fallback

Украинската армия съобщава за нови победи над руските сили близо до Бахмут

В някои части от фронтовата линия украинските войски са напреднали с до 1400 м, съобщават военни ръководители

10:18 | 11.06.23 г. 17

Контраатакуващите украински сили са напреднали с до 1400 м в редица части от фронтовата линия близо до източния град Бахмут през изминалия ден, съобщи военен говорител, цитиран от Ройтерс.

Настъплението е поредното от серията сходни настъпления близо до Бахмут, за които Киев съобщи тази седмица. Миналия месец Русия заяви, че е установила пълен контрол върху града след най-кървавата и най-дълга битка от началото на пълномащабното нашествие през февруари 2022 г.

„Опитваме се…да извършим удари срещу врага, ние контраатакуваме. Успяхме да напреднем с до 1400 м в редица части от фронта“, заяви говорителят на източното военно командване в отговор на въпрос за боевете близо до Бахмут.

Сергий Черевати каза в телевизионно изявление, че руските сили също се опитват да контраатакуват, но не са постигнали успех.

По думите му украинските сили са нанесли тежки загуби на руските части и са унищожили военна техника в района.

Ройтерс не може да провери независимо твърденията, нито положението на бойното поле.

Москва и Киев съобщиха за тежки сражения в Украйна в петък, като блогъри заявиха, че са видели за първи път германски и американски бронетранспортьори, сигнал, че дългоочакваната контраатака на Украйна е в ход.

Русия, която изгради значителни укрепления в окупираните източни и южни области на Украйна, съобщи тази седмица, че голямо настъпление на Киев не е успяло да пробие руските линии.

Британското министерство на отбраната съобщи, че украинските сили са проникнали през първата линия на руската отбрана в някои райони, но напредъкът на Киев е по-бавен в други области.

Ръководители в Украйна, която от седмици се очакваше да започне широка контраофанзива, отричат дългоочакваното настъпление да е започнало и твърдят, че когато това се случи, ще бъде очевидно.

Товарен влак дерайлира близо до руско-украинската граница

Петнайсет вагона от празен товарен влак са дерайлирали в южната руска Белгородска област, граничеща с Украйна, съобщи местният губернатор късно в събота и добави, че за момента няма информация каква е причината за инцидента, предава Ройтерс. 

"По първоначална информация няма жертви", съобщи губернаторът Вячеслав Гладков в Телеграм. 

Инцидентът е станал близо до гара в община Алексеевски и влакът бил празен, уточни Гладков. 

Взривовете и нападенията срещу инфраструктура в областта стават почти ежедневие през последните седмици, като официални представители обвиняват или украинските сили, или проукраински саботьори. 

Украйна почти никога не поема публично отговорност за нападения в Русия или срещу контролирана от Русия територия в Украйна. 

Американски гражданин е задържан в Москва по обвинение в наркотрафик

Американски гражданин, музикант и бивш паравоенен, е бил задържан в Русия по обвинения в организиране на наркотрафик, съобщи московски съд, цитиран от Ройтерс. 

"На 10 юни 2023 г. московският районен съд в Хамовники прие ограничителна мярка срещу американски гражданин", се казва в съобщение в Телеграм на московските съдилища с обща юрисдикция. 

"Бившият паравоенен и музикант, който е обвинен в ръководене на бизнес с наркотици, включващ млади хора, ще остане под стража до 6 август 2023 г.", се казва още в съобщението. 

Руската осведомителна агенция Интерфакс съобщи, че ако бъде признат за виновен, мъжът може да бъде осъден на до 12 години затвор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:31 | 11.06.23 г.
fallback
Още от Войната в Украйна виж още