fallback

Пригожин: Няма военни успехи на Москва*

Според президента на частната военна група "Вагнер" военният министър Шойгу е наредил удари срещу неговите части

22:15 | 23.06.23 г. 3
Автор - снимка
Създател

Президентът на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин заяви днес, че нахлуването в Украйна е основано на лъжи от страна на Кремъл, предава Ройтерс.

Пригожин казва това във видеозапис, разпространен от пресслужбата му в платформата "Телеграм".

Зад честите тиради на собственика на "Вагнер" в социалните мрежи прозира неговата изолация от основните военни действия. Днес обаче той за първи път разби основните аргументи на Русия за "специалната военна операция", както първоначално Москва наричаше войната в Украйна, започнала на 24 февруари миналата година, отбелязва информационната агенция.

"Нищо извънредно не се случи на 24 февруари. Министерството на отбраната се опитва да измами обществото, а президентът ни разказва някаква история за луда агресия от страна на Украйна и как те са се опитвали да ни нападнат заедно с цялото НАТО. Войната им трябваше, за да може (Сергей) Шойгу (б. р. – министърът на отбраната на Русия) да стане маршал и да вземе втори медал на Герой на Русия. Войната не беше необходима за демилитаризация и денацификация на Украйна", казва Пригожин.

Евгений Пригожин обвини също така Шойгу, че е наредил нанасянето на артилерийски и въздушни удари по неговите части от "Вагнер". Той обяви, че има "много загинали", както и че тръгва на "поход" срещу военното ръководство на страната. Според различни информации в "Телеграм" се водят сражения между наемниците от "Вагнер" и части от руската армия. 

В Южна Русия частите на Росгвардия са в повишена готовност, заедно със структури на ФСБ. 

Самият Пригожин се заклева да „спре злото“ на военното ръководство в Русия в поредно съобщение в профила му в „Телеграм“. Той предупреждава „никой да не оказва съпротива“, както и че 25 хил. души от "Вагнер" "ще разберем защо в страната цари хаос".

Руското министерство на отбраната междувременно съобщи, че поредицата съобщения на Евгений Пригожин е „информационна провокация“. "Всички съобщения и видеоклипове, разпространявани в социалните мрежи от името на Пригожин за предполагаемия удар на руските въоръжени сили по "тиловите лагери на ЧВК "Вагнер", са неверни и представляват информационна провокация", посочват от ведомството.

Президентът на Русия Владимир Путин е информиран за ситуацията, която се развива около Евгений Пригожин, и се вземат мерки, коментира и говорителят на Путин Дмитрий Песков.

Руският Национален антитерористичен комитет съобщи, че изявленията на основателя на Пригожин са станали основание за образуване на наказателно дело за призив към въоръжено въстание.

По-рано днес собственикът на "Вагнер" бе цитиран от Франс прес да казва, че руската армия отстъпва в редица сектори на юг и на изток в Украйна. "Руската армия се изтегля в сектори на Запорожка и в Херсонска област, украинските въоръжени сили напредват", посочва той в друго видео. "Същото се случва и в Бахмут, врагът прониква все по-надълбоко зад линията на отбраната", допълва той.

Думите му противоречът на твърденията на Кремъл - според руските власти украинската контраофанзива е провал, отбелязва АФП.

"Няма никакъв контрол, няма военни успехи на Москва", добавя Пригожин, според когото руските военни "се къпят в кръв".

Доказателство, че украинската контраофанзива се взима много насериозно от Москва, е това, че на няколко пъти в рамките на няколко дни Путин говори за ситуацията на бойното поле, макар че той има склонност в последните месеци да не коментира в детайли случващото се на фронта.  (БТА)

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:33 | 23.06.23 г.
fallback
Още от Войната в Украйна виж още