fallback

Обучаването на украински пилоти на F-16 ще започне през август

Украйна ще направи НАТО по-силна, заяви украинският президент Володимир Зеленски на събитие във Вилнюс

22:42 | 11.07.23 г. 2

Коалиция от 11 страни ще започне да обучава украински пилоти да летят на изтребители F-16 през август в Дания и тренировъчен център ще бъде установен в Румъния, съобщиха официални представители в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Литва, предава Ройтерс.

Страните членки на НАТО Дания и Нидерландия ръководят международни усилия за обучаване на пилоти, както и поддържащ персонал, поддръжка на самолети и в крайна сметка доставка на F-16 на Украйна във войната ѝ с Русия.

„Да се надяваме, че ще видим резултати в началото на следващата година“, каза изпълняващият длъжността министър на отбраната на Дания Троелс Лунд Пулсен пред репортери след церемония по подписване на споразумението.

До момента нито една страна не е поела ангажимент да изпрати F-16 на Украйна, но Полша и Словакия доставиха 27 изтребителя МиГ-29, които да допълнят флотилията от бойни самолети на страната.

Киев, който започна контранастъпление срещу руските сили, многократно призова западните страни да доставят самолети и да обучат пилотите му да летят на тях, за да се противопостави успешно на доминацията във въздуха на Москва.

„Трябва да защитим цивилното си население, инфраструктурата си, критичните си обекти, училищата си, университетите си. Затова за нас е много важно коалицията на изтребителите да започне да функционира“, коментира пред репортери украинският министър на отбраната Олексий Резников.

„Надявам се, оптимист съм, че след шест месеца ще видим резултати“, допълни той.

На срещата на върха, която приключва в сряда, ръководителите на НАТО се съгласиха, че бъдещето на Украйна е в Алианса, но се въздържаха да отправят покана към Киев или да зададат времева рамка за присъединяване, за която страната настояваше.

Президентът Володимир Зеленски изрази разочарованието си, че Украйна не беше поканена да се присъедини към НАТО във вторник и запита пред поддръжници в литовската столица: „Твърде много ли искаме?“.

„НАТО ще направи Украйна по-сигурна, Украйна ще направи НАТО по-силна“, каза той пред хиляди хора, много от които развяващи украински знамена, които се събраха в центъра на Вилнюс, докато снайперисти охраняваха от покривите.

Той благодари на Литва за „ясната, честна и смела позиция“ в подкрепа на членството на Украйна.

„Пристигнах тук днес с вяра, че ще бъде взето решение, с вяра в партньорите, с вяра в силна НАТО и НАТО, която няма съмнения, която не губи време и не се съобразява с никой агресор“, заяви Зеленски пред събралото се множество, говорейки на украински.

Володимир Зеленски и съпругата му Олена по време на концерта #UkraineNato33 за Украйна във Вилнюс. Снимка: EPA/БГНЕС

„Иска ми се тази вяра да се превърне в увереност – увереност в решения, които всички ние заслужаваме и които всеки наш войник очаква, всеки наш гражданин, всяка наша майки, всяко наше дете. Твърде много ли искаме?“, запита той.

„Никой, никога не бива да поглежда към Москва“, каза още Зеленски в изказването си.

Литовският президент Гитанас Науседа, който участва в събитието, връчи на Зеленски надупчено от куршуми украинско знаме, което след това беше издигнато на пилон. Знамето е било на украински танк, участвал в битките за Бахмут.

То било донесено във Вилнюс от група от 33 украински и литовски бегачи в подкрепа на Украйна като потенциална 33-та страна членка на НАТО. Активисти призоваха хората във Вилнюс да поставят 33 хил. знамена на прозорците на домовете си в подкрепа на членството на Украйна в НАТО.

„Украйна ни спечелва време със своята кръв, за да можем да се подготвим и да дадем силен отпор на Русия“, каза Науседа пред събралото се множество.

Притесненията за сигурността са реални в Литва, където спомените от управлението на Москва са пресни, а военното присъствие е слабо.

Автобуси във Вилнюс се движат с украински знамена и надписи „Вилнюс обича Украйна“. Улиците са украсени със знамена на НАТО и на Украйна.

„Докато чакате този автобус, Украйна чака да стане член на НАТО“, гласеше едно от посланията на автобуси от обществения транспорт във Вилнюс, които откарваха журналисти за срещата на върха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:30 | 11.07.23 г.
fallback
Още от Войната в Украйна виж още