fallback

Руски ракети удариха Харков и причиниха щети на цивилни сгради

Жителите на обстреляния по невнимание руски град Белгород се връщат по домовете си

10:09 | 23.04.23 г. 6

Най-малко пет руски ракети са ударили източния украински град Харков и околностите му късно в събота, като са причинили щети на цивилни сгради, съобщиха местни представители, цитирани от AP.

Русия използва от месеци дронове и ракети срещу голямо разнообразие от украински мишени в опит да нанесе щети на жизненоважна инфраструктура.

Губернаторът на областта Олех Синeгубов съобщи в Телеграм, че една ракета е ударила къща в село Котлиари, южно от Харков, а друга е предизвикала голям пожар в града.

Ракетните удари са извършени само няколко часа след като властите в руския град Белгород съобщиха, че 17 жилищни сгради са били евакуирани, след като взривно устройство било намерено на мястото, където руски военен самолет пусна бомба по невнимание два дни по-рано.

Изпуснатата бомба в четвъртък и последвалият взрив са образували кратер и трима души в Белгород са били ранени. Градът се намира само на 40 км от границата с Украйна.

Руското министерство на отбраната побърза да признае, че бомба, пусната по невнимание от един от собствените му бомбардировачи Су-34, е причина за взрива.

Министерството допълни, че тече разследване, но не даде повече подробности за взривното устройство, което според военни експерти вероятно е мощна 500-килограмова бомба.

Губернаторът на област Белгород Вячеслав Гладков съобщи в събота, че сапьори претърсват мястото на инцидента в четвъртък и са решили да детонират „взривно устройство“ по думите му, което се намирало „в непосредствена близост до жилищни сгради“.

Евакуациите, предприети като предпазна мярка, са приключили по-късно през деня, съобщи кметът на Белгород Валентин Демидов.

„Бомбата беше отстранена от жилищния район. Местните жители се връщат в домовете си“, написа Демидов в Телеграм.

Руските власти не съобщават дали взривното устройство е било пуснато по невнимание в четвъртък и дали, ако е така, то е останка или е отделно от бомбата, която избухна в града.

Белгород е подложен на редовни нападения с дронове, откакто Русия изпрати войски в Украйна миналата година.

Руските власти обвиняват за тях украинската армия, която се въздържа да поеме директно отговорността за нападенията.

Москва гони германски дипломати

Нашествието на Русия в Украйна замрази дълбоко отношенията със Запада с чести гонения на дипломати и от двете страни.

В събота руското външно министерство съобщи, че германските власти са „взели решение за ново голямо експулсиране на служители на руски дипломатически мисии в Германия“.

Министерството допълни в комюнике, че „като реакция на враждебните действия на Берлин“ Русия е решила да отговори на експулсирането от Германия и „значително да ограничи“ максималния брой служители в германската дипломатическа мисия в Русия.

Говорителката на министерството Мария Захарова заяви, че Русия гони над 20 германски дипломати без да уточнява броя им, съобщиха руските държавни медии.

Германският вестник Bild съобщи, че 34 от 90-те германски дипломати, оставащи в Москва, са били уведомени, че трябва да напуснат Русия.

Германското външно министерство заяви, че е запознато с коментарите.

То допълни, че германското правителство и Русия са били в контакт през последните седмици по „въпроси, свързани със служителите на съответните дипломатически мисии“ с цел намаляване на присъствието на руски разузнавачи в Германия.

„Днешното заминаване на служители на руското посолство е свързано с това“, допълни министерството без да уточнява колко руски дипломати са напуснали Германия.

Русия посъветва гражданите си да не пътуват до Канада

Руския посъветва гражданите си да избягват да пътуват до Канада, като посочи множество случаи на дискриминация срещу руснаци, включително физическо насилие, съобщи външното министерство на страната в събота.

Канада е един от най-гласовитите поддръжници на Украйна във войната срещу силите на Москва и наложи санкции на стотици руски представители и компании, както и обхватни забрани в областта на търговията.

„Заради множество случаи на дискриминация срещу руски граждани… в Канада, включително физическо насилие, препоръчваме ви да се въздържате от пътуване в тази страна за цели като туризъм, образование и в контекста на бизнес отношения“, съобщи руското външно министерство.

„Ако вече сте в Канада, призоваваме ви да сте внимателни, особено на обществени места“, допълни то.

Призивът е от 20 април, но беше публикуван в основния канал в Телеграм на министерството в събота.

Малко след началото на войната миналата година Канада посъветва гражданите си да избягват изцяло пътуване до Русия.

Миналата седмица Москва наложи санкции на 333 канадски представители и обществени фигури, включително на видни спортисти, в по думите ѝ реципрочен отговор на канадски ограничения за Русия и подкрепата ѝ за Украйна.

Г-7 поиска удължаване на зърнената сделка

Групата на седемте най-развити страни в света Г-7 призова в неделя за „удължаване, пълно прилагане и разширяване“ на изключително важната сделка за износ на украинско зърно през Черно море, съобщиха министрите на земеделието на страните в комюнике.

Сделката, постигната с посредничеството на ООН и Турция, беше подписана в Истанбул през юли м. г. и позволяваше на Украйна да изнася над 27 млн. тона зърно от редица черноморски пристанища.

Но Русия даде да се разбере, че няма да позволи удължаване на сделката след 18 май заради списък с искания за улесняване на износа на нейното зърно и изкуствени торове, които не са изпълнени.

В комюнике след двудневна среща в Миязаки, Япония, земеделските министри на страните от Г-7 „признаха значението“ на сделката, като заявиха: „Силно подкрепяме удължаването, пълното прилагане и разширяването на Черноморската зърнена инициатива“.

„Осъждаме опитите на Русия да използва хранителните продукти като средство за дестабилизация и като инструмент за геополитическа принуда и потвърждаваме ангажимента си да действаме солидарно и да подкрепим най-засегнатите от използването на храните като оръжие от Русия“, се казва в комюникето.

Страните членки на Г-7 „остават готови“ да подкрепят възстановяването и реконструкцията на Украйна, включително като предоставят експертиза за разминирането на земеделска земя и възстановяването на земеделска инфраструктура, се казва в документа.

Руският външен министър Сергей Лавров трябва да обсъди сделката за износ на украинско зърно през Черно море с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в Ню Йорк следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:20 | 23.04.23 г.
fallback
Още от Войната в Украйна виж още