fallback

ЕС ще санкционира и производството на ракети в Иран

Съветът на ЕС е разширил санкционната рамка, която в момента се прилага за дроновете, които Техеран изпраща на Русия и организации като "Хизбула" и "Хамас"

16:30 | 14.05.24 г.

Съветът на Европейския съюз (ЕС) разширява рамката за санкции срещу Иран заради подкрепата, която страната оказва на Русия във войната в Украйна и на въоръжени групировки в Близкия изток, каквито са „Хизбула“ и „Хамас“. Мерките ще обхванат производството на ракети, съобщават от органа.

Санкционната рамка на ЕС за Иран във връзка с войната на Русия в Украйна понастоящем забранява износа на компоненти, използвани при конструирането и производството на безпилотни летателни апарати, и предвижда ограничения за пътуване и мерки за замразяване на активи срещу лица, отговорни, подкрепящи или замесени в програмата на Иран за производство на дронове.

Съветът е решил, че тази програма вече ще санкционира и ракетите с оглед на продължаващата военна подкрепа на Иран за Русия и недържавни въоръжени групи в Близкия изток и региона на Червено море. Първата директна атака на Иран срещу Израел, осъществена на 13 април т.г., е друга причина за приемането на мерките.

ЕС вече ще може да атакува лица и организации, които доставят, продават или по друг начин участват в прехвърлянето на ирански ракети и безпилотни летателни апарати за използването им във войната в Украйна, от въоръжени групи и образувания за подкопаване на мира и сигурността в Близкия изток и региона на Червено море или в нарушение на Резолюция 2216 (2015) на Съвета за сигурност на ООН, посочва се в съобщението на Съвета.

Такива лица и организации ще подлежат на замразяване на активи и забрана за пътуване до ЕС, както и ще е забранено да им се предоставят средства или икономически ресурси, пряко или косвено.

Промените на рамката ще позволят също така забрана на износа на други компоненти, използвани при разработването и производството на дронове, от ЕС за Иран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:31 | 14.05.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още