fallback

Неутрална Швейцария се присъедини към Европейския небесен щит

Инициативата има за цел да намали разходите за страните чрез координиране на доставките им на системи за противовъздушна и противоракетна отбрана

14:58 | 10.04.24 г. 3

Федералният съвет на Швейцария в сряда одобри участието на страната в инициативата "Европейски небесен щит", създадена с цел изграждането на интегрирана система за противовъздушна и противоракетна отбрана в цяла Европа, съобщава Ройтерс.

Инициативата "Европейски небесен щит" е обща схема за противовъздушна отбрана, създадена от Германия през 2022 г., за да се засили европейската въздушна отбрана – въпрос, който придоби по-остър фокус след нахлуването на Русия в Украйна.

Швейцария подписа декларация за намерение да се присъедини към програмата през юли миналата година.

Няколко страни, включително държави извън НАТО, се присъединиха към проекта, а членове са още Великобритания и Финландия.

Инициативата има за цел да намали разходите за страните чрез координиране на доставките им на системи за противовъздушна и противоракетна отбрана, като например ракетната система Patriot. Освен това има за цел да даде възможност за сътрудничество в обучението, поддръжката и логистиката.

„Дори след подписването на декларацията за членство, Швейцария остава свободна да решава къде и до каква степен планира да участва в инициативата и какви системи за отбрана земя-въздух планира да придобие“, се казва в изявление на Федералния съвет.

Неутралната Швейцария е подложена на нарастващ натиск от европейските си съседи след инвазията на Русия през февруари 2022 г. да подкрепи Украйна военно, като позволи реекспорта на швейцарски оръжия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:59 | 10.04.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още