fallback

Руска атака с дронове над Киев е причинила пожар на покрива на жилищна сграда

Байдън омеква за предоставянето на изтребители F-16 на Украйна

08:40 | 20.05.23 г. 8

Киев отново стана обект на руска въздушна атака през изминалата нощ, а властите съобщиха за паднали отломки в три квартала на украинската столица и пожар на покрива на жилищна сграда, предава агенция Франс прес.

„Пожар на покрива на девететажна сграда в един от жилищните комплекси на район Днепровски“, писа в Телеграм кметът на Киев Виталий Кличко, като добави, че все още няма информация за жертви, предава БТА.

Пожарът е причинен от "падане на отломки", уточни ръководителят на гражданската и военна администрация на Киев Сергий Попко, като призова населението да остане в бомбоубежищата.

Други отломки са паднали на няколко улици в кварталите „Дарницки“ и „Соломянски“, каза Попко, като обясни, че информацията за щетите и възможните жертви се проверява.

В 00:45 ч. местно време украинската армия съобщи, че дронове "Шахед" се насочват към райони на Киев. Властите съобщиха за експлозии там, както и в Черниговска обалст.

Системите за противовъздушна отбрана действат в Киевска и Черниговска области, съобщава украинската армия.

Същевременно изглежда, че нежеланието на американския президент Джо Байдън да изпрати изтребители F-16 в Украйна намалява. Байдън обяви в петък, че САЩ ще подкрепят обучението на украински пилоти да използват този модел изтребители.

Байдън каза на други лидери на Г-7 за намерението си да подкрепи инициативата на тяхната среща на върха в Япония, предава Bloomberg.

Програмата за обучение, която ще изисква разрешението на САЩ, тъй като самолетът е американско производство, трябва да започне до седмици и да се проведе на места в Европа извън Украйна, според високопоставен служител на администрацията. Съюзниците ще решат по-късно какъв брой самолети да се предоставят на страната и кой ще ги осигури.

Решението бележи значителна повратна точка за администрацията на Байдън, която от месеци настояваше, че Украйна има много по-неотложни военни нужди, като артилерия, противоракетна отбрана и бронирани превозни средства, за да отблъсне руските сили.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан коментира пред журналисти, че стъпката напред към предоставяне на F-16 показва обмисляне на дългосрочните отбранителни нужди на Украйна, когато вече са доставени оръжията за контраофанзивата срещу руската армия. „Изпълнихме това, което обещахме. Ние даваме на Украйна това, от което се нуждае“, каза Съливан пред репортери на брифинг в Япония.

Членовете на Конгреса оказват натиск върху администрацията на Байдън от началото на войната да помогне за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна, включително чрез доставка на бойни самолети и други видове въздушна подкрепа. Администрацията се противопоставяше на тези призиви, когато ставаше дума за изтребители F-16. Възгледите ѝ обаче се промениха с времето.

Съюзническите нации, включително Обединеното кралство и Нидерландия, също засилиха натиска за предоставянето на изтребители на Украйна.

Освен от F-16, според пенсионирания генерал-лейтенант Бен Ходжис, бивш командир на американската армия в Европа, Украйна има нужда и от армейската тактическа ракетна система, или ATACMS, безпилотните самолети MQ-1C Grey Eagle и бомбите с малък диаметър, изстрелвани от земята. Според него без тези оръжия руснаците имат „убежище“ в Крим, защото Украйна няма оръжията, от които се нуждае, за да си върне полуострова.

Най-вероятният сценарий сега е, че САЩ няма да изпратят на Украйна F-16, а ще разчитат на други страни да го направят. Най-вероятно това ще са Нидерландия, Белгия и Дания. Други, като Норвегия, започнаха да оттеглят F-16 в очакване да получат по-модерния F-35.

Преди това Полша и Словакия предоставиха на Украйна руски изтребители МиГ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:40 | 20.05.23 г.
fallback
Още от Войната в Украйна виж още