fallback

Една година и един ден война: Боевете продължават

Украинската армия е отблъснала около 70 атаки на руските бойци, които концентрират усилията си за настъпление по пет направления

08:54 | 25.02.23 г. 5

Украинската армия е отблъснала около 70 атаки на руските бойци в района на Купянск, Лиман, Бахмут и др. населени места в последното денонощие.

В тези райони руските войски съсредоточават основните си усилия за провеждане на настъпателни операции, съобщават от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, цитирани от агенция „Униан“.

Руската армия е нанесла 27 въздушни удара и е извършила 75 атаки от реактивни системи за залпов изстрел. Настъплението ѝ е съсредоточено в пет направления, като се увеличава ѝ числеността на личния състав.

Украинският генерален щаб съобщава също така, че през последното денонощие са унищожени руски щурмови хеликоптер Ми-24 и безпилотен летателен апарат с боеприпаси тип "Ланцет". Украинската авиация е нанесла 14 удара по районите на съсредоточаване на личен състав и военна техника на руснаците. Поразени са команден пункт и 3 склада с боеприпаси.

Унищожена е и ракетна система „Град“, с която руската армия е ударила Херсон.

Вчера Украйна отбеляза първата годишнина от началото на войната. Украинският президент Володимир Зеленски каза, че страната му ще си осигури победа, ако съюзниците запазят подкрепата си, вероятно в рамките на годината.

Пред ООН държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън коментира, че международната общност не трябва да става жертва на цинични призиви за мир, които биха принудили Украйна да отстъпи територии на Русия. Всеки мирен план трябва да гарантира, че Кремъл няма да може „просто да си почине, превъоръжи и да поднови войната“, каза той пред Съвета за сигурност, цитиран от Bloomberg.

На церемония на площад "Света София" в Киев Зеленски връчи медали на войници и майката на един убит военнослужещ, предава Ройтерс.

„Ние издържаме на всички заплахи, обстрели, касетъчни бомби, крилати ракети, безпилотни самолети камикадзе, тъмнина и студ. И ще направим всичко, за да победим тази година“, коментира той.

Зеленски повтори призивите за повече западно оръжие и присъства на онлайн среща на върха с президента на САЩ Джо Байдън и други лидери на страни от Г-7.

„Един диктатор, решен да възстанови една империя, никога няма да изтрие любовта на хората към свободата“, писа още украинският президент в Twitter.

Вашингтон междувременно обяви нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност 2 млрд. долара и допълнителни санкции и мита, които засягат руската минна и металургична промишленост. Засега обаче САЩ изключват предоставяне на изтребители F-16 на украинските военни сили.

Членките на Г-7 Канада и Великобритания обявиха подобни мерки, както и Европейският съюз (ЕС), който се споразумя за нов пакет санкции.

Украйна междувременно предупреди, че Русия е удвоила броя на корабите на активна служба в Черно море в петък и прогнозира, че това може да е подготовка за нови ракетни удари.

През последните седмици руските сили, попълнени със стотици хиляди наборници, водят интензивна окопна война и не са постигнали напредък, въпреки кръвопролитните битки, за киот признават и двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:55 | 25.02.23 г.
fallback
Още от Войната в Украйна виж още