fallback

ЕП е одобрил плановете за предоставяне на повече боеприпаси на Украйна

Текстовете трябва да бъдат одобрени финално от Съвета на ЕС, за да влязат в сила

15:46 | 13.07.23 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Европейският парламент (ЕП) е приел в четвъртък плановете за увеличаване на производството на боеприпаси и ракети в Европейския съюз (ЕС), съобщават от пресслужбата на Парламента.

Според текстовете, договорени със Съвета на ЕС миналата седмица, Законът за подкрепа на производството на боеприпаси (ASAP) има за цел да ускори доставката на боеприпаси и ракети за Украйна и да помогне на държавите членки да възстановят арсеналите си.

С 500 млн. евро финансиране този закон има за цел да увеличи производствения капацитет на ЕС за справяне с настоящия недостиг на отбранителни продукти, по-специално артилерийски боеприпаси, ракети и техните компоненти, посочва се в съобщението на ЕП.

Законодателството трябва да бъде одобрено и от Съвета, за да влезе в сила.

Актът в подкрепа на производството на боеприпаси е приет в отговор на искането на Украйна към ЕС за доставка на артилерийски снаряди с калибър 155 mm и на споразумението на Съвета от 20 март 2023 г. по подхода с три направления в областта на боеприпасите.

Държавите членки бяха приканени спешно да прехвърлят боеприпаси от собствените си запаси в Украйна (1-во направление). Страните от ЕС се споразумяха да закупят съвместно един милион снаряда (2-ро направление). Третото направление има за цел да увеличи производствения капацитет в европейската отбранителна промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:47 | 13.07.23 г.
fallback
Още от Войната в Украйна виж още