fallback

Орбан с първа визита в Украйна от началото на войната

Посещението идва в момент, когато Будапеща поема шестмесечното ротационно председателство в ЕС

13:26 | 02.07.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Унгарският министър-председател Виктор Орбан се срещна с украинския президент Володимир Зеленски по време на първото си посещение в Киев след руската инвазия в страната, предаде Bloomberg.

След години, в които Будапеща поддържаше връзки с Кремъл и блокираше европейската помощ за разкъсваната от войната държава, Орбан проведе разговори със Зеленски в украинската столица във вторник.

Двете страни няма да подпишат никакви официални сделки, нито ще проведат съвместна пресконференция в знак на все още обтегнатите отношения помежду им, съобщи по-рано новинарският сайт Telex.hu, без да посочва източниците си.

"Целта на унгарското председателство на Европейския съюз е да допринесе за решаването на предизвикателствата, пред които е изправен блокът", посочи премиерът в изявление във Facebook. "Затова и първото ми пътуване е до Киев", добави той.

Посещението идва в момент, когато Унгария поема шестмесечното ротационно председателство в ЕС. От началото на руската инвазия през 2022 г. Виктор Орбан опитва да забави помощта за Киев и се стреми да ограничи санкциите, насочени срещу Москва. Въпреки че в крайна сметка той се съгласи с мерките на блока, украинските сили пострадаха от тези отсрочки.

Двамата лидери се срещнаха за кратко на срещи на върха и се впуснаха в размяна на мнения по време на срещата на ЕС миналата седмица в Брюксел. Подкрепяната от държавата медийна мрежа на Унгария разпространява послания, които повтарят дезинформационните кампании на Кремъл, като същевременно представят Орбан като предвестник на мира - последно по време на кампанията за Европейски парламент. По-рано днес информационната агенция MTI заяви, че разговорите на Орбан в Киев ще имат за цел да "създадат условия за мир".

Миналата седмица Володимир Зеленски подписа споразумение за дългосрочен ангажимент за сигурност с 27-членния блок, като западните съюзници обещаха да запазят подкрепата си за Киев. ЕС също така официално започна преговори с Украйна за нейното членство в блока - ключова символична стъпка в процес, който вероятно ще отнеме години.

Будапеща блокираше и тази стъпка, като се позова на опасения, включващи защитата на унгарските малцинства в Украйна - отдавнашно искане, което Брюксел и Киев настояват да бъде разгледано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:26 | 02.07.24 г.
fallback
Още от Войната в Украйна виж още