сводката на Генералния щаб на ВСУ показва, че през последното денонощие са спрени 11 атаки в Харковско направление - около Хлибоке, Липци, Лукянци, Борисивка, Нескучне и Вовчанск. Заради използваните от врага авиобомби украинците сменят позициите си, но успяват да блокират опитите на руснаците да се укрепят, допълват още от ВСУ. Геолокализирани данни показват напредък на руските части във Вовчанск след превземането на месокомбинат в града.

В направлението към Покровск (преди Авдиевка) са отблъснати 33 атаки към Очеретине, Новоолександривка, Арханхелск, Евхенивка, Калинове, Сокил, Соловвйове и Семенивка. Настъплението тук също е съпроводено с подкрепата на бойната авиация. Запазва се висока интензивността и в Краматорското направление (към Часов Яр), където са спрени 12 атаки около Бахмут, Клищиевака, Андриевка, Миколаивка и Била Хора. В Сиверско (преди част от направелението Бахмут) са отблъснати повече от 5 атаки около Спирне, Веселе и Верхнокамянск.

От украинския Институт за отбранителни стратегии отбелязват, че руската западна групировка няма достатъчна подкрепа от север, за да напредне към Купянск и Лиман. Данните на ВСУ показват отблъснати общо 18 атаки в тези две направления - към Синкивка, Петропавливка, Иванивка и Терни. Загуба на позиции не са допуснати, отбелязват още военните.

Като цяло ВСУ съобщава за 145 директни бойни сблъсъка през изминалото денонощие, придружени с атаките на повече от 320 дрона и 2400 обстрели (артилерия и миномети) по позиции на украинските военни около фронтовата линия. Руската бойна авиация е пуснала над Украйна 70 управляеми авиобомби.

Украйна поднови атаките върху критична инфраструктура в Крим

Назначеният от Русия губернатор на Севастопол Михаил Развожаев съобщи за отблъсната ракетна атака към летището "Балбек", а сателитни данни показват пожари по пистата и хангарите. В социалните мрежи се обсъждат две вълни на атаки, като след първата е имало серия от детонации.

За кратко движението по Кримския мост беше спряно, което вече е стандартна операция при атака към Крим.

Губернаторът на Ростовска област Василий Голубьов съобщава за атака с дронове по петролна база в областта, но горивото не се е подпалило. Преди ден дронове удариха влакова композиция с цистерни, транспортиращи гориво, във Волгоградска област. Атаката предизвика сериозен пожар и дерайлиране на композицията. Според компанията, оперираща жп инфраструктурата в региона, повредени са 300 м от едната жп линия в района.

Русия използва 50-годишни снаряди в Украйна

Русия използва снаряди от Северна Корея, произведени през 70-те години на миналия век сочи доклад на южнокорейското разузнаване, цитиран от Business Insider. Изданието посочва и данни от властите на САЩ, че Русия увеличава производството на артилерия, но от октомври 2023 година насам е получила 10 хил. контейнера от Пхенян, които могат да съдържат до 3 млн. снаряда.

В Украйна пък посочват, че голяма част от тях са некачествени и се взривяват във въздуха или дори в дулата на артилерийските системи. Украинските служби отбелязват още, че Русия използва и балистични ракети от Северна Корея, които се отклоняват от курса си.

Намерена е работа на Николай Патрушев

Бившият секретар на Съвета за сигурност на Русия - сочения за заместник на президента Владимир Путин, изглежда е загубил своето влияние. След като беше отстранен от поста си, той зае специално създадената длъжност на съветник по корабно дело на Путин. "Тази дейност е с малко различен характер, но е абсолютно стратегически отрасъл", коментира назначението говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Той изтъква големия опит на Патрушев, заради който е назначен на този пост. В биографията на бившия секретар на Съвета за сигурност, разпространена от държавната информационна агенция, е записано, че е завършил Ленинградския корабостроителен институт през 1974 година. След това обаче постъпва в КГБ и работата му е свързана с разузнаване, борба с корупцията и контрабандата.

В новата история на Русия кариерата му продължава в този сектор и дори е оглавявал Федералната служба за сигурност (ФСБ) в периода 1999-2008 година. Оттогава до 12 май 2024 година е секретар на Съвета за сигурност на Русия и дясна ръка на Владимир Путин. В последните години той често е свързван с организирането на международните визити на руския президент, а според ISW на новата си позиция той може да продължи да върши тази дейност. Назначението се определя от анализаторите като понижение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:00 | 15.05.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още