fallback

Стивън Голдфарб: Вселената се разширява все по-бързо и нямаме представа защо

Дори учените да можеха да кажат каква ще е съдбата на Вселената, те никога не биха го споделили, каза физикът от университета в Мелбърн

22:39 | 14.11.22 г. 6

Вселената става все по-голяма и това се случва все по-бързо, но не сме установили защо. Отговорът може би се крие в т.нар. "тъмна" или по-скоро "невидима енергия", но все още не сме я измерили. Тази невидима енергия е една трета от Вселената и не знаем кога ще можем да разберем какво представлява. Това каза в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria д-р Стивън Голдфарб, физик от университета в Мелбърн, който работи по експеримента "Атлас" в ЦЕРН. 

Д-р Голдфарб е един от лекторите на есенното издание на форума "Рацио", който ще се проведе в София Тех Парк на 19 ноември. Акцентът в научното събитие тази година ще е пресечната точка между науката и изкуството. 

„Навършват се 10 години, откакто се доказа съществуването на хигс бозона*. Това откритие ни дава много информация. Не очаквахме да открием хигс бозона толкова бързо, предполагахме, че ще ни отнеме около 50 години, но машините тук в Големия адронен колайдер дадоха своя принос и сега ние измерваме неговите свойства и имаме много добри технически данни, които са важни за нас“, каза д-р Гордфарб.

На въпрос колко сме близо да разберем мистериите на тъмната материя гостът каза, че има шанс в Големия адронен колайдер, чрез който да получим повече статистика.

"Работата е там, че ние не знаем какво ще открием и затова говорим за изследване. Знаем, че 85% от материята в нашата Вселена е нещо, което никога не сме измервали досега. Нарекохме го "тъмна материя". Това не е много добро име. По-скоро трябва да го наречем невидима материя. Ние не го виждаме, а само виждаме, че светлината се огъва около него и влияе върху въртенето на галактиките, тоест то е много масивно...Ще продължим да го търсим", каза той.

Дори учените да можеха да кажат каква ще е съдбата на Вселената, те никога не биха го споделили, коментира д-р Голдфабр. "Това е страхотна тайна. Но това, което можем да направим, са изследвания, които да ни дадат представа", допълни гостът.

"В последните десетилетия открихме, че Вселената не само се разширява, но и се разширява все по-бързо... Вселената става все по-голяма и това се случва все по-бързо и ние не знаем защо. В предположението за т.нар. "тъмна енергия" може би се крие отговорът на този въпрос, но все още не сме я измерили. Това би могло да е енергията, която помага на Вселената да се разширява все по-бързо. Тази невидима енергия е една трета от Вселената и ние все още не сме я измерили и не знаем кога ще можем да разберем какво представлява", отбеляза д-р Голдфарб.

* Големият адронен ускорител (или големият адронен колайдер) е най-големият и мощен колайдер (ускорител на частици) в света, който се намира в Европейския център за ядрени изследвания CERN (Centre europeen de recherche nucleaire). Той е предназначен за ускоряване на насрещни снопове протони и тежки йони. Целта на проекта е преди всичко да бъде открит Хигс бозонът – най-важната елементарна частица, а така също и да се търсят физически явления извън рамките на стандартния модел.

Как науката ни помага да филтрираме информацията в интернет пространството? Как ни помага физиката в ежедневния живот и как реално променя светът на хората? Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:39 | 14.11.22 г.
fallback
Още от Актуално виж още